Comerț stradal, stop!

Șoc, șoc, șoc…bine, nu pentru noi, ci pentru pretenașii mai tuciurii care își desfășoară activitățile pe trotuar. Îi știți și voi, e pline străzile de ei în România, deci, inclusiv în Baia Mare.

Săptămâna trecută, consiliul local Baia Mare, a făcut un nou pas spre normalitate. În frunte cu vajnicul primar, Cătălin Cherecheș, oamenii care ne decid soarta, au votat interzicerea comerțului stradal. Iar aici, mă refer în special la comerțul cu lubeniță, chinezării etc.

Derogare de la această hotărâre au primit cei care comercializează porumb fiert și castane. Însă, spre surprindere lor, trebuie să își schimbe oala și grătarul în aer liber, pe căsuțe amenajate special pentru așa ceva. Iar, perioada în care pot face comerț stradal, este foarte bine marcată în calendar.

Bineînțeles că ambulanții s-au arătat extrem de nemulțumiți de această hotărâre. Cum îndrăznesc cei din primărie să îmbunătățească condițiile comerțului? Ce, nu e bine să luăm lubeniță scăldată în razele soarelui pe beton sau porumb fiert ținut în apă stătută? Cum adică nu e igienic?

Sper ca actualii consilieri să nu se lase influențați, atunci când vor apărea cei care sunt dezavantajați de această hotărâre. Iar aici, mă refer în special la polițiștii locali, care trebui să se impună de la început, să nu se lase intimidați.

Un pas important spre civilizare, un lucru care poate îmbunătăți aspectul vizual al unui oraș. Vara asta, Baia Mare vrea să arate ca un oraș european. Pași mici, dar importanți în această privință s-au făcut săptămâna trecută.

Sursa foto.

37 de comentarii

  1. Nu stiu cat succes o sa aiba actiunea asta (desi este un pas excelent spre normalitate). Eu ii vad in Bucuresti: este trotuarul plin, dar cu un minut inainte sa apara politia dipar toti.

  2. Am observat cu stupoare ca oamenii cumpara destul de mult de la tarabe, chiar daca pretul de acolo e in general mai mare decit cel din supermarket.

    Era si cazul sa le desfiinteze.

  3. Bine, bine, legislaţia ca legislaţia, dar să vedem dacă o să o respecte cineva

  4. Daca lumea n-ar mai cumpara de oriunde, acesti „comercianti” nu ar mai exista, sau ar intra in rand cu legile comertului. Nu e nevoie de legi, dispozitii sau hotarari pentru a estompa asa ceva. Tine de noi, de pretentiile noastre ca oameni atunci cand cunmparam un produs alimentar si nu numai.

  5. Inteleapta decizie.. la noi s-a luat decizia asta inca de anul trecut si a mers foarte bine.. ai loc sa mergi prin oras acum..:)
    P.S. Mi-ai facut pofta de lubenita si castane 😀

  6. Nu sunteti primi! 😛 La noi primaria a rezolvat aceasta problema de ani buni. Practic nu mai exista tarabe in mijlocul si nici pe marginea strazi. Cine are ceva de vandut vinde doar in piete sau spatii dedicate. Tot de atunci au disparut si tot ce insemna chiosc improvizat amplasat care pe unde i’a taiat capul … au demolat tot si ce a ramas au refacut si inclus in spatiul urbanistic. Singura exceptie este un targ adhoc si de vechituri care se desfasoara doar duminica intre orele 8-13. 😉 Spre suprinderea mea … desi de sorginte portocalie primarul nostru Ritzi (reales a doua oara cu maxim de voturi) a continuat si schimbat foarte foarte mult fata acestui orasel de la poalele Parangului si este din ce in ce mai bine. 🙂

  7. Ba’ sclavilor…ce inseamna normalitate pentru voi???
    Sa nu mai poata omu sa’si cumpere un fruct natural sau orice alt aliment? Vreti sa ziceti ca alea din supermarket si din conserve nu is statute aseai?Nu is pline de „substante”…Nu pot sa cred in ce hal sunteti

  8. Am semanat eu jumatate de hectar. Daca ai drum prin judetul Iasi, la vara, fac cinste cu lubenita. 🙂

  9. Si normalitate pentru tine inseamna: lubenita la margine drumului sau pe trotuar, in soare? Hai sa fim seriosi. Vrei sa spui ca toti cei care vand la tarba nu folosesc substante??? Nici tu nu crezi asta.

