Protest util

Sâmbătă aceasta, în mai multe orașe din Ardeal, reprezentanții PPMT (Partidul Popular Maghiar din Transilvania) au ieșit la un protest spontan. Acesta a fost organizat împotriva ideii de regionalizare, susținută de guvernul Ilies…pardon, Ponta.

Flash mobul a durat 20 de minute, iar oamenii au protestat pașnic. Prin urmare, nu au fost înregistrate nici un fel de probleme. Cetățenii au dreptul de a-și exprima opinia, iar atunci când societatea civilă se mobilizează, eu nu pot decât să mă bucur.

Deși nu împărtășesc ideologia sus-numitului partid, consider că au dreptate în privința regionalizării. Dacă tot s-a decis că e nevoie de o nouă reformă administrativă, atunci să fie făcută ca la carte.

Toate țările europene au trecut prin procesul de reorganizare, dar acolo s-au ținut cont de regiunile istorice. Tradițiile și cultura au fost mai presus de culoarea și gustul banilor.

Un Maramureș puternic, o Crișană adevărată, un Banat veritabil, o Oltenie, o Bucovină, o Moldovă sau o Dobroge trebuie să existe. Aceste denumiri trebuie păstrate, la fel și liniile care delimitează regiunile. Dacă nu vor conștientiza guvernanții aceste lucruri, fac un lucru de ispravă.

Societatea civilă românească trebuie să acționeze; pro sau contra acestui proces, trebuie să aducă argumente. Astfel, trebuie să vedem ce este bine sau nu pentru colțul acesta al Europei.

Sursa foto.

7 comentarii

  1. …”dar acolo s-au ținut cont de regiunile istorice” …Oare așa să fie, sau ne îmbătăm cu apă rece și creăm legende urbane? Iată câteva denumiri de regiuni din 3 țări europene, regiuni care nu au nimic de-a face cu vechile regiuni istorice. De aceea le numim regiuni de dezvoltare, și nu medievale, anacronice, comitate, ducate, principate, voievodate . Midi-Pirinei, Nord-Pas de Calais, Poitou-Charentes, Provence-Alpi-Coasta de Azur, Ron-Alpi, Languedoc-Roussillon , Emilia-Romagna, Baden-Württemberg, Renania de Nord – Westafalia, Renania-Palatinat. Asta nu a dus la pierderea identității zonale a cetățenilor, ei fiind în continuare auvergnat, renanian,languedocian ș.a.m.d. Dacă vrem să ne dezvoltăm prin re-crearea unor regiuni medievale, mă tem că exact spre Evul Mediu ne îndreptăm. Noi am vrea să fim în mileniul al III-lea cu o organizare medievală 😉 . Unde, eventual, fiecare cătun să fie capitală de regiune, bilingvă, arie protejată, autonomă, independentă și neînfricată.

  2. Organizare occidentala cu denumire medievala 🙂 Nu ma intelege gresit. Imi doresc o dezvoltare, cat mai repede, insa cred ca denumirile regiunilor nu ar trebui schimbate. Bucovina sau Maramures, nu trebuie sa piara din cotidianul zilnic. Apropo, sa stii ca Polonia e organizata in 16 voievodate 🙂

  3. Nu sunt suficient de documentat asupra acestui subiect,
    pentru a-mi forma o părere pertinentă. Nu m-a interesat.
    Mi se pare mult zgomot pentru nimic. În general, n-am încredere în ce vrea să facă un guvern sau altul, dar dacă asta deranjează un partid maghiar (de care n-am auzit), înseamnă că trebuie să aprofundez problema. Legat de maghiari, ştiu atât: suntem în România şi asta trebuie să se vadă şi în conducerea judeţeană şi a prefecturilor locale, poate chiar şi la nivel de primării. Conducătorii acestor instituţii trebuie să fie de origine română. Altfel, se pot face abuzuri şi provocări de genul arborarea steagului maghiar la primărie etc. Dacă ar fi arborate toate drapelele ţărilor din UE, desigur, ar fi OK.

  4. Provocari vor exista din partea ambelor parti mereu,important e ca noi sa nu punem botul la jocul lor. Pentru ca pana la urma, toti din politica sunt de acelasi caracter.

  5. Hihihi… 🙂 Vei observa că nici măcar voievodatele poloneze actuale nu se suprapun pe vechile voievodate…Cât despre denumirile istorice, ele nu au cum să dispară. Îți dădeam mai sus câteva exemple din Franța, pentru că acolo am mers frecvent. Dacă întrebi pe unul care locuiește în Rhone-Alpes ce este, nu va răspunde rodanien-alpin ci dauphinois, ardechois, savoyard….Nefiind măcinați de teama aneantizării, ei se identifică în mod natural regiunii istorice, culturale, iar nu celei de dezvoltare. Și atenție, vorbim de un stat cu mult mai iacobin decât România, unde termenul de naționalitate se confundă ”de jure” cu cel de cetățenie.
    Revenind la PPMT și gogomăniile pe care le declară: ei vorbesc de Partium cu o înfrigurare demnă de o cauză adevărată. Dincolo de faptul că ”partium” este un genitiv căruia nu ai cum să-i dai valoare nominativă decât violând sălbatic limba latină, regiunea Partium s-a întins în România, Ungaria, Ucraina…Ce fel de Partium își doresc dumnealor? Că dacă e vorba de cel veritabil, istoric, atunci avem o problemă: trebuie introdusă limba română ca limbă alternativă în Ucraina și în Ungaria, cel puțin în regiunile care au aparținut cândva de ”Partium” . E o vorbă: ai grijă ce-ți dorești, că s-ar putea să se-mplinească 😉

  6. Si pe mine ma bucura cand vad ca astfel de persoane se lupta pentru noi, pentru tara noastra, pentru traditile noastre si in general pentru o Romanie buna. Din cate am inteles vor mai fi astfel de evenimente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*