Cele două Românii

Știam că există. Chiar și în timpul dictaturii ceaușiste au existat, doar că atunci nu aveai cum să observi acest lucru în presă sau la tembelizor. La aproape toate alegerile de până acum au existat cele două Românii. Cea din interiorul Carpaților și cea de peste munți. Și vă mai spun ceva, o să existe mereu.

Diferite prin comportament, cele două Românii nu au reușit în 100 de ani să se amestece destul. Noi, cei de aici, din interiorul Carpaților, o să avem mereu aere de superioritate. Nu are rost să ne ascundem după degete. Așa suntem crescuți de mici. Ardealul dă la toată țara, dar înapoi nu primește nimic. Iar această morală o transmitem din generație în generație. Este literă de lege prin Ardeal.

Cei din „covrig” ne vor privi mereu cu dispreț pentru asta. Ei au trecut Carpații pentru a se uni cu frații lor, iar noi îi disprețuim pentru balcanismul lor . Carpații au rămas acolo ca un hotar și nu vor dispărea prea curând. România de dreapta și cea de stânga nu se vor uni. Diferențele se vor adânci de acum încolo, în special dacă România albastră nu își va primi partea cuvenită din felie.

Știți de ce le este frică multora din „covrig”? Vine un ardelean la putere, iar toți banii se vor duce spre Ardeal. Dar știți ce uită aceștia? În ăștia 100 de ani, nici un ardelean nu a reușit să ajungă la un asemenea nivel în România. Cele două Românii au fost conduse de cei din Balcani. Și se simte și vede cu ochiul liber asta. Chiar și în Ardeal.

P.S.: nu generalizez, cei care nu se regăsesc în cele de mai sus să fie sănătoși!

11 comentarii

 1. Frica mea e ca „ardeleanu” asta de vine ii os din osul stapanilor de iobagi de altadata. Din neant ne’am trezit cu el … si de cand ne’am trezit cu el au aparut din nou aprinsele discutii ale regionalizarii. Nimic nu este intamplator … eu unul nu mai cred in Mos Craciun de cand imi aducea in fiecare an aceleasi manusi. Nu imi place ce vad … sunt satul de miturile neamtului destoinic, al branzei de Sibiu si al fainosagului din pateu. Da … asa suntem crescuti de mici … da … pentru noi miticii au fost mereu paria … dar daca ne lasam sclavi acestei gandiri in ciuda faptului ca au trecut 100 de ani de atunci, de ce dracu ne mai bucuram ca am scapat de iobagie? Uniti ca popor putem schimba ceva … dezbinati nimic … si blestemul merge mai departe.

 2. Texte, dume ceaușiste. Atunci ni se tot băga în cap lozinca ”uniți în cuget și simțiri”, doar-doar se șterge orice urmă de diversitate și diferență de cultură.
  N-avem ce să ne unim, n-avem cu cine. Suntem două lumi diferite, nu suntem compatibili, și asta se reflectă extraordinar de bine în harta de mai sus.
  Unirea a fost o mare greșeală, și-a dat seama și Iuliu Maniu că a fost tras pe sfoară de sudiști, dar a fost prea târziu. Sper că acuma se răsucește în mormânt.
  Trebuie să ne luăm Ardealul înapoi, e singura noastră șansă.

 3. ice4you, iobăgia a fost abolită prin ordonanţa împăratului Iosif II din 22 august 1785, deci nu au miticii de dupa 1918 nici o treaba cu asta! ei au venit aici cu ideea ca sunt cuceritorii Ardealului, in nici un caz frati.

 4. misca-ti curu la vot bai ardelene ca io am stat 5 ore la coada sa pun stampila pa poptirosh.nici io nu generalizez dar o facut altii si amu stim cu totii care o fo prezenta la vot in Maramu`.sa nu mai aud pe niciunul din Romania ca se plange de actiunile sau „rezultatele” alesului atata vreme cat prezenta la vot e egala cu procentajul elevilor care-si „iau” bac-ul.

 5. BY ALEK, SA Le-O DAI PE MĂ-TA BUCĂȚI DACĂ MAI MULT DE ATÂT NU POȚI. BOZGORE BĂȘIT CE EȘTI!
  BODOLAY, LA FEL, IA-O PE MA-TA SI MERI DINCOLO DE TISA SI PUNE CORTU’ CU TRIBURILE TALE DE HUNI OK?

 6. Chiar daca, fie si printr-o greseala, si printre romani exista oameni adevarati… acela, sigur nu e get-beget roman, mai exact, e „corcit” intr-un fel sau altul, fie, e un ardelean sau unul care a trait printre ardeleni mai multi ani… Romanii, ca natie, sunt cu mult mai rasisti ca americanii, nu le place nici o alta limba inafara de romana, dar pe care, nici macar, nu reusesc sa o foloseasca normal, sa o vorbeasca corect… – nu-si cunosc propria limba materna, dar rid de altii daca gresesc vreun cuvint spus in romaneste…- Asta-i „prototipul” romanului din pacate ! O supravietuire sanatoasa cu toata lumea impreuna, indiferent de etnie, limba si culoare, chiar ca, simplu si normal, intr-un mod firesc putea sa schimbe imaginea unei tari decazute, aproape, ajunsa in prapastie, in propria groapa sapata cu propriile miini !

 7. Superb … iaca unde se ajunge si ce stihii vechi se pornesc din nou. Bine ar fi doar unul sa gandeasca asa … teama mi ca e abia inceputul.

  Va rog sa votati si acest comentariu ca rautacios, in felul asta va deveni mai interesant pentru restul. Multumesc! 😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*