Regionalizare a la Sabin Gherman

Il urmaresc pe Sabin Gherman de cate ori am ocazia. Are o emisiune destul de interesanta la Transilvania Look. Primul post regional de actualitate. Cica.
Omul asta chiar are niste idei. Stiu, pentru mult nationalisti sunt extrem de ofensatoare.
Omul nu isi doreste decat o autonomie financiare pentru Transilvania si restul zonelor istorice fata de Bucuresti. Sincer, nu ar fi asa rau. Daca luam in considerare ca atunci cand se impart banii pe judete, de obicei Transilvania lua cel mai putin, desi stim cu totii ca e posibil sa fie cel mai mare contribuitor la bugetul statului.

Sabin Gherman si-a dorit infiintarea unui partid, pe numa Liga Transilvania-Banat. Nu suna asa rau. Si nici nu cred ca ar fi fost o miscare proasta. Un partid regional, care sa faca cunoscutele problemele unei regiuni destul de mari al tarii care difera prin multe de celelalte zone.

Urmeaza procesul de regionalizare. Iar cei de la USL, vor incerca sa o faca dupa modelul lor, dar fara nici un folos. Judetele vor ramane, la fel si restul institutiilor. Doar ca acum vom avea si un Consiliu Regional. Adica mai multi bugetari care trebuie hraniti si imbracati.
Nu avem curajul sa desfiintam judetele. Ar trebui sa luam exemplu de la nemti, care atunci cand a trebuit au stiut sa alcatuiasca in asa fel Landurile incat sa atraga o groaza de bani europeni. Suntem lasi.
Harta acestui domn arata excelent din punct de vedere al regionalizarii. Asta ar trebui sa consideram noi model de urmat.

P.S.: Nu e dezbinare a tarii !

Sursa foto: transilvaniatube.ro

34 de comentarii

  1. Ar fi cazul sa imparta odata. Primim cei mai putin bani in Ardeal si dam aproape cei mai multi. Moldovenii trimit cei mai putin, dar cand ii vb de bani pt sosele is printre primii.
    Mama ei de treaba !

  2. Germania si-a organizat landurile cu muuult inainte de a fi vorba de bani europeni.
    Sau te referi la reorganizarea Germaniei de est de dupa unificare ? Pai acolo s-a cam revenit la forma anterioara ocuparii de catre rusi.

    PS
    Si in Germania landurile sunt impartite in niste structuri cam ca si „judetele” de pe la noi:)
    Si la noi pe vremea regiunilor existau raioane pentru ca nu se poate administra o mega structura fara subdiviziuni.
    Asa ca toata discutia cu descentralizare si eliminarea birocratiei si a bugetarilor e cu dus si intors.

  3. Am inteles. Dar si acolo landurile au parlament caruia ii raspund direct subdiviziunile. Si nu sunt ultra-mega-giga centralizate ca in Franta, dupa care ne modelam noi tara…

  4. Trantor ardelean,
    tare va place minciuna hungarista; de exemplu, minciuna cu aportul la PIB: numai sectorul 1 din Bucuresti produce dublu fata de tot judetul Cluj! Si dupa Bucuresti, nu urmeaza niciun judet din Ardeal, ci Constanta… Cititi, daca va place adevarul, daca nu, mai luati-o-n bot de la boz.ori, ca meritati!

  5. Este greu de schimbat o mentalitate chiar daca acesta sa dovedid gresit in ultimi 60 anii ! Un singur argument ramane constant in gandirea fratilor din sud.vin unguri.)))

  6. 1. Zona „Maramures” este vai de steaua ei din punct de vedere economic, daca raman doar Satu Mare si Maramures
    2. Este tot una ca te fura cei din Bucuresti sau cei din Transilvania
    3. Tot aceiasi indivizi dubiosi vor conduce si asa-numitele regiuni, deci pentru majoritatea populatiei va fi exact la fel
    4. In Baia Mare spre exemplu tot mafia PNL-ista si UDMR-ista va conduce orasul
    6. Sabin Gherman este un individ libidinos, agent demostrat maghiar si subaltern al marelui grof al Transilvaniei Arpy, promotor al regionalizarii
    7. Chestiunea cu superioritatea ardeleneasca este noua arma a iredentei maghiare, dupa esecul ’90 trebuia o noua tactica pentru dezmembrarea statului unitar Roman. Acest curent prinde la romanii semi-docti a caror singura realizare majora in viata este faptul ca sunt ardeleni.

  7. Parerea ta…Te-ai intrebat ce doreste majoritatea populatiei? Nu cred ca isi doresc dezbinarea tarii,ci o regionalizare cat mai corecta.

