DEIS este familia pe care o ALEGI!

asociatia-deis

Într-o lume tot mai grăbită și egoistă, a fi voluntar este gestul suprem de altruism. Orașul Baia Mare nu se poate lăuda cu extrem de multe realizări în ultimii ani, însă la nivel local, voluntariatul este unul dintre preocupările preferate de tineri și nu numai. Iar ca să cunoaștem mai bine lumea voluntariatului, Diana Sabo, președinta Asociației DEIS ne-a răspuns la câteva întrebări. Recunosc, este unul dintre interviurile mele preferate.

Diana, te rog să ne spui câte ceva despre tine

-Prima întrebare și cea mai grea, cred. Este foarte greu să vorbești despre sine, deși sunt nevoită să fac asta foarte des în trainingurile pe care le țin, totuși îmi vine greu să mă descriu. Pot să vă dau însă pentru început câteva informații concrete despre mine, în special din domeniul profesional. Am 33 de ani și în urmă cu patru ani am înființat o organizație nonguvernamentală care se numește pe scurt Asociația DEIS. Consider că din punct de vedere profesional mă definesc și în același timp mă împlinesc două profesii pe care le practic: cea de lucrător de tineret și cea de trainer. Lucrez în domeniul tineretului de peste 8 ani și simt că acest domeniu mi-a oferit oportunitatea să mă descopăr ca om și, în același timp, să contribui la dezvoltarea personală și profesională a sute de tineri participanți în cadrul proiectelor pe care le-am inițiat și implementat. Aș putea să aproximez un minim de 500 de tineri care au fost beneficiari direcți ai proiectelor pe care le-am implementat sau pe care i-am consiliat sau alături de care am făcut câțiva pași împreună în călătoria lor prin viață.
Chiar dacă nu sunt într-o poziție de putere, care să îmi permită să iau anumite decizii pentru a aduce schimbări pozitive în viața oamenilor și a comunității, îmi place să cred că prin ceea ce fac zi de zi contribui la dezvoltarea societății prin aportul pe care îl aduc în educația tinerilor.

Ce este Asociația Deis?

Numele complet al organizației este Asociația pentru Dezvoltare prin Educație, Informare și Susținere – D.E.I.S. și cred că din nume vă puteți forma deja o idee despre ceea facem.
Scopul Asociaţiei DEIS este de a facilita accesul tinerilor la educaţie non-formală şi de a promova cetăţenia activă ca bază pentru dezvoltarea societăţii civile şi implicarea tinerilor în procesul democratic.
Programele şi proiectele noastre se concentrează pe contribuirea la dezvoltarea şi formarea tinerilor pe plan personal şi profesional, promovarea diversităţii cuturale, promovarea valorilor europene, promovarea şi încurajarea voluntariatului, susţinerea tinerilor de a se implica activ în viaţa comunităţii şi dezvoltarea de parteneriate cu organizaţii de tineret din Europa.
Activităţile desfăşurate de Asociaţia DEIS includ traininguri, workshopuri, seminarii, conferinţe, mese rotunde, servicii de consiliere şi informare, activităţi în aer liber, schimburi de tineri și trainiguri internaţionale, festivaluri, evenimente culturale, activităţi de petrecere a timpului liber şi altele.

Dacă doriți să vă spun ce mai oferă DEIS pe lângă cele descrise în prezentarea de mai sus cred că vă veți putea da seama din sloganul pe care l-au găsit voluntarii pentru a ne repredeisaniversare4anizenta organizația: DEIS este FAMILIA pe care o ALEGI! Pentru cei mai mulți dintre voluntari, deși poate că aș putea spune pentru toți, DEIS este o a doua familie pentru că le oferă un context în care se simt confortabil, în care își dau jos masca socială și se deschid unii către ceilalți pentru a merge împreună pe drumul descoperirii de sine.

Ce proiecte aveți acum în derulare?

În acest moment ne concentrăm atenția pe activități mai mici, zilnice, pe care le desfășurăm la Centrul de Tineret Baia Mare al Direcției Județene pentru Sport și Tineret Maramureș. Aici mă refer la workshopuri, traininguri, sesiuni de informare sau consiliere pentru tineri și alte activități pe care voluntarii își doresc să le implementeze.

Câți voluntari ai reușit să mobilizezi în jurul asociației?

