Baimarean despre regionalizare

Vrem Policlinica nr.2 si Casa Pocol
La "CinqueCento"
     

Regionalizare. Cuvantul care sperie o tara intreaga. Majoritatea tarii traieste dupa dictonul “ne fura astia tara”.
     Putini adepti ai regionalizarii, printre care ma numar si eu, sustin acest proces, care cu siguranta este drumul spre o mentalitate occidentala si spre o dezvoltare durabila.
     Baimarenilor le e frica ca vor ajunge vioara a treia sau chiar a patra in regiunea pe care ne-au pregatit-o oamenii de la “centru”. Nu e neaparat adevarat, putem fi un jucator important in orice regiune ne-ar forta oamenii care redeseneaza tara asta.
Suntem o tara tanara, in care de la inceput au existat diferente intre cele patru regiuni istorice. Ardelenii, printre care si baimarenii, mereu au desconsiderat restul tarii, traim dupa bine cunoscutul dicton : “Ardelul tine tara asta pe lina de plutire”. Uneori, din prea mult patriotism tind sa le dau dreptate, desi multe judete din asa-zisele zone mai sarace s-au dezvoltat remarcabil in ultima vreme si, au atras mai multi investitori decat a facut-o Baia Mare in ultimii ani.
    Daca vom renunta la acest sistem invechit si total nefunctional, cel al judetelor, cu o regiune bine organizata, vom putea creste absorbtia banilor europeni, iar noi ca oras avem doar de castigat. Impartirea banilor nu se va mai face de la “centru” si asta nu poate decat sa ne bucure. Ardealul poate deveni mica Elvetie, iar Baia Mare sa fie Basel.
P.S.: Catalin Chereches este un adept inversunat al regionalizarii si circula vorba prin oras ca si-ar dori sa fie presedintele unei regiuni din Nord-Vestul tarii. Adevarat sau fals ???

Comentarii

  1. By Tavi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *