Trucuri de care ai nevoie pentru a intelege mai usor cartile pe care le citesti (P)

Astazi, tot mai multi dintre noi ne plangem ca uitam prea des lucruri. Poate tocmai am uitat un nume, ce am facut la finalul saptamanii trecute, numele colegilor ori chiar titlurile cartilor citite. Dar mai grav este cand terminam o carte, iar dupa un timp foarte scurt uitam chiar continutul acestora. Desigur, daca nu iti aduci instantaneu aminte despre ce este o carte, nu inseamna ca ai uitat tot ce era in ea. Poate ai uitat cum era impartita, insa tot ai reusit sa inveti cateva lucruri de acolo. Problema este ca foarte des, nu reusim sa absorbim absolut nimic din cartile pe care le citim – nu putem sa cream un rezumat, nu putem sa cristalizam punctele esentiale, nu devenim mai buni sau mai bine informati.

Motivele acestor lucruri pot sa fie multiple – poate ca problemele au inceput din scoala primara sau gimnaziala, in care nu am fost invatati cum sa intelegem lecturile de atunci (sau de mai tarziu). Ori poate, de-a lungul vietii, am devenit tot mai aglomerati, tot mai ingrijorati de mersul vietii. Unii ar zice ca datorita tehnologiei moderne, attention span-ul nostru a scazut incredibil de mult – altfel spus, ne este foarte dificil sa ramanem cu atentia concentrata pe un singur lucru mai bine de cateva secunde.

De aceea, ne-am obisnuit sa facem mai multe lucruri in acelasi timp, sa fim atenti la diferite actiuni, concomitent, sa scurtam conversatiile ori sa nu ne mai relaxam pe deplin. Parca suntem prea in priza pentru a ne putea deconecta de treburile cotidiene, de serviciu, de munca, de proiecte, incat sa ne bucuram de o lectura proaspata. Ori poate suntem atat de grabiti incat daca dupa primele 5 pagini ale unei carti noi nu gasim ceea ce cautam, renuntam. Ca si cum am inchide o pagina in browser-ul nostru de internet si ne-am gandi Hai sa mai facem o cautare noua pe Google, poate gasim si altceva, mai bun.

Daca vrei sa iti amintesti ceea ce citesti si sa intelegi mai usor lecturile tale (fie ca sunt in format tiparit, fie ca folosesti un ebook reader), s-ar putea ca aceste sfaturi sa iti fie de folos:
1. Fa-ti timp pentru a citi
Planifica-ti sau elibereaza-ti in fiecare zi cel putin 15 minute pentru a citi. Daca faci asta, intr-un an poti sa citesti chiar si 20 de carti! Poarta cartea pe care ai inceput-o cu tine si citeste-o oriunde spatiul si timpul iti permite (chiar la masa, in autobus, in sala de asteptare).
2. Reinvata cum sa citesti o carte
Daca citesti online carti, s-ar putea sa iti faci doar rau. De aceea, alege din librarii segmentul de carti tiparite. Incearca sa iti reeduci apoi creierul pentru a fi mai reflexiv, a o lua mai incet – si nu iti vei mai fragmenta stilul de citit.
3. Alege cartile cu atentie – si invata cand sa renunti
Daca o carte nu te ajuta deloc, renunta la ea. O regula spune sa te opresti din citit dupa ce scazi din 100 varsta ta, in ani. De ce? Deoarece cu trecerea timpului, discernamantul tau va creste. Alege carti de literatura contemporana, literatura moderna ori carti crestine (precum cele de aici). Citeste lucrari de fictiune si de non-fictiune, titluri consacrate sau lucrari noi.
4. Hotaraste-te asupra motivatiei alese pentru a citi
Citeste pentru a-ti ascuti modul de a gandi, pentru a fi mai bun, pentru a schimba lucrurile ce trebuie schimbate (in tine si in jur) sau pentru a reflecta mai bine la ce se intampla cu tine sau cu aceasta lume.
5. Noteaza pe carti sau in carnetele
Ia notite in timpul si dupa lecturarea unei carti. Tine un creion la indemana si o radiera. Sublineaza propozitiile si frazele cheie din text. Urmeaza explicatiile si argumentarile; intrebarile si comentariile.
6. Fa rezumate dese
Nu neaparat in scris, ci la fiecare final de capitol. Opreste-te, rasfoieste paginile pe care tocmai le-ai parcurs si sumarizeaza fiecare subcapitol.

Voi ce alte sfaturi ati recomanda celor care au nevoie de o mai buna organizare sau atentie, in timpul lecturii? Lasati comentariile mai jos, sub articol:

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*