În acest moment suntem 48 de voluntari cu vârsta cuprinsă între 14 și 33 de ani dintre care 2, colega mea Ioana și cu mine suntem voluntari „full-time”. Noi ne ocupăm în acest moment de managementul organizației dar și de coordonarea voluntarilor și a activităților pentru că majoritatea voluntarilor noștri sunt liceeni, timpul nu le permite să facă voluntariat mai mult de câteva ore pe săptămâna. În acest moment intenționăm să dăm startul unei campanii de recrutare și selecție de voluntari pe poziții specifice ca de exemplu lucrător de tineret, manager de proiect, coordonator PR, coordonator multimedia și altele. Pentru aceste poziții targetăm în principiu studenți sau tineri care au terminat școala și nu au un loc de muncă. Noi le vom oferi posibilitatea să își dezvolte competențele în aceste domenii prin practică și la finalul stagiului le vom oferi un certificat de voluntariat care să ateste competențele pe care și le-au dezvoltat în cadrul organizației noastre și experiența pe care au dobândit-o.

Ați găsit deschidere din partea autorităților pentru proiectele voastre?

Avem o colaborare foarte bună cu Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Maramureș unde am găsit deschidere, competență și dorința de a sprijini activitățile pentru tineret pe plan local.

Cum este Baia Mare din punct de vedere al voluntarilor?

Tinerii sunt din ce în ce mai deschiși înspre a face voluntariat și din ce în ce mai mulți înțeleg beneficiile pe care le au dacă se implică activ în comunitate. Indiferent de domeniul în care aleg să facă voluntariat ei au șansa să se dezvolte personal și profesional, să dobândească anumite abilități și să își îmbunătățească cunoștințele în domenii pe care nu le studiază la școală. Învață, de exemplu, să scrie și să implementeze proiecte și noi chiar avem o voluntară, Ilinca, care la vârsta de 14 ani a scris un proiect și a primit finanțare de la Comisia Europeană prin programul Tineret în Acțiune, astfel că la vârsta de 15 ani a organizat și facilitat activități pentru 40 de tineri din 8 țări europene, în cadrul unui schimb de tineri internațional. Este un exemplu pe care îmi place să îl dau tot timpul, pentru că ea reprezintă pentru mine dovada că tinerii au capacitatea de a învăța orice, la orice vârsta și de a avea rezultate atâta timp cât îi pasionează. Trebuie ca adulții să înțeleagă că potențialul lor este mult mai mare decât se vede cu ochiul liber și că trebuie doar să aibă încredere în ei. De aceea eu invit părinții și profesorii să le deschidă copiilor și tinerilor ușile înspre oportunități de voluntariat, iar primul pas pe care ar putea să-l facă ar fi să le dea chiar ei un exemplu. Încă mai avem mult de luptat cu prejudecățile de genul: „Mie ce îmi iese din asta?”, pentru că din asta îți ies multe. Prin voluntariat îți deschizi în primul rând drumul înspre tine, începi să te cunoști din ce în ce mai bine și, în același timp ai ocazia să fii un factor de schimbare socială pozitivă.

Unde pot lua legătura cu Deis cei care își doresc IMPLICARE?

Ne pot găsi la Centrul de Tineret Baia Mare sau online pe www.deis.ro și pe facebook Asociatia DEIS.

La ce proiecte ne putem aștepta în viitor?

Pe viitor ne vom concentra pe dezvoltarea unei echipe de lucrători de tineret pentru că ceea ce ne lipsește acum este resursa umană specializată în acest domeniu și vom încerca să atragem fonduri în acest sens. În rest vom continua să oferim tinerilor, ca și până acum traininguri și alte activități de petrecere a timpului liber gratuite, pe teme de interes pentru ei.

La final, spune-ne de ce ar trebui să fie cineva VOLUNTAR

Voluntariatul, din punctul meu de vedere, nu este un drept pe care îl avem ci mai degrabă o obligație morală. Fiecare dintre noi suntem responsabili pentru ce se întâmplă în comunitate și în societate în general. Eu am ales să fiu voluntar „de carieră” pentru că am observat că pot să fac o diferență în viața unui tânăr. Deja, după 8 ani de voluntariat pot să îmi văd niște rezultate clare ale muncii mele și am certitudinea că viețile unor tineri s-au schimbat în mai bine datorită mie, pentru că într-un anume moment al vieții lor am fost acolo, le-am oferit o oportunitate, i-am sprijinit într-un demers, le-am oferit îndrumare și în unele cazuri am fost un sprijin adult pe care au putut să se bazeze, acolo unde, din diverse motive, nu era altcineva care să facă asta. Dacă acești tineri pentru care am muncit eu au șansa la o viață mai bună, am reușit să îi însoțesc în călătoria prin viață oferindu-le suportul de care aveau nevoie pentru a-și urma pasiunile, consider că eu am contribuit la a face o lume mai bună. Aceasta ar trebui să fie, din punctul meu de vedere, motivația principală a fiecăruia de a face voluntariat: să simți cu adevărat că poți să faci diferența, indiferent de domeniul pe care îl alegi.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*