Baia Mare și mineritul

#BaiaMare #Nagybanya – Despre asta nu învățăm la școală

Piatra ”Flottman” – se păstrează în Parcul Municipal din Baia Mare, din anul 1912. S-au promis premii pentru cel care realiza un număr de 7 (şapte) găuri într-un schimb de lucru. Demonstraţia de perforare în piatră a avut loc cu ocazia desfăşurării în Baia Mare, la 25 august 1912.

Statuia Minerului – a fost ridicat pe baza unei hotărâri a puterii locale şi dezvelit la 9 august 1958. Exista cânva o cunună de lauri în care sunt înscrise ciocanele miniere încrucişate şi o stea în cinci colţuri.

Statuia Minerului – din parcul Grupului Şcolar ”Gheorghe Lazăr”. A fost dezvelit la 10 august 1958. Are bustul gol, este echipat cu pantaloni de salopetă şi cizme de cauciuc. Are în faţă lampa de miner.

Basorelief pe peretele Turnului Ştefan – stema minieră aşezată acolo în sec. al XIX-lea este înscrisă într-un scut şi conţine elementele vechiului sigiliu în planul central

Crucea Minerilor de pe “Dealul Crucii” – denumirea de ”Dealul Crucii” datează dinaintea anului 1411, când este amintită şi mina de aur de aici. Minerii, în general, îi socotesc ocrotitori pe Sf. Ioan Nepomuk şi pe Sf. Varvara, cei din Baia Mare şi-au pus viaţa sub ocrotirea Sfintei Cruci.

Capela Minerilor – a fost sfinţită la 2 iulie 1864. În faţa ei se opreau minerii în drum spre mina a cărei intrare se află şi în prezent în partea de nord a străzii Iuliu Maniu. Conservată şi reparată în anii 1948, 1966, 1983.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*