Rezistența băimăreană

Tunelul pe sub...
Până când ?.?.?

Nu e invenția mea, însă îmi place la nebunie cum sună. Acest titlu descrie modul în care sunt făurite caracterele oamenilor din această zonă. Orașul, aflat la granița dintre Crișana și Maramureș, este, posibil, una dintre cele mai bogate zone multiculturale din România.

O zonă pe care nu au reușit să o îngenuncheze imperii, regate, iar acum, o vor sfărâma fără milă cei care se ocupă de problema regionalizării. Oamenii, care se prefac că se ocupă de acest proces, vor modela harta țării după bunul plac și interes.

Baia Mare și întreaga zonă va fi alipită unei regiuni cu capitala la Cluj, așa-zisul motor economic al Ardealului. Totuși, să nu uităm că de aici au plecat în ultimii ani cei de la Nokia, Ursus și Napolact. Iar cei care au venit sunt prea puțini și nu pot să fie viabili din punct de vedere economic pentru o întreagă regiune.

Dacă scuza economică nu va fi credibilă, având în vedere fuga unora de pe acolo, se va invoca  puterea universitară. Să fim totuși realiști, zic eu, Oradea, Târgu-Mureș, Timișoara chiar și București , toate sunt centre universitare care atrag tinerii din zona noastră. Prin urmare, și această ipoteză cade.

Tradiția și cultura maramureșeană, oșenească este mai cunoscută decât oricare altă cultură de prin zona nord-vestică. Astfel, o alipire forțată la Cluj, va conduce la pierderea șansei de a străluci așa cum trebuie a acestor culturi. Să le arătăm că nu pot ei drege busuiocul fără să treacă și pe la noi.

După pui de moroșan, să nu dai cu bolovan…

Sursa foto.

Comentarii

  1. By Alex

  2. By Bucur

  3. By Alex

  4. By Imobiliare Sibiu

  5. By Adriana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *