Inițiativă

transalpinaInițiativă…mi se pare uneori că în județul unde trăim zi de zi, acesta este un cuvânt pe care mulți îl ignoră. Acest lucru se întâmplă din neștiință sau pur și simplu din indolență. Adevărul e că sunt puțini oameni care dau dovadă de așa ceva.

Dacă nu știu cu ce se mănâncă expresia, le recomand o scurtă vizită în județul Alba. Aici, trei primari cu minte, au reușit prin accesarea unor fonduri europene să transforme un drum agricol într-un Transalpin în miniatură. Șoseaua nou construită leagă orașele Sebeș și Alba Iulia, ocolind drumul național. Este vorba de 26 de km, realizați cu 2,5 milioane de euro.

Ce rezultă de aici dragi administratori ai județului Maramureș? Dacă vrei se poate, dacă te interesează binele celor care te-au votat atunci faci pe dracu-n patru și te zbați pentru binele cetățeanului. Implementezi proiecte, cauți ajutor pe la Bruxelles, nu stai și aștepți pomana guvernului.

Maramureșul nu a primit nici un leu pentru lucrările necesare de reabilitare a drumurilor…expirate în proporție de 100%. Nu am auzit nici un om politic din județ să aibă vreo soluție, toți se plâng de lipsa banilor, însă uită că mai există și alte posibilități de accesare a fondurilor.

Dacă, până ieri, toată lumea invoca Polonia, țară care e fruntașă la accesarea fondurilor europene, acum ne putem uita în ograda noastră. La trei sate din Alba, cu trei primari care au reușit în 12 luni să finalizeze 26 de km de drum. Condiții mai bune nu găsești nici măcar pe autostradă.

Stimabili politruci maramureșeni, luați inițiativă și începeți să veniți cu proiecte.

Sursa foto.

22 de comentarii

  1. În fiecare an, de 2-3 ori, ajung în judeţul Alba. Tocmai la Sebeş (unde multe din străzi sunt neasfaltate). Evident că am folosit centura ocolitoare a Sibiului pentru a evita traficul din oraş şi pentru a câştiga timp. Problema care se pune cu aceste segmente de autostrăzi este că sunt scurte şi periculoase. Dar e bine şi-aşa decât nimic, cum e în judeţul tău, sau nimic, cum e în al meu(BV).
    Aşa cum ai spus, „unii nici măcar nu încearcă” să obţină bani,pentru a asfalta străzile oraşului,să zicem, darămite să se împlice într-un proiect dinafara graniţelor urbei. Probabil, comoditatea-i mare, lenea-i pe măsură, iar banii insuficienţi pentru buzunare lor adânci.

  2. In al meu nu e absolut nimic. Drumuri mai rele ca la noi nu exista in toata Romania. Si ei dau vina una pe altu, in loc sa vina cu solutii viabile.

  3. Uite acuma, tot din fonduri europene, Iașiul cică își modernizează infrastructura …străzi, pasaje subterane pentru fluidizarea traficului în oraș șamd. Sper să fie de bun augur și să se facă o treabă bună, nu una de mântuială …. Și așa este greu cu drumurile, apăi acuma când multe sunt închise pentru reparații este și mai greu …Cu toate acestea, aș vrea și eu să știu cine și cum gestionează acești bani …parcă prea mulși pentru câteva chestii acolo (părerea mea).

  4. Poi le gestioneaza bine de tot. Sa fi atenta la zonele rezidentiale, acolo vei vedea multe cladiri noi in curand.

  5. Eu n-aş spune că întotdeauna e vorba de nepăsare ori neştiinţă, ba risc să spun că e multă „ştiintă”, pentru că din fonduri europene e mai complicat să bagi nişte mărunţiş în buzunarul propriu, toate cheltuielile trebuind a fi justificate la centimă. Eh, şi-atunci unde-i interesul edililor, păi ei cu ce se aleg, doar cu stima ta, a mea şi a celorlalţi votanţi…

  6. e greu sa faci proiect/e trebuie sa gandesti pe termen mediu si lung iar ei nu gandesc decat pana la urmatorii 4 ani :))

  7. Pentru fondurile astea trebuie sa faca un proiect detaliat cu multe cerinte ce necesita efort. Nu stiu cum sunt politicienii din Maramures, dar cred ca sunt la fel ca toti ceilalti: comozi. Si cum sa depuna atata efort intelectual sa intocmeasca un astfel de plan pentru obtinerea fondurilor europene? Si daca se gandesc, se gandesc cum sa faca sa ramana si ei cu ceva bani

  8. Noi ne plangem ca nu avem drumuri, si unii se gandesc pe care planeta sa mai mearga sa faca cercetari… VA DATI SEAMA CAT DE INAPOIATI SUNTEM ?!

  9. Am cautat pe internet si am gasit ceva stiri, aia fac din pasiune pentru judetul lor, nu pentru bani.
    Tin sa te contrazic putin, aici prin zona la mine sau refacut drumurile si urmeaza sa sparga podurile (sti tu, cum e la tara).

  10. Este bine ca uni primary s-au saturat de promisiuni din partea celor de la Bucuresti. Asta este doar inceputl BRAVO lor.

  11. Cred ca problema nu incepe cu conducerea centrala, cu un presedinte sau un premier care vin sa se ingrijeasca de fiecare aspect al oricarui colt de tara. La noi lipseste spiritul de care vorbeai, cel de initiativa, trebuie sa apara local, de la cei pe care ii „doare” si pus umarul sa se urneasca treaba. Daca acestia nu misca, nu trag ei, impreuna cu comunitatea de care apartin, nimic bun nu se va intampla, venind de la Bucuresti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*