Comunitatea evreiască din Sighetu Marmației la emisiunea Mozaika

Populația de etnie evreiască

„Pacea nu este un dar al lui Dumnezeu creaturilor sale. Este un dar pe care noi ni-l facem unul altuia.”, sunt vorbele scriitorului și ziaristului Elie Wiesel, eseist și filosof umanist, activist în domeniul drepturilor omului, născut într-o familie de evrei din Sighetu Marmației, supraviețuitor al Holocaustului.

Odată a fost o comunitate importantă de evrei în Sighetu Marmației. Erau veniți din Galiția, Polonia sau Rusia în secolul al XVII-lea. În vremea când s-a născut Elie, cel care avea să devină mesagerul păcii în lume, jumătate din populația orașului era evreiască. Aveau mai multe sinagogi, o școlă teologică, două ziare, edituri, tipografii, băi rituale.

Dar viața tihnită din micul târg avea să se schimbe profund. În 1940, Maramureșul este retrocedat Ungariei hortiste și în 1944 evreii sunt mutați în ghetouri. Familii întregi de evrei au fost urcate în trenuri.

Familia Wiesel a avut un singur supraviețuitor care a povestit lumii întregi drama evreilor din Sighetu Marmației.
La 75 de ani după, Elisha Wiesel si Elijah, fiul și nepotul lui Elie Wiesel au venit în România și au aprins lumânările comemorative la Monumentul Holocaustului din Sighetu Marmației.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*