Gara din Baia Mare

salonasteptaregarabaiamareConstruită în anii 70, gara din Baia Mare este o clădire emblematică a orașului nostru. În anii de glorie ai săi, mii de oameni intrau și ieșeau din oraș, prin această poartă de acces. Era o clădire modernă și spațioasă, un loc unde puteai să aștepți plecarea sau sosirea unor trenuri.

După 1989, s-au schimbat multe. Odată cu progresul economic, oamenii și-au permis mașini, iar trenul a fost folosit din ce în ce mai puțin. Gara a devenit un loc de pelerinaj pentru boschetarii orașului, care au pus stăpânire pe salonul de așteptare și tunelul dintre peroane. CFR nu are bani, este una  dintre cele mai prost gestionate societăți naționale. Bani din partea lor pentru gara din Baia Mare, nu vom vedea în curând.

Astfel, primăria municipiului a decis să intre în posesia acestei porți de intrare în oraș. Se vor face presiuni pe la Ministerul Transportului, care probabil nu va ceda. Statul român preferă să țină morțiș la proprietățile sale, chiar dacă acestea ajung în paragină. Probabil așa se va întîmpla și în cazul acesta.

E bine să fii optimist, dar din experiența noastră de până acum, putem trage concluzia că nu vom avea succes. Fiecare oraș din România, a încercat să pună mâna pe clădirile deținute de stat. Unele administrații cu intenția de a le reda comunităților, altele cu intenții mai puțin ortodoxe. Fiecare încercare a fost sortită eșecului…statul nu renunță.

Gara din Baia Mare, rămâne un loc infestat, plin de boschetari și prostituate. Zona arată deplorabil, cei de la CFR nu au posibilitatea de a întreține nimic. Este rușinos faptul că prima impresie pe care ți-o faci despre oraș, atunci când călătorești cu trenul până la noi, este una de prost augur.

Sursa foto.

20 de comentarii

 1. Gara de sud din Ploiesti, adevarat nod feroviar, era candva renumita pentru frumusetea ei. Astazi seamana bine cu cea din Baia Mare. :((

 2. Chiar că arată jalnic. Eu n-aș avea curaj să merg acolo singură, mai ales noaptea. De parcă boschetarii nu erau de-ajuns, mai e și spelunca aia plină de bețivani.

 3. Macar la voi mai vine un tren.. la noi l-au scos de aproape doi ani.. pacat…

 4. Gara CFR a fost primul lucru pe care l-am văzut atunci cînd am ajuns în Baia Mare acum mai bine de 10 ani. Nimic nu s-a schimbat de atunci.

  De fapt, corect ar fi să spun că nimic nu s-a schimbat ÎN BINE. Gara s-a degradad încet, dar sigur și a ajuns în stare jalnică.

  E păcat, Baia Mare merită o gară modernă și curată.

 5. Am fost acum 10 zile pana in baia mare si am ales trenul ca aveam legatura buna si am iesit mai ieftin ca si cu masina.
  Tunelul dintre peroane era inundat si intrarile blocate sa nu intri la piscina dar cel mai grav e mirosul.
  Dar nici cu trenurile nu ma laud, si acolo e vai ș-amar!

 6. stai asa ca privatizeaza CFR-ul ( caile FURATE romane dupa cum ziceau cei de la ROmania Te Iubesc ) si sa vezi atunci ce o sa se aleaga praful de toata infrastructura actuala.

 7. Din pacate toate garile romanest, noi, sau vechi ajung sa semene intre ele…
  Noi la Galati avem gara noua, o constructie futurista de zici ca-si ia zborul, dar care a ajuns in doar cativa ani la fel de jegoasa.
  Nu stim sa intretinem nici macar ceea ce avem. Sau nu vrem…

 8. E absolut jalnică şi murdară clădirea asta. Sper că se va găsi o soluţie pentru reabilitarea ei.

 9. Multe gări din România arată deplorabil. Când mă gândesc prin alte ţări cât de îngrijite sunt, în cele mai mici localităţi totul e aranjat, curat.
  Am ajuns într-o seară la Sighi, gară renovată de câţiva ani. Trenul meu avea vreo 4 ore întârziere, era noapte şi plin de boschetari în sala de aşteptare.

  Problema asta însă ţine şi de cei care sunt angajaţi acolo, se pare că pe ei nu-i deranjează, nu le pasă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*