Și noi unde?

toaletaecologicaUn oraș care se vrea a fi european, trebuie să îndeplinească anumite condiții. De exemplu, Baia Mare este un oraș mediu din țara asta. Ani la rând, aici s-a importat mână de lucru de prin împrejurimi sau de peste Carpați. Salariile frumoase din minerit au atras oamenii ca magnetul. Așa se face că în anii 50 aveam 30.000 de locuitori, iar acum trăim aici aproximativ 120.000 de suflete.

După intrarea noastră în Uniunea Europeană, a trebuit să îndeplinim niște criterii dure, privind gradul de confort al  orașului. De altfel, a trebuit să scăpăm de poluatorii zonei, să asigurăm cât mai mult spațiu verde etc. Turiștii care au venit și vin în continuare aici, laudă orașul. S-au schimbat multe, însă un singur lucru e constant.

Toaletele publice lipsesc cu desăvârșire. Ca și turist în urbea de pe Săsar, vei avea partea de o surpriză neplăcută atunci când vei căuta un loc în care să…știți voi ce. Dacă nu mă înșel, avem o toaletă publică undeva prin Centrul Vechi al orașului. Renovată cu mare tam-tam acum câțiva ani și pe o sumă de bani considerabilă, locul este prea puțin folosit. Oamenii evită acel spațiu datorită mirosului și condițiilor mizere.

Toalete ecologice mai sunt amplasate prin oraș, însă dacă ajungeți vreodată pe aici vă recomand să le ocoliți. Sunt cele mai rușinoase locuri care pot exista în acest oraș. Starea lor deplorabilă, mirosul înțepător toate acestea repugnă orice persoană cu simț olfactiv.

Promisiuni pentru condiții umane am primit de la autorități, de-a lungul anilor, chiar de mai multe ori, însă până în ziua de azi nu s-a realizat nimic. Un oraș european de talia noastră ar trebui să aibă anumite spații pregătite pentru situațiile de urgență de acest gen. Mă simt umilit de fiecare dată când mă oprește cineva pe stradă să mă întrebe încotro. Trebuie luate măsuri… dacă dorim să fim un exemplu pentru alții să o facem ca la carte.

Sursa foto.

13 comentarii

  1. Ai dreptate, dar în caz de maximă urgență există supermarketuri și destule baruri și localuri ale căror toalete le poți folosi. Oricum, e plină România de oameni care folosesc toaleta și-o lasă într-un așa hal de nu mai poate intra nimeni după ei. Am văzut că în Real au afișat reguli de utilizare a toaletelor. La început am râs de una singură, pentru că mie mie mi se pare o chestie normală și de bun-simț s-arunci hârtia la coș, nu pe jos, sau să tragi apa după ce termini, dar după aceea mi-am amintit că există destui oameni care n-au auzit de trasul apei. Totuși, nu pot să nu mă întreb dacă la fel se comportă și la ei acasă.

  2. In caz de maxima urgenta ar trebui sa folosim toaleta publica, nu sa ceara voie sa foloseasca baia de la un supermaarket, hotel sau bar. Asa mi se pare normal.

  3. Așa ar fi normal, dar ce-i normal în țara asta? Așa că, ne descurcăm și noi cum putem :).

  4. 🙂 Da. Eu vad la nevasta cand mai intra cate unul si cere voie la receptie sa foloseasca baia, mi se pare injositor.

  5. Poate ca primaria scapa mai ieftin daca distribuie pampersii tuturor turistilor si chiar localnicilor. Asa fiecare isi va duce „productia” acasa…:))

  6. Problema toaletelor este cu dus si intors. L noi au fost amplasate niste toalete ecologice prin punctele strategice, dar vara era un cosmar sa treci pe langa ele. :((

  7. Da, iti dau dreptate. In Bucuresti toaletele ecologice sunt mai dese la vedere, dar tot insuficiente pentru nr de locuitori, persoanele aflate in tranzit sau distantele mult mai mari decat in alt oras. Oricum, aceeasi duhoare intepatoare te intampina in vecinatatea budelor, de-ti trece orice nevoie fiziologica. Mda, e o problema…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*