Comunitatea Evreiască Din Leordina, Maramureș, România

În sursele evreiești Leordina apare sub denumirea de Lerdene. Primii evrei au sosit la începutul secolul XIX, iar în anul 1840 trăiau în sat aproximativ 70 de evrei.

În anul 1920 localitatea Leordina avea 356 de persoane de rit mozaic. Majoritatea dintre ei lucrau în exploatarea și prelucrarea lemnului. Limba maternă a evreilor de aici era limba idiș.

Prima casă de rugăciuni a fost construită în anul 1850. Baie rituală și cimitir existau deja. Copiii evrei învățau în trei heidere particulare. Curentul hasizilor din Sighet avea o casă de rugăciune proprie.

Din 1880 până în 1929 rabin al comunității a fost Haim Arie Lehrner. Acesta a emgirat în SUA și a devenit rabin în New York.

Evreii din Leordina au fost duși în ghetoul din Vișeu de Sus. Aceștia au fost deportați în Auschwitz în mai 1944. Majoritatea au fost uciși imediat după ce au ajuns acolo.

După război în sat au revenit puțini supraviețuitori. În 1947 aici trăiau 35 de evrei, iar în 1956 doar 11 persoane s-au declarat evrei. Azi în Leordina nu mai trăiesc evrei.

Asociația Maramureș Heritage

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*