Comunitatea evreiască din Poienile de sub Munte

✡️ Comunitatea evreiască din Poienile de sub Munte
 
În izvoarele evreiești localitatea este pomenită sub numele Polien-Riskeve. În 1735 aici locuia doar o singură familie de evrei venită din Galiția. În 1880 numărul evreilor a ajuns la 758, iar în 1910 au fost consemnați 1239 de evrei în Poienile de sub Munte.
 
În perioada interbelică numărul evreilor a scăzut, la ultimul recensământ, cel din 1941, evreii erau în număr de 965 de persoane în comună.
 
Primul rabin a fost instalat în 1875, mai exact Eliahu Bețalel Teitelbaum. Ultimul rabin al comunității a fost Abraham Isachson și fiul său.
 
Un fiu renumit al Poienilor de sub Munte a fost Naftali Ben Menachem, literat și bibligoraf. A plecat definitiv în Israel în anul 1935, iar din 1960 a condus cercetările bibligorafice la Universitatea Ebraică.
 
În aprilie 1944 evreii din Poienile de sub Munte au fost duși în ghetoul din Vișeu de Sus, iar de aici au fost deportați în Auschwitz.
 
S-au întors foarte puțini supraviețuitori după eliberarea din lagărele de exterminar, iar cei care s-au întors au emigrat rând pe rând. În 1992 în Poienile de sub Munte mai trăia un singur evreu.
 
📷 yadvashem ℹ️ eghtn

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*