Impozite marite dar pastrate

Se maresc impozitele. Ba nu, raman aceleasi. Se maresc. Ba nu. Cam asa as putea descrie situatia creata in ultima vreme prin primaria Baia Mare.

E vorba despre HG care prevede o ajustarea a impozitelor si taxelor locale cu 16.05%. Ma mir ca au reusit sa ofere o asemenea cifra exacta. Dupa ce guvernul a adoptat respectiva hotarare primariile din tara s-au si grabit sa ii adune pe consilieri pentru a adopta majorarea.

In Baia Mare domnul Catalin Chereches a specificat de mai multe ori ca taxele vor ramane la acelasi nivel. Apoi s-a intamplat ceva straniu. In ultima sedinta din an din 17 consilieri locali care au participa la sedinta 15 au votat pentru majorarea. Se pare ca numai doua persoane au inteles ca aceasta majorarea e o aberatie avand in vedere ca locuri de munca nu s-au creat dar preturile si taxele mereu se ajusteaza cu inflatia.

Catalin Chereches a lipsit de la aceea sedinta. Motivat bineinteles. Asa ca omul nostru a ramas cu mainile curate, absolvindu-se de vina. Asa ca ieri, primarul s-a afisat in salvatorul acestui minunat oras. A adoptat o rectificare la prin care se sterge aceea majorare. Totul ramane la nivelul din 2012 iar cei care se grabesc si platesc pana in 31 martie vor beneficia de reducerea de 10%.
Stim cu totii ca fiecare for are un conducator. La fel si consiliul local. Deci daca in ultima sedinta din 2012 s-a aprobat o majorare, aceea sedinta a avut ok-ul din partea primarului. Sa vii acum sa te prezinti in salvator mi se pare un pic penibil. Sincer.

P.S.: Noroc ca majoritatea pune botul la astfel de situatii…

Sursa foto:oradestiri.ro

24 de comentarii

  1. Pana la urma, care e procentul batut in cuie? „Prevede o ajustare a impozitelor cu 16,05%”? E o ajustare sau asta e procentul final de plata?

  2. eu nu inteleg de ce nu maresc impozitele cu 300%? doar romanii or sa le accepte la cat sunt de lenesi si de comozi.

  3. Pestele de la cap se-npute … Odata ce Ponta a dat HG-ul, era de asteptat ca toate administratiile locale sa se-arunce asupra cetatenilor ca lupii-n turma de oi …
    Chiar sunt curios daca exista oras in care sa nu se decida cresterea impozitelor.
    Ca si Ponta a fost smecher. Eu dau doar voie administratiilor locale sa creasca impozitele, nu oblig pe nimeni … da, da … De parca rezultatul nu era 1000% previzibil.

  4. Administratia asta (locala sau centrala, cum o fi) are o mare probleme: nu intelege ca solutia nu este neaparat majorarea impozitelor (nu ma refer aici doar la speta mentionata), cat eficientizarea colectarii acestora.

    Care-i castigul sa maresti impozitele cu 16,05(33)%, daca aia care platesc raman tot sarmanii pensionari si oamenii cu buna credinta, care – in curand – nici sa vrea nu vor mai avea de unde?

  5. Se pare că la Satu Mare rămân taxele cum erau în 2012…
    @Intuneric: aș adăuga că nu numai colectarea taxelor ar fi soluția. O administrație – fie ea centrală sau locală – devine eficientă atunci când banii sunt bine gestionați. Una dintre căi: diminuarea (nu îndrăznesc să spun eliminarea) parandărătului. Lucrări edilitare bine făcute, cu licitații corecte, pe bani din care să nu se întoarcă o bună parte în buzunarele aleșilor…Dacă șpaga scade, cresc de la sine rezervele comunității. Părerea mea.

  6. Titlul articolului ma duce cu gandul la bancul cu purecii: Nu-s rari, da-s mari :))

  7. De asta ne ocolesc investitorii străini – pentru că nimic nu este făcut pentru binele cetăţeanului sau stimularea economică. şi, mai ales, nimic nu este sigur.

  8. Mda… Uite majorarea, nu e majorarea 🙂
    Cam ai dreptate. Toti incearca sa profite sa-si imbunatateasca imaginea. Inclusiv guvernul.

  9. Hai sa o lamurim si pe asta cu impozitul (daca se vrea sa se lamureasca). Urasc sa citesc legi pentru ca au mii de articole, alineate si amendamente, dar am prostul obicei sa ma uit la televiziunile de stiri, mai putin la cele de partid (A3, B1), un pic mai mult la cele mai impartiale si aproape de tabloid (Realitatea si RTV) si cel mai mult la Digi24 (parerea mea). Despre ce era vorba? Impozitul…
    Legea fiscala(?) prevede ca la fiecare 3 ani impozitele sa se indexeze cu suma ratei inflatiei din cei 3 ani. Cei 3 ani au picat in 2013. Pe la inceputul lui 2012 Guvernul ar fi trebuit sa dea hotararea de guvern care prevedea indexarea. MRU cica n-a avut timp iar Ponta s-a dat lovit inainte de alegeri si a scos hotararea de pe situl ministerului de finante ca sa nu piarda cateva voturi. Pana la urma a dat-o la sfarsit de decembrie. Hotararea asta e lege si trebuia aplicata. Deci foarte legal, majoritatea consiliilor locale au indexat impozitele iar altele nu le-au colectat asteptand lamurirea situatiei. In momentul in care Guvernul a putut emite ordonante de urgenta, au dat una care prevede ca indexarea e optionala pentru 2013. Deci in 2013 fiecare consiliu local decide daca indexeaza sau nu. In 2014 se indexeaza sau poate se mai baga o ordonanta de urgenta.
    De ce pe la noi nu e clar cand e lege si cand nu e lege?
    1. Dezinformare
    2. Hai sa vedem legea care prevede marirea salariilor profesorilor sau cea cu marirea punctului de pensie…

    Andrei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*