Cinci lucruri pe care trebuie sa le stii ASTAZI despre cafea (P)

despre cafea

Nicio dimineata fara cafea, corect? Sau pentru unii dintre noi…nicio zi, nicio dupamasa sau nicio masa fara cafea! Chiar daca enunturile astea par cam exagerate, ele transmit un adevar – ne-am transformat intr-o societate (aproape) dependenta de cafea sau de cofeina. Fie ca ne place gustul si aroma cafelei proaspat facute, fie ca am adoptat-o in stilul nostru de viata pentru a ne trezi in fiecare dimineata sau a asocia-o altor tabieturi, aceasta bautura pare de neinlocuit!

Sa fim sinceri cu noi insine

Totusi, putini dintre noi ne putem denumi experti, cunoscatori sau pasionati de aceasta licoare unica, nu-i asa? Am urmarit cumva zeci de ore de documentare, tutoriale sau recenzii video pe internet? Am citit carti, am rasfoit carti sau am navigat prin sute de site-uri care sa prezinte istoria cafelei, beneficiile, trasaturile sau metodele de sale de preparare? Stim care sunt diferentele dintre tipurile de cafea disponibile azi, in comert, in tara noastre? Avem habar de ce o cafea este mai scumpa decat alta? Am invatat cum sa pregatim cea mai buna cafea, indiferent de aparatele sau echipamentele de pe piata? Am facut zeci de degustari? Am ajuns sa ne dam seama cand boabele de cafea s-au oxidat sau mineralele din apa folosita influenteaza bautura, din pahar?

Mai mult ca sigur, raspunsul la toate aceste intrebari este negativ! Fie ca am facut intreaga viata cafeaua la fel, fie ca am preferat ca mereu sa ne bem cafeaua in oras, s-ar parea ca nimic nu ne-a motivat sa intelegem, sa aprofundam si sa devenim in acest domeniu tot mai popular al cafelei.

Exista insa o veste buna …si implica mult mai putina munca decat am fi crezut

Bun, daca ai citit pana aici inseamna ca vrei cu adevarat sa afli care sunt acele cinci lucruri ce iti pot schimba total modul in care vezi (cumperi, prepari sau bei) cafeaua!

  1. INAINTE de a merge din nou la cumparaturi in supermarketul preferat, incearca si o altfel de cafea

Pe bune, lasa deoparte acea cafea super prajita (poate chiar arsa si o sa intelegi in curand de ce zic asta), fie boabe, fie macinata… si vezi ce diferenta este sa incerci o cafea de specialitate. Ce inseamna de specialitate!? Pe langa faptul ca e noul trend (stim, stim, in capatul asta de tara tot ce e hype ajunge mai tarziu) vei simti (da, cu propriile papile gustative) zeci de senzatii si arome pe care nu le-ai mai trait… Cafeaua proaspat prajita e de vina! Numita si cafea de origine, aceste boabe sunt aduse crude direct de pe plantatiile ecologice din tari exotice ca Etiopia, Congo, Brazilia, Columbia, El Salvador, Costa Rica etc.

  1. PRAJIREA cafelei face tot farmecul

Sau ma rog, aproape tot. Oricum, mult! Dupa ce boabele de cafea, in saci, ajung in tara noastra mioritica, este tinuta putin timp langa aparatele de prajire. Aici, le asteapta o alta soarta – nu trec prin prajitoare industriale, ci isi implinesc destinul in prajitoare speciale, cu o multime de setari, reglaje si specificatii. Noul trend este ca boabele de cafea sa nu fie prajite pana la al doilea pop, asa cum este cafeaua obisnuita (sa ne imaginam cum se face popcornul in cuptor daca il lasi prea mult – se innegreste, nu?) ci imediat dupa finalizarea primului pop. Si ca orice lucru, ca orice aliment, ceva mai putin prajit este nu doar mai aromat, ci si mai sanatos!

Repede-repede sunt ambalate si trimise la clienti. Cand spunem repede, ne gandim chiar imediat ce clientul plaseaza comanda. Asadar, chiar in timpul cat ai citit acest articol, o punga de cafea tocmai a fost ambalata (sigilata) si stantata cu data prajirii.

  1. CANTITATI mici, nu mari

Chiar daca noi am fost invatati ca mai mult e mai bine si ca e mai bine sa ai surplus, sa nu ramai fara niciodata, nu acelasi lucru se poate spune despre cafea! Nici tu si nici prajitoriile de cafea nu tin sute de pungi de boabe pe rafturi. Nu alege, de aceea, un pachet de 1 kilogram cand stii ca doar tu bei cafea din toata casa. Alege pachetul de 250 grame, si consuma-l in 2-3 saptamani dupa ce l-ai comandat. Asa te bucuri de o aroma delicioasa, eviti oxidarea boabelor si te simti mai bine!

  1. MACINAREA cafelei nu inseamna sfaramare!

Altfel spus, s-ar putea ca pana acum, daca o folosesti o rasnita clasica si ieftina (cu care spargi tot, de la zahar, nuci, alune pana la cafea) sa iti strici singur cafeaua! Lamelele fac toata diferenta, de aceea, nu te zgarci. Ia-ti timp si (pune si bani) cumpara o rasnita speciala pentru cafea! Altfel risti sa nu scoti toata aroma din cafea, inca de dinainte de a adauga apa.

  1. Cafeaua nu are nevoie DOAR de apa fierbinte

Ibric, esspresor, filtru manual, aero press sau french press – o multime de metode de a te bucura de cafea, insa moduri diferite de lucru si secrete distincte. Pentru a nu o da in bara, merita sa pierzi cateva minute si sa studiezi cu atentie cum se pregateste cafeaua de specialitate in functie de aparatura pe care o folosesti acasa. Nu scapa din vedere timpii, temperaturile, cantitatile, servirea si indulcirea!

Daca nu ai incercat pana acum o cafea de specialitate si in plus, vrei sa stii tot ce se poate despre acest nou produs de specialitate, iti recomand sa vizitezi magazinul online Prajitoriedecafea.ro (distribuitor de cafea proaspat prajita/ cafeneaua Mazo din Baia Mare).

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*