  8. Părerea mea este că înainte de a da frâu liber frustrărilor noastre izvorâte din starea economică precară în care ne aflăm, ar fi bine să judecăm la rece, obiectiv și pe cât posibil trăgând învățăminte din trecutul mai recent sau mai îndepărtat.
    De asemenea, cred că a lua de model Bavaria, Tirolul de Sud sau mai știu eu ce minune terestră, interesant ar fi să privim înapoi prin secolul XIX-începutul secolului XX și să vedem cum s-au format statele europene moderne. Care a fost liantul ce a dus la apariția statului modern Italia, sau Franța, sau chiar atât de invidiata Germanie: unitatea lingvistică. Nu cea economică, nici chiar trecutul istoric comun.
    Revenind la oile noastre, mărturisesc că am și eu frustrările mele. Una ar fi să văd cum urmașii celor care acum peste 80 de ani strigau că vor să se unească cu țara, ei bine, urmașii lor vor să se separe într-un fel sau altul de ea. Mai am și altă frustrare, anume că pentru unii ardeleni Carpații reprezintă o barieră mentală greu de depășit. Înainte de a considera că relativa bunăstare a Transilvaniei e mare aducătoare de venituri la amărâtul ăla de buget, poate că ar trebui să studieze un pic, datele sunt publice, e nevoie numai de răbdare. Ca să nu mai vorbim de faptul că bună parte din investițiile străine (datorate apropierii geografice și atât) sunt de genul lohn sau industrii delocalizate, adică fragile și fără perspectivă. (a se vedea Nokia Jucu). Dacă mâine mâna de lucru va fi mai ieftină în Serbia, acolo se vor muta și producătorii de cabluri, furtunuri, tricouri și chiloți.
    Mulțumesc pentru permisiunea de a posta aici. Și pentru că se apropie 1 decembrie, La mulți ani, Românie, cât și câtă vei mai fi!

  9. Se poate posta linistit. In articolul prezentat de tine, se vorbeste extrem de mult de conspiratii..Tara asta a fost contruita prin conspiratii, si tot asa rezistam si acuma..Regionalizare nu e o dezbinare..Ma gandesc ca dumneata stii mai bine acest lucru, insa multa lume il percepe asa..Si nu inteleg de ce.. Landurile alcatuiesc Germania, nu o dezbina. E vorba doar de o descentralizare de care tara asta are nevoie. Frustrare unei anumite categorii din populatie cu unguruii care fura tara nu are nici o acoperire..In Europa de azi nu se mai permite asa usor modificare unor granite. Noi suntem cei care trebuie sa renuntam la statutul asta de furati si mereu ingenuncheati…

