Ai dracu de civilizați

La tembelizor mai aud uneori, din partea unora, expresia România-Grădina Maicii Domnului. Stau și mă gândesc pe ce se bazează această afirmație deplasată. Atunci când suntem buieci uităm oare țara în care ni se scurg minutele???

Recent, am citit un articol scris cu foarte mult patos de un blogger. Recomand să îl citiți, poate o să vă regăsiți, eu unul nu am făcut-o. Nu înțeleg cum ai putea să vorbești de bine sau să lauzi orice are legătură cu țara asta.

Poza pe care o puteți vedea în toată splendoarea ei    aici, este dovada clară că țara asta nu merge pe drumul cel bun. Ne considerăm atât de superiori, ne supărăm când ne jignesc occidentalii, dar nu suntem în stare să aruncăm mizeria la coșul de gunoi.

Știu că nu toți suntem așa, dar, din păcate, e evident că nu se face primăvară cu o singură floare. Oricât am încerca.

25 de comentarii

 1. Vorbesti de tara ca fiind „Gradina Mainii Domnului” si cu adevarat ea este ptr cei care inteleg profunzimea jertfelor stramosilor nostri. Ai mei si ai tai, ai tuturor romanilor.
  Asta o mai simt si strainii care vin la noi cu gand sa-si curete sufletul sau cu gand sa viziteze manastiri etc. Oameni care nu au intalnit umilinta, smerenia la nici un alt popor in afara de cel roman. „Te-am ingenunchiat popor roman, ca sa te ridic …”

  Sa ne citim istoria adevarata a poporului nostru ca sa ne putem intelege pe noi insine. Cine sunt eu, e intrebarea pe care trebuie sa si-o puna cu sinceritate fiecare roman, si in raspuns nu trebuie sa fie nimic injositor sau urat, insa nici inaltator ci doar sa incercam sa gasim prin umilinta valoarea noastra adevarata.

 2. Odată ce România e Grădina Maicii Domnului, românii nu au niciun motiv să se îngrijească de ea, doar nu e a lor 🙂

 3. Ca sa ajungem si noi ca cei din occident trebuie sa fim uniti si sa avem valori mult mai inalte decat acum … sper ca sa ajungem si noi, romanii, admirati de catre celelalte tari mai dezvoltate!

 4. Poi ma gandesc ca suntem si admirati, ca nu avem doar rebuturi in tara asta. Insa, din pacate marea majoritate ne hulesc si pe buna dreptate o si fac.

 5. Bolocra
  Romania este mult mai mult. Punctul meu de plecare este insa manastirea, ptr ca acolo am intalnit puritatea romanului si acolo am intalnit cei mai curati straini. Oameni veniti in Romania cu ganduri curate. Or mai fi si altii, dar eu pe astia i-am intalnit.

  As fi vrut sa pun accentul pe taranul roman, insa satul romanesc cat si taranul au fost scoase din matca lor.

  http://www.razbointrucuvant.ro/recomandari/2014/01/13/drumul-crucilor-dragostea-unui-irlandez-pentru-romania-satelor-cultura-taraneasca-este-macelarita-are-nevoie-de-ajutor-video/

 6. Avem genii de care nu se ocupa nimeni. Stiti in cate limbi Eminescu este tradus…sau mai bine zis in cate limbi nu este tradus? Cultura noastra este pusa intentionat la pamant.

  Locuiesc in afara tarii si drept sa spun nu prea am intalnit pe nimeni care sa spuna ca hulesc romanii, cu toate ca din presa romaneasca si eu am citit ce spuneti voi.

 7. Nautilus, atunci sa avem grija de Maica Domnului, ca sa fim siguri ca ne este gradina in stare buna.

  🙂

 8. Si daca au grija 1% si restul de 99 isi bat joc. Atunci ce sa facem? Si nu spune sa ii schimbam,pt ca in 25 de ani nu i-a schimbat nimeni.

