Viorelia Tarța: nu pot să-mi imaginez viața fără fotografie.

viorelia tarța

A sosit momentul unui nou interviu. Serios, a trecut ceva timp de la utlimul. De data această cred că o să fie unul extrem de vizual. Îmi place pictura, iar eu consider fotografia o formă a picturii. Îmi plac fotografiile realizate cu măiestrie, iar Baia Mare nu duce lipsă de fotografi talentați. Am ales o fotografă pentru un mini interviu despre ea, despre fotografie și multe poze drăguțe. Să nu uit, unele poze le vedeți în exclusivitate aici!

Viorelia, spune-ne cine ești?

Sunt o fată veselă, majoritatea timpului. Îmi place să râd (de cele mai multe ori prea tare), îmi place să călătoresc, îmi place enorm muntele și natura. Îmi place maxim adrenalina și îmi iubesc motocicleta pe care mă dau cât de des pot. Cam astea sunt lucurile care mă definesc, însă pasiunea și viața mea este fotografia.

Fotograf. Cum și de ce?

Dintotdeauna am fost fost fascinată de culori, de lumină, de oameni și locuri. Mereu îmi rămâneau secvențe și imagini atât de clare în minte însă nu le puteam împărtăși cu restul lumii pentru nu mă pricep atât de bine la cuvinte. Și oricum cuvintele n-ar fi fost niciodată suficiente pentru a descrie ce vedeam și simțeam eu…Ca și copil, adoram sa mă uit la fotografii vechi cu familia mea sau cu necunoscuți, doar fotografii să fie. Aveam o cutie mare, plină cu poze vechi și pierdeam ore întregi uitându-ma la ele, deși le mai văzusem de sute de ori. Îi puneam pe bunicii mei să-mi povestească despre fiecare fotografie și despre oamenii din deoarece încă de pe atunci simțeam că fiecare fotografie are o poveste a sa. Așa am început să-mi doresc să pot spune și eu povești… să pot arăta lumea așa cum o văd eu. Cum…? Prin fotografie.

Fotograf devii sau se învață?

Devii fotograf în momentul în care realizezi și accepți că a fi fotograf e un proces continuu de învățare. Și asta e o minune. Să poți descoperi și învăța zilnic ceva nou și să devii din ce în ce mai fascinat de această lume nouă care ți se deschide în față. Să fii mereu nemulțumit de rezultat, conștient că poți mai mult și să simți nevoia să te întreci tu pe tine. Să ai în minte o viziune și să vrei s-o expui în fotografie dar să nu fii suficient de bun să reușești. Atunci devii motivat. Atunci începi să înveți teoria și să începi nesfârșitele ore de practică. După mult exersat începe să-ți iasă, începi să devii din ce în ce mai bun până ajungi să fii iar… nemulțumit. Și tot așa. Când mi-am cumpărat primul DSLR nici măcar nu știam să-mi montez obiectivul pe el. Am avut nevoie de un tutorial rapid de pe youtube. Prima poză a fost neagră și următoarea a fost cea de mai jos.DSC_0047 Am pus aparatul deoparte și am început nopțile nedormite și zecile de tutoriale. De cele mai multe ori eram dezamăgită de mine dar niciodată nu mi-a trecut prin minte să renunț. Acum, știu că pot realiza tot ce-mi propun și asta mă face să-mi doresc mereu mai mult. Să învăț mai mult, să exersez mai mult, să devin un fotograf mai bun.

Un shooting sau fotografii de eveniment? Ce preferi?

Ambele în egală măsură. Doar că satisfacția pe care mi-o oferă fiecare e diferită. Shootingurile îmi oferă mai multă libertate de a crea întregul scenariu sau mai bine zis, întreaga poveste. Evenimentele în schimb, mă captivează prin emoțiile transmise, prin stările și trăirile celor implicați. Ador să surprind zâmbete, lacrimi de fericire și emoții în priviri. Iar cea mai mare satisfacție a muncii mele e bucuria și recunoștiința din ochii clienților mulțumiți. Unii nu se rezumă doar la asta și mă surprind cu câte o îmbrățișare din suflet când mă aștept mai puțin sau își exprimă mulțumirea prin reviewuri minunate care mă lasă fără cuvinte.

