Unde sunt turiștii ?

documentar despre maramureș

De obicei, pe cei care ne conduc destinele în derivă, îi ia mereu gura pe dinainte. Se plimbă pe banii contribuabililor pe la diferite târguri de turism, unde promovează Maramureșul cu aceleași poze de ani de zile.

Totuși turiștii întârzie să apară. Hotelurile sunt mai mult goale, bine asta și datorită prețurilor exorbitant de mari. Știați că în medie, o cameră de hotel din Baia Mare e cea mai scumpă din toată România? Acest lucru ar trebui să dea de gândit proprietarilor, însă mă îndoiesc.

Pensiunile din zona istorică a județului stau și ele prost cu clientela. Infrastructura și degradarea zonei sperie oamenii. După ce ai parcurs gropile județului, nu îți mai arde ție să revii pe aici. Oricât de frumos e dealul cu un căpiț de fân.

Nu venim cu nimic nou. Mereu aceeași placă: cimitirul vesel de la Săpânța. Cred că și turistul japonez omniprezent s-a plictisit. Am avea mult mai multe de oferit, dacă ar fi oameni competenți prin CJ( Consiliul Județean). Însă, interesele materiale primează mereu.

Turiștii nu mai sosesc, pensiunile se închid, hotelurile nu investesc. Vedeți, toate se leagă într-un fel. Chiar dacă se mai pierde vreun client prin zona noastră, nu va fi pe deplin mulțumit de condiții. Până când nu vom schimba oamenii care se ocupă cu atragerea de fonduri, lobby și promovare, să nu ne așteptăm la turiști noi.

Sursa foto.

30 de comentarii

  1. Imi pare rau, sincer. Dar nu sunteti voi de vina, oamenii simpli, ci, cum bine zici, politicienii. Poate ar trebui sa trageti mai multi semnal de alarma!
    Eu am auzit de frumusetea Maramuresului, dar este foarte departe de mine, plus ca nu are ceva festivaluri care sa atraga populatia, ci numai chestii statice pe care le vezi in poze.

  2. Mie Maramuresul mi s-a parut un colt de rai, m-as muta si maine acolo. Dar n-as sta nici la hotel, nici la pensiune de fitza ci intr-o casa de oameni simpli, gazde desavarsite. Am stat la Harnicesti, intr-o casa veche de 200 de ani, din lemn, aflata in patrimoniu UNESCO, unde gazda era un batran de aproape 80 de ani. M-am simtit minunat, nu am ce sa-i reprosez. Cat despre Sapanta… e originala si atat!

  3. Da, e frumoasa, nu contest asta. Insa prea putin promovata. Insa, chiar daca s-ar promova dupa un singur drum pe aici al unui strain, nu cred ca s-ar mai intoarce. Infrastructura groaznica.

  4. Articol destul de ok , doar cu mici precizari , pensiunile , mai ales in Maramuresul istoric nu se inchid ba chiar se inmultesc , tocmai pentru ca turisti sunt destui , si singurul lucru care ii alunga e intradevar INFRASTRUCTURA bat-o vina … Si zici ca hotelurile sunt mai mult goale , poi nu stiu daca stiai (iti dau doar un exemplu )ca la hotelul Mara ii mai zice si „Fabrica de Bani” , de ce crezi ca ii spune asa ? Doar de dragul societatii ?? Nu prea cred …

  5. Am fost in Maramu, recent. Multe pensiuni sunt in constructie de ani de zile, iar pe Valea Izei s-au inchis destule. In ce priveste Mara sau hotelurile din oras, au clienti, dar cei cazati nu sunt turisti, in marea lor majoritate. Sunt agenti de vanzare in trecere si atat.

  6. Problema este ca multi proprietari nu-si dau ei interesul sa promoveze zona si propria afacere. Și atunci ce sa mai ceri de la autoritati.

  7. Degeaba avem locuri frumoase daca ne batem joc de ele, daca le tine ascunse, daca nu le promovam, daca nici macar noi romanii nu stim de ele.
    Bani o sa vina mereu de la U.E. dar daca sunt folositi la fel de prost…mai bine ne lipsim.