 9. Asta e ca si cum am spune ca e mai bine sa dam copiilor bomboane si nu ciocolata.

  Cineva departe de neamul nostru, a vazut ca romanilor le place sa intre in polemici si ne-a atacat din doua directii sanatoase. Daca se spunea vrem -carciumi si nu catedrale, nimeni nu ar fi aparat betivii, dar cum suntem sensibili la subiectul „atac la credinta neamului romanesc”, asta cu spitalele cade bine. S-au daramat spitale bune si noi romanii nu am putut face nimic. Si priviti cata gura mare se face ptr o catedrala.

  Stati linistiti fratilor ca cine a inventat sloganul „spital nu catedrala”, nu vrea nimic bun pentru romani. Sloganul este de fapt „sa distrugem in Romania tot ce-i curat si bun”. Lasati carciumile, salile de joc, discotecile etc in picioare, distrugeti fabrici, uzine, spitale.

  Interesanta manipulare!

 10. Eu nu inteleg asta, cu amplasarea strategica. Pai ce, alte tari nu sunt amplasate strategic? Polonia? Elvetia? Uite, mergeti in Belgrad, sa vedeti cum arata un oras ras de pe fata pamantului si reinviat prin munca.

 11. Bloggerul pe care ne inviți să-l citim nu laudă, nici măcar nu vorbește de bine, ci doar își propune să nu vorbească de rău.
  Pozele cu pricina reflectă gradul de civilizație al unora. Că tot e vorba de grădină, să știi că prin grădini cresc și buruieni. Al naibii de greu de stârpit și cu rezistență mare la factorii de mediu. Ideea e să nu le lași să invadeze grădina, iar asta e treaba grădinarului.
  Eu nu caut oamenii de calitate pe la biserici și mânăstiri, ci îi găsesc spontan prin sate. Sătenii sunt mult mai gospodari decât citadinii și știu să-și curețe grădina. Și strada, și câmpul. Mă gândeam zilele trecute la satul meu natal, întins în poala Bărăganului. Hoții și scandalagiii de azi sunt fiii sau nepoții hoților și scandalagiii copilăriei mele. 4-5 la 2000 de suflete. Și nu ei fac regula, ci ceilalți, astfel că un sat distrus moral de cooperativizare arată acum cât se poate de civilizat. Sărind în citadin, un vecin s-a mirat nevoie mare că strâng mizeria făcută de câinele meu pe stradă. Ce nu știa el e că strângeam mult mai mult decât producția de fecale a propriului câine, dar nu i-am mai explicat, eu aveam treabă. Tocmai pentru că-mi place să umblu prin grădină și nu prin hazna. Ideea ar fi că pentru moralul nostru e mai bine să fim dispuși să vedem ce ne poate bucura, iar nu ce ne deprimă. Și, poate, să producem o lege care să interzică grătarele la pădure, manelele, nesimțirea, prostul-gust…Că o fi sau nu țara asta o grădină, e o chestiune de apreciere subiectivă. Cine știe, poate că în campania electorală ar trebui să se distribuie gratuit mături, fărașe și saci de gunoi 🙂

 12. Avem nevoie de mult mai multe persoane in genul tau pentru a schimba ceva in tara asta. Degeaba strangi tu mizeria sau eu, daca vin alti 10 si produs mult mai multa. Bine, asta nu inseamna ca trebuie sa renuntam noi a ne comporta civilizati. Ultima ta propozitie, daca imi permiti, o voi trimite distinsilor parlamentarin din Maramu. Poate se simt, desi ma indoiesc.

 13. Greu de stabilit raportul civilizați-nesimțiți. Îngrijorătoare mi se pare proporția indiferenților. Pe ăștia în ce categorie îi băgăm???

 14. Copiii sunt cei care trebuie sa copieze genul asta de comportament. Ce sa vada ei la parintii iresponsabili care le cumpara ciocolata si arunca chiar ei ambalajul pe jos? Pentru ei e ceva firesc, doar sunt alti platiti sa faca asta in urma lor. Ce vreti cumva sa ramana saracii oameni fara obiectul muncii? Tot ai pomenit de copilarie. De la copiii prost-crescuti pleaca totul. Sa le dam exemple de urmat. Desi riscam ca acestia sa rada de noi, poate din cateva sute vom da de gandit macar la doi sau trei si nu am facut umbra pamantului degeaba.
  Dupa care vine partea de administratie locala si masurile firesti ce se impun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*