Baia Mare vs Satu Mare

baia mare vs satu mare

baia mare vs satu mareO luptă ancestrală, am putea zice. Însă, cele două orașe nu au fost mereu în competiție. A existat o perioadă în istorie, chiar una lungă, când orașul de pe Someș a fost cu mult înainte noastră. Era mai mare, mai cosmopolită și poate chiar și un pic mai civilizată.

Toate aceste lucruri s-au schimbat sub orânduirea comunistă, iar de atunci competiția între cele două orașe a devenit acerbă. Nu contează palierul, doar noi să fim mai buni decât ei(care noi, care ei?). La ora actuală, este evident că Baia Mare se dezvoltă mai frumos și mai sănătos decât Satu Mare.

Dacă sunteți curioși, am să vă las aici niște link-uri către un site sătmărean care face această comparație.

 1. Baia Mare vs Satu Mare – centru vechi al orașelor.
 2. Baia Mare vs Satu Mare – parcurile din orașe.
 3. Baia Mare vs Satu Mare – tot despre parcurile din cele două orașe.
 4. Baia Mare vs Satu Mare – despre sărbătorile locale.
 5. Baia Mare vs Satu Mare – despre zone de recreere.
 6. Baia Mare vs Satu Mare – despre fântânile arteziene.
 7. Baia Mare vs Satu Mare – despre sport.  

Acestea ar fi pe scurt articolele. Dacă mai credeți că ar fi diferențe de menționat, nu ezitați să le menționați.

7 comentarii

 1. Limba romana in zonele importante din Satu Mare…
  Am asteptat in gara masina cu care urma sa merg in Budapesta, am mers la cateva magazine si am fost intrebat in maghiara ce doresc. Lasand asta, Baia Mare este cu mult peste Satu Mare. Avem cu ce sa ne mandrim, nu?

 2. Mda. Interesante criteriile de comparație: parcuri, fântâni arteziene, sport, sărbători locale, etc. Și mă bucur că noi băimărenii stăm mai bine. Dar, pe când discutăm câte ceva (în ambele orașe) despre nivelul de trai, PIB/capita, investiții în obiective economice, atragerea de investiții străine, realizarea de parcuri industriale, etc.? Poate găsim pe cineva să facă o comparație și pe criterii financiar-economice.

 3. desi sunt originar din Baia Mare trebuie sa recunosc ca Satu Mare a luat-o la vale, nu trebuie sa fiti tristi, pentru ca ii spune si numele, adica un sat mai mare, care cu timpul a devenit municipiu resedinta de judet.Intr-un sat preocuparile autoritatilor de acolo sunt cele legate de canalizare si drumuri, si nimic mai mult. Imi pare rau ca nu avem cu cine sa ne ‘duelam’.

 4. Meanwhile in 2020…Satu Mare a inceput sa ne sufle puternic in ceafa. Exemplele cred ca sunt de prisos, va invit doar sa dati o tura prin SM ca sa va convingeti. 😉

 5. Ciao BM….numele spune tot,o baie putin mai mare.
  Cand vreti sa simtiti aer de occident,da-ti o fuga la SM…SM recent nu are nimic cu cel din 2015.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*