  8. In locul celor de la UE nu as da bani. Da ce Olanda a primit bani de la UE sa isi intretina si promoveze vlaorile?

  9. Turiştii sunt oriunde, numai în România nu. Probabil că în sezonul estival s-au găsit nişte străini şă se ducă la Mamaia, că sunt femei frumoase şi ieftine. Turism sexual.

  10. Salut. N-am mai fost din copilărie pe-acolo, dar am tot intenționat să petrecem o vreme prin Maramureș. Să știu unde să cer o recomandare, când va fi să ne urnim. 🙂
    În privința problemelor, câtă vreme va prima interesul pentru câștigul imediat, lucrurile nu se vor schimba. E o problemă de mentalitate, am mai spus pe undeva că aș aduce nemți sau japonezi la conducerea țării, cred că ei ar ști cum să ne ”crească”.

  11. Cred că principala hibă a turismului românesc (nu doar din Maramureş) este infrastructura… Avem zone de un pitoresc inimaginabil, dar cum să ajungă acolo turistul străin sau român care nu-i proprietar de elicopter sau tanc…
    Evident, succesul în domeniu mai depinde şi de promovare care ar trebui luată în serios nu doar de clasa politică, ci chiar de aceia direct implicaţi.
    Acu’, nu m-aş hazarda să spun că dacă am avea conducători nemţi ori japonezi (cum se afirma într-un comentariu) problema asta, precum şi altele (nenumărate) şi-ar găsi rezolvarea… Deşi, ai avea dreptate să-mi zici că o dinastie străină a scos întrucâtva România la lumină…şi totuşi romanii (după ce s-au chinuit să cucerească) au renunţat la colonizare… or fi bănuit ei ceva… 😉

  12. ”un căpiț”???sau ”o căpiță”?
    Fără îndoială, calitatea proastă a drumurilor are rol de inhibitor al dorinței ce turism. La fel de adevărat este că lipsa de promovare, de preocupare din partea CJ, lipsa de noutate nu stimulează pe mulți să bată drumul Maramureșului.
    Dar…există un ”dar”! Proprietarii de pensiuni stau, așteaptă și se tânguie. Merg pe principiul ”fiecare pentru sine”. O strategie comună, un proiect comun, așa ceva nu există. ANTREC-ul mi se pare ca și inexistent. Or, dacă proprietarii de pensiuni, împreună cu agențiile de turism ar dezvolta proiecte comune, care să propună diversitate, din care să aibă de câștigat atât turiștii cât și prestatorii, poate că lucrurile s-ar mișca. Sunt în lumea asta multe obiective turistice greu accesibile și totuși intens vizitate. Îmi vine acum în minte castelul Montsegur, cocoțat pe stânci…Părerea mea este că o asociație a prestatorilor de agroturism din Maramureș, care să organizeze circuite, evenimente…și care să le și promoveze (internetul nu e scump și oferă multiple posibilități) ar însemna un pas înainte și ieșirea din starea de așteptare. Știi cum se zice…îți dă, dar nu-ți pune și-n traistă.

  13. Cred ca merge ambele variante 🙂 La fel cred si eu, vina pentru lipsa turistilor se imparte. Nici proprietarii nu sunt deschisi la minte, iar asta le aduce doar dezavantaje.

  14. Trist, dar adevarat…
    Eu stiu de la prieteni de familie ca zona este extraordinara dar preturile sunt mari… Eu cred ca proprietarii ar trebui sa lase din preturi macar pana incepe sa mearga treaba.. apoi incet-incet sa creasca preturile dar sa ofere si ceva nou… sa atraga cumva…

  15. Ai mare dreptate cu gropile din judet, asta e cel mai urat lucru cand vine cineva la noi in judet. De vizitat ai multe, dar la ce drumuri bune avem cred ca fug turistii de la noi.

  16. Este trist daca ce scrii tu in articol este adevarat. Plaiurile maramuresene sunt de poveste. Am mers acolo acum foarte multi ani si am ramas incantata. Dar personal nu m-as mai intoarce pentru ca nu agreez ideea vizitarii unui loc de mai multe ori. Sunt atatea de vazut in lumea asta mare…
    Avem potential turistic, pacat ca nu stim sa-l valorificam.

  17. aia de ne conduc destinele se pare ca sunt turisti prin vietile noastre…pe banii nostri! 🙁 dar cred totusi ca viziteaza alte locatii mai exotice, ca banii nu se intorc la noi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*