Școala altfel

scoalaaltfelÎn anul de grație 1993, mi-am început activitatea în mediul ”academic”. Patru ani de zile am studiat la o școală unde disciplina și ordinea reprezentau regula de bază. Apoi, a urmat un examen pentru accederea într-o clasă de limbă germană intensivă, soldată cu patru ani grei, în cadrul unei prestigioase școli băimărene. Să nu uităm de examenul de capacitate, care reprezenta o etapă importantă din viața fiecărui elev. Odată trecut, urmează cei patru ani, petrecuți într-un liceu și care vor rămâne mereu dragi tuturor.

Așa au trecut 12 ani din viața mea…ani de studii, care au avut rolul de a mă pregăti pentru mediul universitar. Mă simt onorat că am prins o generație de profesori care au știut să se impună atunci când intrau în clasă. Nu am fost ușă de biserică, am avut destule probleme pe la școli, însă am știut de frica de profesori, deși nu au ridicat vreodată mâna la noi.

Azi, auzim din ce în ce mai des, că unitățile școlare sunt transformate, ba în câmpuri de luptă, ba în studiouri de filme porno. Rar, dar tot aici, își găsesc sfârșitul tinerii, înjunghiați de colegi de-ai lor. Dăm vina pe sistem și pe Occident. Nu încercăm să schimbăm nimic, doar căutăm vinovați.

Ministerul Educației nu are orizont, nici nu cred că a avut în ultimii 23 de ani. Materiile sunt învechite, profesorii sunt prea puțin stimulați, iar elevii sunt mult prea neserioși. Un eveniment ca Școala altfel, ar trebui să fie o adiere de schimbare. Din păcate și acest lucru s-a dovedit un eșec.

Școlile au preferat să le dea liber elevilor, cunosc caz concret, care în această așa-zisă Școală altfel, a fost o singură zi prezent. Muzeele, teatrele au fost surclasate de malluri. Zeci de autobuse, cu elevi din provincie sau chiar din oraș, au preferat să își petreacă timpul în centrul comercial din oraș.

Dacă am rămâne consecvenți în învățământ, poate s-ar schimba ceva.

Sursa foto.

18 comentarii

  1. Cred ca in primul rand ar trebui sa fim consecventi cu noi si dupa aceea, probabil ne va veni cheful sa fim consecventi si cu lucrurile de langa noi. Despre ce vorbesc? Despere faptul ca nu mai reusim sa ne impunem noua sa nu mai aruncam un gunoi pe strada sau sa nu ne mai fie lene sa ne vizitam prietenii. Sa preferam intalnirile face-to-face, decat vesnicul telefon dat pe fuga sau chat-ul ep FACEBOOK!

  2. „Materiile sunt învechite, profesorii sunt prea puțin stimulați, iar elevii sunt mult prea neserioși”

    E foarte adevărat, dar doctrina oficială a societăţii socializde multilateral dezvoltate spunea că dăscălimea reprezintă aristocraţia, vârful societăţii, de neatins, şi că e o blasfemie să îi critici.

    Astfel încât indiferent cât de prost sau de incompetent e proful, întotdeauna vor inventa ceva ca să poată da vina pe elev, să îl poată porcăi şi umili. Şi ceea ce e şi mai scârbos, vor face pe Dracu-n patru să îl porcăie şi umilească pe elevul care învaţă şi ia note bune, nu pe cel care chiuleşte ca să bată mingea pe maidan.

  3. Înseamnă că țâncii de grădiniță au fost mai harnici. În săptămâna aceea au fost în Baia Sprie, la Casa Olarului,și au vizitat redacția Emm, dacă nu mă înșel. Și asta la doar 3 anișori și-un pic. Eu am avut inima cât un purice. De-abia au reușit să mă convingă 2 mămici să nu merg cu ea :).

  4. Nu generalizez, posibil sa fi fost scoli care chiar au facut ceva, dar in multe cazuri a fost o saptamana de vacanta in plus 🙂

  5. La noi, stiu de la nepoata mea, au facut cate ceva in zilele de scoala altfel, stiu ca intr-una dintre zile au fost la Pompieri, le-au aratat echipamentele, le-au explicat fel si fel de lucruri interesante, mai ales pentru ei copii de clasa a 3a.
    Insa ai dreptate… invatamantul de azi nu mai era ca pe vremea noastra… eu sunt din aceeasi generatie cu tine…:D

  6. Eu as fi initiat un club de dezbateri, le-as fi dat o tema in fiecare zi si i-as fi invatat sa gaseasca argumente care sa le sustina o opinie, sa invete sa gandeasca cu mintea lor, nu recitand din manuale. Asta e cel mai mare defect al acestei generatii: nu stiu sa gandeasca, doar imita si plagiaza.

  7. Acum înțeleg de ce a fost așa de plin Gold Plaza timp de o săptămînă. E trist dacă așa înțelegem noi să facem școală altfel 🙁

  8. La muzeul la care lucrez a fost plin, de dimineata pana seara. Dar stiu elevi pe care invatatorii si dirigintii i-au dus la Mac sau in parc.

  9. Se intamplau chestii urate in scoli si cand eram eu eleva, acum o mie de ani, dar nu se facea atata valva, putini erau cei care aflau. Am avut doi colegi in generala care s-au batut, apoi unul l-a injunghiat pe celalalt. :((

1 trackback / pingback

  1. Sclipirea metalică | Iubesc Viaţa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*