Povestea lui Tolvaj Dénes

Gata? Ați ajuns acasă din drumeții?! V-am promis povestea tâlharului Dénes. Citiți!

Tolvaj Dénes (Tâlharul Dénes) este o legendă a orașului Baia Mare. Se presupune că legenda își are rădăcinile în legendele despre Pintea Viteazul. Sunt destule povestiri care se aseamănă. Eu vă spun legenda pe care mi-a spus-o și bunicul meu și pe care am citit-o în cartea „Folklorhagyománok Nagybánya vidékén”, carte editată de Nagybányai Teleki Magyar Ház.

În secolul XVIII orașul Baia Mare era dominat de multe bresle: olari, lăcătuși, cizmari etc. Tatăl lui Dènes făcea parte din breasla olarilor. Acesta devine tată la o vârstă înaintată, dar băiatul său este un copil problemă încă de la o vârstă fragedă.

Denes intră în tot felul de belele, multe dintre ele lăsându-se cu încăierări. Iar atunci când fuge de cei care îl urmăresc se ascunde în grota din via părinților săi.

Lui Denes îi plăcea să fure de la cei bogați, dar se spune că ceea ce fura împărțea celor săraci. Un fel de Robin Hood băimărean.Pe lângă multe alte vicii, tâlharul Denes avea și patima jocurilor de noroc. Se zvonește că acesta a câștigat toți banii și fiica unui prosper bărbier din Baia Mare.

Însă, fiica acestuia era promisă deja unui ucenic de-al bărbierului. Dénes nu știa acest lucru, iar ziua următoare a mers la bărbierit. În timp ce îi aranja barba, ucenicul îi taie gâtul.

Cu ultimele sale puteri Dénes îl bate zdravăn pe acesta și o ia la fuga spre grota din spatele viiei. Se aruncă cu calul în fântâna din vie și de atunci nu l-a mai văzut nimeni.

Legendary, nu? Le urez mult succes celor de la Maramureș Bike care vor amenaja traseul spre platou și vor să construiască un punct de belvedere pe Tolvaj Denes. Long story short 🙂

📷 Andrei NagyMaramureș Bike

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*