Aeroportul lui Setea și Buda – Îmbarcarea

aeroportul băimărean

Ultimul zbor a avut loc în data de 20 noiembrie 2015. Au trecut aproape 3 ani.

Conform celor mai recente zvonuri, din 2-3 septembrie se reia cursa Tarom de la Baia Mare la București. Heitării spun că primul zbor e deja fully booked de pesediști. Pe site-ul esky.ro se pot cumpăra bilete pentru zborul București – Baia Mare din 6 septembrie. Tot de pe acest site rezultă că vor fi următoarele zboruri: duminică și joi seara de la București la Baia Mare iar luni și vineri dimineața de la Baia Mare la București. Programul e ideal pentru parlamentari care lucrează maxim de luni până joi, dar și pentru cei care vor să participe la protestele din weekend sau doar vizitează capitala.

 

TAROM spune în 19 august pe Facebook că: „Vizitați România! Mai multe zboruri interne vor fi anunțate în curând, astfel veți putea ajunge oriunde vă doriți!”

Ce tot am cu aeroportul? Zbor de câteva ori pe an și uneori până și cursa de București îmi era utilă. Persoane cu care lucrez au de venit la Baia Mare și nu sunt încântate că trebuie să aterizeze la Cluj-Napoca sau Satu Mare și de acolo să mai facă niște ore cu taxiul. Cineva care nu cunoaște infrastructura de la noi m-a întrebat dacă ar putea ateriza la București și de acolo să vină cu trenul. Sigur că sună amuzant, dar în țara lui, 500 de km cu trenul nu se fac în 14 ore.

Pe acest aeroport l-am văzut prima dată în carne și oase pe cel care pune cel mai mult suflet pentru orașul nostru de învingători. La aceea vreme, probabil prin anul douăzeci zece, era o tânără speranță trimisă de PSD la București pentru a ne face bine. De fiecare dată când am călătorit cu el am avut neșansa de a nu sta pe locuri alăturate așa că m-am mulțumit cu schimburi reci de priviri în autobuzul care ne ducea la și de la avion. Dar stați, parcă trebuia să vă spun de aeroport și eu aproape că am căzut pradă melancoliei!

Lăsând la o parte nesemnificativele motive personale, e evident că un aeroport contribuie la creșterea economică a județului. Investitorii străini și firmele locale care au contracte cu firme străine pierd mai puțin timp pe drumuri, firmele mari care exportă mărfuri ar putea-o face pe calea aerului, turiștii ar avea acces mai lejer la atracțiile din această zonă. Locuitorii județului care muncesc în străinătate ar fi probabil cei mai mari beneficiari ale unor viitoare curse internaționale low-cost. Sigur că așa ceva nu o să se întâmple prea curând, dar despre asta povestim mai încolo.

Pot să confirm că doar pe aeroportul Baia Mare am auzit avionul făcând ca trenul (tâgâdâm-tâgâdâm), deci e evident că pista trebuia renovată.
Anunțul de închidere pentru renovare e încă pe site. Care site? aimm.eu. Foarte inspirat nume de domeniu nu ca proștii care folosesc nume de genul aeroportulsatumare.ro sau airportcluj.ro.


Ce reținem din acest anunț?
Durata estimată a lucrărilor: 5 luni.
Finanțare asigurată în proporție de 85% din fonduri europene.
Din declarațiile directorului aeroportului rezultă că în urma modernizării, avioanele de mediu curier, cele cu care operează companiile low-cost, precum şi cele care fac transport cargo o să poată ateriza la Baia Mare.

Să presupunem că aveți un apartament cu două camere, dar numai o cameră poate fi folosită, a doua fiind cu igrasie. La un moment dat decideți că trebuie să-l renovați și vă mutați în chirie pentru ca să se poată lucra în apartament. Meșterul vă promite că termină în 5 luni, și pentru că are el niște reduceri la magazinele de unde cumpără materiale, o să vă coste doar jumate din prețul estimat. După un an vă zice că e 99% gata, dar din păcate a ratat perioada reducerilor. Vă împrumutați de la bancă pentru a-l putea plăti. După încă un an jumate, meșterul predă lucrarea și constatați că doar o cameră a fost renovată, cea pe care o puteați folosi și înainte de renovare. Îi mulțumiți și îl felicitați?

Povestea cu renovarea aeroportului e similară și felicitările nu o să lipsească. De ce? Pentru că lumea se mulțumește cu puțin și pentru că e dezinformată. „Mi-a renovat doar o cameră, dar decât deloc, e bine și așa”. Renovarea a fost făcută din banii noștri deci noi toți pierdem atunci când un incompetent nu știe să ducă la bun sfârșit un proiect și în plus ne mai și minte. La costurile lucrărilor nu mă bag pentru că nu mă pricep, iar calitatea lor o să se vadă în timp.

Va urma?!?!

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*