  10. Aș dori să trăiesc atât cât să apuc ziua în care nu vom mai fi furați și deci îngenunchiați. Din nefericire, din 1990, când Petre Roman ne povestea că industria românească e un morman de fiare vechi și nici măcar la preț de fier vechi nu a fost vândută și până astăzi, când am dat moca până și resursele subsolului (măcar daca le-am fi vândut, dar nu, noi ne-am descotorosit de ele de parcă ar fi fost râioase) nu am putut să constat decât disoluția statalității și diminuarea suveranității. Ultima probă de terfelire a suveranității a fost intervenția nedisimulată măcar a capilor UE în tămbălăul cu demiterea președintelui.
    Cât îi privește pe unguri, este de datoria lor să urmărească revizuirea granițelor și asta fac din 1920 încoace. M-aș îngrijora și aș intra la idei dacă nu ar face-o, aia ar însemna fie că Ungaria dezgroapă securea, fie că nivelul de trai în România e atât de ridicat, încât Ungaria dorește unirea cu România . Iar în nepermiterea modificării granițelor în Europa de azi, eu nu cred și iată de ce: bunicul meu îi aștepta pe americai din 1945, pentru că el considera că americanii nu vor permite unui fost aliat-atât cât a fost- să sufere ororile comunismului. Nu a trăit să-i vadă venind, nu a trăit nici măcar să-i vadă mângâindu-ne pe creștet întru o – nemeritată zic eu – amânare. Nici Ungaria, nici România, nu au fost invitate la masa cea mare, iar dacă totuși ajung în jurul ei este pentru a strânge vasele murdare. Așadar, eu nu aș băga mâna în foc pentru un eventual arbitraj nepărtinitor al UE între cele două ”țări și popoare prietene”. Dar nu de unguri mă tem eu; cel mai mare dușman al poporului român este el însuși.
    Germania…Deutschalnd…ei bine, eu nu sunt unul dintre cei ce se închină la zei germani, în pofida admirației pe care o nutresc pentru nemți. Dar dincolo de asta, aș menționa că Germania de la început a fost organizată în landuri, acesta a fost modelul care s-a potrivit cel mai bine spiritului german: federeația. Așa au negociat, dacă vrei. România, pe de altă parte, s-a format ca stat unitar național, tot în urma unor negocieri. Și ca să fim clari, unirea au cerut-o românii ardeleni. Tot ei, prin gura lui Iuliu Maniu, au propus ca formă de organizare federația. S-a negociat, iar un principe de origine germană a considerat că cel mai potrivit ar fi forma statului unitar național, cu toate rănile pe care acest fapt risca să le deschidă. Spiritul rece prusac a găsit mai potrivită această formă cu spiritul latino-oriental al românilor.
    În principiu, regionalizarea nu e un lucru rău. Într-o lume ideală ar fi o idee ideală. Nenorocirea face că românii care fac politică acum ar face și într-o Românie regionalizată. Adică aceleași pramatii, indiferent de etnia lor. Numai că, de bine – de rău, într-o formă care ne nemulțumește pe toți, principiul coeziunii acum funcționează. Prost, dar funcționează. Iar cum la români moartea caprei vecinului e mai importantă decât sănătatea propriei capre, într-o Românie regionalizată cu groază mă gândesc că regiunile defavorizate din punct de vedere al resurselor de orice fel ar fi cam un fel de Sudan. Iar asta, pentru strănepotul unora care au plecat la război pentru că așa li se spunea, că merg să-și elibereze frații, este de neacceptat. Iar pentru nepotul unora care au luptat și contra rușilor și contra nemților, aburiți de ideea unei Românii mari și unite, este la fel de inacceptabil. Ar însmena că ăia au luat gloanțe sau au murit ca niște proști, degeaba.
    Părerea mea este că sistemul pe care îl avem acum nu e rău, numai că e rău gestionat de niște pramatii șantajabile. Regionalizarea nu e dezbinare, dar poate deveni. Și nenorocirea face că ideea vine dinspre Transilvania și induce cu totul alte idei. Și tot nenorocirea face că așezații și cumpătații ardeleni au făcut dovada, de la Vaida-Voievod până la Boc, că puterea corupe. Corupe nu numai în sens pecuniar ci, mai rău, în cel moral. Oricât e de dureros, așa stau lucrurile. Nu sistemul e rău, ci cei care-l deservesc.

  11. Sistemul actual nu se potriveste pentru Romania. Nu suntem si nu am fost stat unitar national..Romania nu este un stat homogen din punct de vedere etnic, iar tocmai acesta e motivul pentru care trebuie modificata constitutia..Imi pare rau ca cineva mai poate crede ca Romania poate fi dezbinata..Eu unul nu cred in astfel de povesti…

  12. Îmi pare rău de timpul irosit ieri. Omogenitatea etnică nu e totuna cu a fi un stat național, așa că am impresia că purtăm un dialog al surzilor, privit cu ochii orbului și relatat de un mut. Dacă mă gândesc mai bine, pentru frustrarea și presupusa superioritate transilvană e un singur leac: independența. Când te mănâncă un furuncul, îl extirpi, iar acest curent federalist, care ia proporții, e un furuncul.

  13. Nu a fost irosit.Am citit tot, insa pot sa nu fiu de acord cu ce se spune acolo. In existenta unui stati national omogenitatea e factorul decisiv. Nu inteleg, de ce crezi ca lumea isi doreste independenta. Cea financiara da, dat teritoriala eu unul nu.

  14. Adică suntem laolaltă, dar nu împreună…Dacă jud Dolj sau Botoșani sunt mai lipsite de resurse, lasă-i să crape…mama lor de mitici puturoși!!!

  15. Diferentele dintre regiuni e evidenta. Oamenii din dj sau bt sa munceasca,atunci vor avea bani pt investitii, de ce sa astepte mila altor judete care produc? Mi se pare normal ca fievare sa cheltuie banii produs in intregime unde s-au si produs.

  16. Păi atunci, nu mai bine rămâneți voi cu bogățiile în Ardeal și-i lăsați în plata lor pe puturoșii ăia? La asta mă refeream când pomeneam de coeziune…Ideea este însă străină ardeleniștilor, când e vorba să dea, și-o amintesc numai când e vorba să primească. De aceea iată, împotriva convingerilor mele, aici, declar din nou că independența Transilvaniei e de preferat unei autonomii pe care promotorii ei nu o pot nu numai defini, dar nici măcar înțelege. Problema aredeleniștilor cu independența este, mă tem, alta: ei au nevoie de un ”stăpân” pe care să dea vina și cu care eventual să se hărțuiască, de care să se plângă necontenit. Așa au făcut cu ungurii, așa fac acum cu Vechiul Regat.

