Corupți total

coruptitotalDa, suntem o țară care adoră corupția. Nu cred că există persoană care poate declara cu mâna pe inimă că nu a apelat vreodată la acte de mituire. Acest lucru se datorează faptului că majoritatea funcționarilor publici sunt ușor coruptibili.

Ieri se vehicula un arest spectaculos prin poliția băimăreană. Nu contează atât numele, cât faptul că agentul cu pricina a fost învinuit de luare de mită și abuz în funcție. Pasibil de închisoare, omul cred că regretă enorm foamea de bani. Însă, nu este un caz singular.

Dacă trăim în România, ne lovim zi de zi de acte de corupție. În Baia Mare, corupția este la nivel micro. Apelăm la cunoștințe de la poliție pentru a ne scăpa de o amendă, apelăm la cunoștințe de la primărie pentru a ne ușura accesul la un aviz etc. Cred că și acest lucru e specific poporului român și nu dorim să scăpăm de meteahnă.

De mici copii, vedem cum  părinții noștri sunt nevoiți să apeleze la tot felul de tertipuri pentru a ne facilita viața. Ca să te înscrie cineva într-o școală bună, e nevoie să vorbești cu directorul unității. Apoi, ca să ajungi într-un liceu bun, iar trebuie să apelăm la bunăvoința cuiva din conducere. În ambele cazuri, e necesar să avem un cadou pregătit, cel puțin.

Urmează facultatea, unde nu mai este nevoie să cunoști pe cineva, însă un ban oferit la cine trebuie sau un favor sexual vreunui profesor libidinos, te scutește de examen. Ieșit total nepregătit de pe băncile facultății, normal că e dificil să îți găsești un loc de muncă. Astfel, ne vedem nevoiți să apelăm din nou la pile, relații sau chiar favoruri sub forma banilor.

Vedeți, toată viața noastră se învârte în jurul actelor de corupție, pe care le condamnăm, dar, chiar noi le susținem. Ne promitem să nu mai procedăm așa, însă, la prima problemă apelăm iarăși la metodele de mai sus. Suntem corupți total, de la cel mai mic la cel mai mare. Nu văd lumina de la capătul tunelului.

Sursa foto.

16 comentarii

  1. Tot ce se misca in tara noastra,merge numai pe relatii si mita!Mai trebuie sa treaca 20 de ani ca sa se schimbe mentalitatea romanului.

  2. Nici mie nu mi se pare corect ca accesul la anumite servicii să ne fie condiționat de bani. Când am născut-o pe Nereea, nu le-am dat jegoaselor de asistente de la sala de nașteri nici un leu, deși soțul îmi băgase în buzunar o sumă considerabilă. N-am apucat să le dau banii imediat ce-am intrat pe ușă, așa că au și adoptat o atitudine de tot rahatul încă din primele minute, așa că nu le-am mai dat nimic. Noroc că făcusem niște cursuri prenatale care m-au ajutat enorm.
    Eu înțeleg că sunt anumite categorii de bugetari care câștigă foarte puțin raportat la responsabilitățile pe care le au, așa că, dacă sunt foarte mulțumită de serviciile lor, nu mă deranjează să le dau o mică atenție la final, așa cum și coafezei îi mai las câte-un ciubuc atunci când îmi place cum m-a vopsit. În schimb, nu mi se pare deloc normal ca prestarea acestor servicii să fie condiționată de bani, fiindcă sunt oameni care chiar n-au de unde. Cu ăia ce fac, îi las să moară, fiindcă n-au de unde să dea șpagă?

  3. Mda, corupţia şi marile sau micile mite au devenit un mod de viaţă în ţara asta.

  4. Din pacate totul este legat de nivel mic de trai al oamenilor. Odata ce ai ridicat nivelul de trai apare si profesinalismul in oameni. Pina atunci hai sa nu ne pierdem optimismul.

  5. Ne va fi foarte greu sa ne schimbam mentalitatea. Nici nu sunt sigura ca vom reusi. Spunea cineva mai sus ca unii isi schimba atitudinea imediat ce observa ca nu le dai nimic. Stiind asta, nu pleci la drum cu plicul in buzunar, pentru a fi sigur ca rezolvi problema?

  6. Mita, spaga exista si in alte tari. Problema noastra e ca romanii sunt saraci si, deci, mult mai usor coruptibili decat altii…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*