  10. Pot zice ca sunt uimit cand vad promisiuni implinite! Zona in care stau a avut dintotdeauna probleme cu canalizarea (inexistenta in mare parte) plus strazi praf si pulbere desi teoretic este zona istorica a orasului. Bineinteles ca de la o campanie la alta aceleasi promisiuni … dar nimic facut. Azi dimineata am fost trezit de o harmalaie de nedescris … pe strada se aflau o multime de muncitori, utilaje etc … care s’au apucat de tras canalizare noua, urmand asfaltul plus refacerea trotuarelor cu „biscuiti”. Cica pana in august e gata … era sa pic jos … sau … sa cred ca am calatorit in timp vreo 200 de ani ca eu unul sa fiu sincer nu am mai sperat sa vad asa ceva in timpul acestei vieti. Anul trecut a promis ca in toamna e gata modernizat centru civic si asa a fost iar anul asta ca se ocupa si de aceea zona si din cate vad … asa e. DA, IN ROMANIA NORMALITATEA DE SURPRINDE! 😀

  11. In marile orase europene(cel putin pe unde am umblat eu, Madrid, Barcelona, Roma, Paris) comertul stradal este unul din punctele de atractie, si nu, nu sunt romani cei care vand, ci in mare parte negri. Nu am pomenit de tari asiatice ca Tailanda, Taiwan sau China, ca acolo este traditie comertul stradal. Romanii sunt mai scupulosi din fire si sunt deranjati, de aia suntem si in coada europei

  12. Nu as avea nimic de reprosat, daca comertul stradal de la noi s-ar compara cu cel de acolo. Sincer,mi-as dori asa ceva. In locuri amenajate special pentru asa ceva. Nu in conditiile mizere de acum.

  13. :)) De as avea timp, as merge fara doar si poate. Stai linistit ca daca am pachetel, trimit eu pe ..cineva dupa :))

  14. Sclavule, ești unul dintre vânzătorii de pepeni de pe marginea drumului? Dacă au de vândut ceva în cantități mari, să se ducă în piață. Pe cei care vând în cantități mici i-aș ierta, dar e foarte greu să afli cine vinde în cantități mici, pentru ca e ușor de ascuns marfa. Sau, sunt două bătrâne care croșetează șosete și tot felul undeva aproape de mall (pe Independenței), de ele mi-ar părea rău sa nu mai poată face asta, pentru că de fiecare dată când trec pe acolo le admir munca.

  15. De acele doamne si mie imi pare rau, insa nu au loc pe strazi. Trebuie sa isi desfaca altundeva si altfel marfa.

  16. E o chestie, dar problema e că nici pieţele nu oferă condiţii mai igienice (după cum aminteai zilele trecute).

  17. @ the big eL – si pepeni aia sau ce dracu se vindeau la tarabele alea de unde erau aduse? Le cultivau cumva in propria curte cei care le vindeau?! Hai sa fim sobri … in general cei care vand asa ceva pe marginea drumului sau tarabe sunt nimic mai mult decat niste bisnitari care cumpara la engros nu platesc nici o taxa nimanui si fac bani multi pe spatele prostilor care cred ca ce vand ei e natural. Eu zic sa ne lasi … sa te duci fain frumos sa iti tragi o autorizatie legala si sa privesti normalitatea ca o stare de fapt. Daca simti ca nu poti … go to India sau alte tari bananiere.

1 trackback / pingback

  1. Comert stradal, stop!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*