Absenteism

Tin minte ca atunci cand eram la liceu parintii ma avertizau sa nu chiulesc. Bine, nu a avut efectul scontat insa nici nu am fost un chiulangiu notoriu. Daca ma gandesc bine din 106 elevi cati am terminat noi in 2005 majoritatatea aveam absente nemotivate, insa erau de „bun simt”.

   Vad acuma la televizor ca in unele judete este o problema extrem de grava absenteismul elevilor. Cica in Iasi daca aduna toate absentele nemotivate ajung la fabuloasa cifra de 500.000. Mi se pare un numar impresionant. Daca stam sa cugetam un pic cu siguranta ca la fel de multi chiulesc in orice judet. Politia Romana incearca din rasputeri sa opreasca acest absenteism. Insa fara nici un succes. Copiii ii iau chiar la misto pe oamenii legii. Nu le e frica de exmatriculare, pentru ca mereu va exista un liceu care sa ii primeasca. Si e mincinos ala care spune ca nu.
Acum sa vedem de unde au invatat copii aceste lucruri. Daca spuneti filme americane, eu spun ca gresiti. Deoarece in tarile occidentale absenteismul se ia foarte in serios. Adica aia nu chiulesc la foc automat ca in Romania. La noi totul porneste de la „tembelizor”. Acolo vedem ca oamenii care sunt alesi pe banii nostri chiulesc mai ceva ca elevii. Deci rog pe cei care trebuie sa aiba grija de lege si ordine sa inceapa a face razii si prin zona Parlamentului. Stim cu totii ca pestele de cap se impute.
   Nu sunt in masura sa dau eu sfaturi, pentru ca la randul meu si eu am chiulit, insa pot sa spun cu mana pe inima ca eu mi-am baut cafeau in banca si nu la barul de langa liceu.
P.S.:Generatiile care vin sperie Vestul, Estul, Sudul si Nordul 🙂

Sursa foto: cugetliber.ro

14 comentarii

 1. si la mine era cu chiulul. si este in continuare. nu televizorul este de vina ci parintii ca i-au crescut defectuos. nu au stiut sa le creasca nivelul de responsabilitate.

  pe alta parte, s-o zicem si pe asta, scoala in ziua de azi nu-ti foloseste la mai nimic

 2. Parerea mea e ca parintii poarta vina pentru ce fac copiii! Stai tu linistit ca astia care fug de la ore nu se uita la televizor si la ce fac alesii nostri. Pentru aia e nevoie de interes, ei nu-l au.

 3. Cred ca faptul ca au invatat de mici ca orice se poate obtine cu bani si pile ii fac sa nu-i mai intereseze scoala deloc…!

 4. Şi eu sunt de aceeaşi părere: părinţii sunt principalii responsabili. Mai ales când le promit odraslelor ” stai linistit ca iti rezolvam noi capacitatea/bacul/admiterea”.

 5. Cred ca motivele sunt multiple. Atat parintii cat si sistemul sunt de vina. Daca parintii nu incurajeaza (fara amenintari) copii sa mearga la scoala/liceu/universitate atunci ei vor chiuli.
  In acelasi timp sistemul de educatie e intr-o continua reforma. Vine un ministru propune ceva, peste 6 luni vine altul si propune alt ceva. Stabilitatea inca nu exista.
  Dar chiar daca ar exista o stabilitate profesorii sunt prost platiti si nu mai reprezinta un model. Destui sunt cei care sunt profesori doar pentru bani.
  Sistemul e unul invechit, intr-o lume care pune din ce in ce mai mult accent pe non-formal si practica. Desi se iau masuri in aceasta directie….trebuie timp si rabdare.
  Desigur, pot fi mai multe motive. Fiindca o problema nu e niciodata simpla si nici solutia nu e.

 6. Pentru solutii ar trebui sa avem oameni capabili, dar din pacate noi nu avem asa ceva..Sistemul trebuia schimbat acum 10-15 ani..Din pacate noi ne ghidam dupa un sistem depasit…

 7. Sistemul se va schimba atunci cand ii va veni momentul.
  Avem oameni capabili, doar ca multi dintre ei prefera sa taca si sa accepte ordinele unora la putere dar prosti.
  Doar unul din motto-ul romanului in viata e: Daca e ordin e cu placere. Nu?

 8. Chiulitul în masă e o problemă pentru profesorime, nu pentru pulime: în glorioasa carieră a culesului de căpşuni şi a căratului de saci de ciment în spinare nu ai nevoie să fii vreun cărturar. Îţi ajung 4 clase, să ştii să te iscăleşti.

  ~Nautilus

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*