Cand e momentul sa mergi cu cel mic la psiholog? (P)

cu cel mic la psiholog

Sa mergi la un psiholog pentru copii este, pentru multi parinti, un subiect tabu, despre care nici nu vor sa auda. De ce? Raspunsul este cat se poate de simplu – pe vremea lor, parintii nu erau atat de dragastosi cu cei mici, iar ei, la randul lor, nu aveau nici probleme de comportament, nici de personalitate.

Pentru ca vremurile au trecut, iar diversele afectiuni mentale din maturitate isi au originile in copilarie, ori de cate ori vezi ca cel mic este trist, refuza sa se joace sau sa manance, nu poate sa doarma si are un comportament usor agresiv, e momentul sa dai fuga la un psiholog pentru copii.

De ce sa apelezi la ajutorul unui psiholog?

De cele mai multe ori, lucrurile care il fac sa sufere pe cel mic se intampla acasa. Si pentru ca lipsa timpului sau stresul ne impiedica sa gasim o solutie, un psiholog pentru copii este persoana cea mai potrivita. Experienta sa il va ajuta pe cel mic sa spuna tot ce il nemultumeste, fara frica de a primi o pedeapsa. Psihologul nu este cel care iti da un pumn de pastile cu care sa te faci bine, ci iti ofera consiliere de specialitate pentru a gasi raspunsuri la intrebarile pregnante si a te cunoaste. El iti ofera solutii pentru a iesi din impas. Psihologul te indruma si te invata cum sa eviti diversele conflicte, neimpliniri, etc.cu cel mic la psiholog

Pana acum cativa ani, psihologul era ocolit, deoarece se credea ca daca mergi la el esti bolnav, in mod special cu capul. Dar am trecut de acesta prejudecata, psihologii si-au recapatat statutul si sunt vazuti ca persoane de incredere, de la care se asteapta sa se descurce in orice situatie si sa rezolve problemele tuturor, daca se poate intr-un timp foarte scurt. In ceea ce priveste copiii, psihologii ii ajuta sa inteleaga comportamentele, sa isi foloseasca imaginatia si creativitatea in mod constructiv, sa isi imbunatateasca performanta scolara, sa isi modeleze caracterul si sa isi adapteze temperamentul la cerintele mediului in care traieste.

Metodele folosite de un psiholog pentru copii

Conversatia (convorbirea), observatia, experimentul, aplicarea de chestionare si testele in vederea determinarii trasaturilor de personalitate si identificarea adevaratelor trairi sau emotii pe care le are fiecare sunt doar cateva dintre tehnicile utilizate. La copii, cel mai des se foloseste aplicarea de teste proiective: ,,Testul familiei”, ,,Testul arborelui” si Testul ,,Omuletul”, toate acestea insotite de discutii cu cel mic pe diverseteme. Prin desen, copiii isi exteriorizeaza adevaratele trairi, dezamagiri, comportamente, nevoi si dorinte.

Dupa o prima evaluare, psihologul pentru copii va vorbi cu familia pentru a-si forma o imagine de ansamblu asupra situatiei celui mic, relatiile dintre membrii, ce ii nemultumeste sau ii bucura, ce dorinte si asteptari au de la copil si de la ei. De cealalta parte, psihologul te ajuta sa te redescoperi pe tine, ca parinte. Sa gasesti raspuns si la intrebari legate de tine si de cei din jur, la care credeai ca nu exista raspunsuri: ,,De ce nu pot sa obtin un job mai bun? De ce ma pierd cu firea in fata sefului? Ii cumpar copilului meu tot ce isi doreste, dar el ma supara mereu! Dimineata ma trezesc cu un sentiment de teama, tremur si nu stiu ce fac, chiar daca am dormit foarte bine, aproape 10 ore? Cum sa-l conving pe copilul meu sa-si rezolve temele din placere?”

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*