  17. Ardealul sa primeasca doar ce produce si ise cuvine. Nu cred ca am cerut vreodata mai mult. Dar e frustrant cand Teeorman primeste 150%, iar un judet din Ardeal 60-70%.

  18. 1. Conform INS, regiunea economică a Bucureştiului (Bucureşti, Ilfov, judeţele învecinate) produce 40-45% din PIBul României. Bucureştiul singur reprezintă 20-25% din total.

    2. Conform aceluiaşi INS, în momentul umflării maxime a bulei imobiliare în 2007, regiunea economică a Bucureştiului producea 85(optzeci şi cinci)% din PIB şi cu cea mai mare parte din ceea ce rămânea contribuiau judeţele Timiş, Constanţa şi Cluj.

    Covasna, cu toată ambiţia ungurilor de a demonstra că şi ei fac ceva, construiesc, se zbat, era şi este unul din judeţele codaşe.

    Din aceste motive, afacerea „m-am săturat de România, de la Sabin Gherman citire” din 1998 era de fapt o mare gogoaşă umflată cu aer, şi nu numai că nu a ajutat cu nimic nici împărţirea echitabilă a investiţiilor, nici a contribuţiilor la buget, nici a infrastructurii, dar a făcut un mare rău, fiindcă frica de dezbinarea ţării i-a consolidat tronul Ţapului Constantinescu. La cât de prost era, el era cel care trebuia suspendat.

    ~Nautilus

  19. Un personaj dăshtept comentează cam aşa motivele pentru care comunizmu’ nobilelor idealuri era comunizm cu toate ale lui, bune şi rele:

    nu erau clase sociale. toti la fel, saraci sau bogati, tatal marinar, mama croitoreasa, familie numeroasa, probleme „putine”…bla,bla,bla. nu regret comunismul, nu regret ca mi-am parasit tara, desi doare. regret in schimb tot ce am vazut in ultimii 17 ani, ura, nepasare, haos. iar pt cei care se cred moderni sau smecheri, sa priveasca la parintii lor si sa invete din suferinta lor.

    Epoca raţiilor şi cozilor, prin răspândirea în teritoriu (închiderea oraşelor), standardizarea educaţiei, presiunea permanentă la locul de muncă etc a făcut în aşa fel încât orice altceva decât unificarea ţării era imposibil. Nu fiindcă te-ar fi împuşcat alde Ceaşcă dacă ai fi spus ce nu trebuia, ci pentru că era de neconceput ca ieşeanul sau clujeanul să vorbească altfel decât bucureşteanul sau braşoveanul. De fapt, primul lucru pe care îl făcea un provincial era să scape de accent, printr-un efort de voinţă.

    Acum multă lume se miră că o doamnă sinistr… ministru vorbeşte de parcă ar fi Smaranda Creangă 😀

    ~Nautilus

  20. de ce va e frica? scapati de unguri si numai aveti probleme cu UDMR cu Tökes .Numai trebuie sa finantati Transivania.Toti romanii o sa migreze inapoi de unde au venit adica Acasa unde este foarte bine. Sau va e firca ca o sa muriti de foame fara Transilvania???

  21. Sa ti-o tragem noi, tie, in bot, regatene ! Puturosenia si hotia sunt ale voastre, dar va ascundeti in spatele unor cifre mincinoase, cu capitala voastra de cacao care centralizeaza rezultatele lanturilor de magazine dintr-o tara intreaga, si cu Constanta care nu produce absolut nimic, dar taxeaza operatiunile de incarcare-descarcare pe nave, tot pentru o tara intreaga. Nu mai mintiti, ca vi se lungeste nasul si aratati ca Muk Cel Mic, turcaletul ala cu pielea maslinie ca si voi ! Stai la panda pe siteurile ardelenesti si ataci ardelenii ? Sau esti regatean venetic si furi zilnic de la noi, netrebnicule ? Spagari ordinari si incompetenti ce sunteti !

  22. Trântor Anonymous, citește legile!Toate companiile cu cifre de afaceri mai mari de 50 milioane de euro ghici ce!?exact, sunt obligate să-și mute sediile la…la!? exact București la cei 588 și iată cum Bucureștiul produce dublu față de toate județele.Voila!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*