Shooting:

13000636_1197542443598017_1264549984_o

Eveniment:

12980742_1197542423598019_518281666_o

În Baia Mare sunt mulți fotografi, cum vă împacați unii cu alții?

Da, chiar sunt mulți fotografi în Baia Mare dar eu cred că asta e un avantaj pentru clienți. În acest fel își pot alege fotograful potrivit stilului lor. Eu chiar îmi încurajez clienții să consulte și portofoliile altora înainte de a se decide și să se întoarcă la mine doar dacă sunt convinși că stilul meu li se potrivește și că suntem pe aceeași lungime de undă. Ok, recunosc că am evitat un răspuns direct la întrebarea ta dar am revenit la subiect. Eu chiar am prieteni fotografi cu care mă înțeleg extraordinar de bine și cu care ies la fotografiat de cate ori am ocazia. Ne apreciem munca reciproc și ne încurajăm și ajutăm între noi (și ne împrumutăm echipamente că-s scumpe și n-avem bani de toate obiectivele care ni le-am dori). În același timp există și fotografi mai puțin “sociabili”, să zic așa, care nu știu aprecia munca altora. Dar eu cred că asta ține de personalitatea și de felul de a fi ca om în primul rând și apoi de faptul că suntem fotografi. Sunt convinsă că situația e la fel peste tot.

Care este cel mai drag eveniment fotografiat vreodată?

Cel mai drag e mereu ultimul eveniment fotografiat. Deoarece mă super entuziasmez la fiecare eveniment, oameni noi, expresii și momente diferite; mă apuc de editat chiar în timpul evenimentului și abia aștept să postez ca să văd live cum munca mea face oamenii fericiți. Am emoții înainte de fiecare eveniment sau shooting. Mereu mă întreb dacă o să ma ridic la nivelul așteptărilor clienților mei și la nivelul așteptărilor mele. Văd cum oamenii își pun toată încrederea în mine să le imortalizez evenimentele unice în viață și asta îmi pune o responsabilitate uriașă pe umeri. But I go there and I give my best.

Spune-ne te rog unde pot lua legătura oamenii cu Viorelia Tarța?

Majoritatea oamenilor mă contactează pe pagina mea de facebook: Viorelia Tarța Photographer. Acolo postez și majoritatea fotografiilor. În general sunt very responsive la mesaje cu excepția orelor în care muncesc. De asemenea, numărul meu de telefon apare pe pagina foto, deci mă pot contacta și telefonic.

Fotografia face parte din planurile tale de viitor?

Fotografia este viitorul meu. Adică nu pot să-mi imaginez viața fără fotografie. Dovadă este și singurul meu tatuaj care reprezintă promisiunea mea față de mine că, oricât de greu ar fi sau ar deveni nu voi renunța niciodată la fotografie. viorelia tarțaDoar că va fi puțin diferit și mă așteaptă câțiva ani de muncă până să vă surprind cu visele mele.

Poza ta preferată cu Baia Mare.

Poza mea preferată cu Baia Mare e defapt cu Baia Mare în fundal și cu oameni în prim plan. Iubesc orașul nostru, însă oamenii și comunitatea îi dau viață. Cred cu adevărat că “omul sfințește locul”. Avem un oraș minunat cu un potential extraordinar și ține de noi, mai ales de tineri, să-l valorificăm la maxim. În primul rând prin a deveni noi cea mai bună versiune a noastră și pe urmă prin a ne implica cu toate cunoștiințele, cu toată voința și bunăvoința pentru a ridica orașul la nivelul pe care toți ni-l dorim. Eu cred în Baia Mare cum cred în mine.

baia mare

4 comentarii

  1. O urmaresc de multa vreme pe Viorelia. Cred ca e printre cei mai talentati fotografi pe care îi ofera Baia Mare.

  2. Ar fi o grămadă de lucruri de spus despre Vio, însă fotografiile ei vorbesc de la sine. O adevărată artistă! Capabilă să redea stări şi emoţii diferite prin fiecare poză, surprinzând mereu esenţialul.
    Evoluţia de la primele poze e remarcabilă, iar în momentul în care combini inovaţia cu perseverenţa, nu poate să rezulte decât ceva fabulos.
    La cât mai multe proiecte şi aştept invitaţia la primul vernisaj!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*