Cum alegem cartile in functie de varsta sau preferinta copiilor (P)

ce carte citești

Daca pana azi credeai ca toti copiii iubesc aceleasi carti, te inseli! Tocmai de aceea, alegerea unor carti potrivite pentru micutul tau (sau pentru gasirea unor cadouri pentru copiii altora) este un proces putin mai complicat decat am fi crezut la prima vedere. Am pus laolalta in acest articol o serie de linii de ghidaj care sa ne ajute sa alegem cartile potrivite, in functie de varsta micutilor.

https://images.unsplash.com/photo-1487521916606-6ba43a72537c?ixlib=rb-1.2.1&ixid=eyJhcHBfaWQiOjEyMDd9&auto=format&fit=crop&w=1082&q=80

Iata cateva lucruri pe care putini dintre noi le stim:

Bebelusii si copiii mici

  • Sunt atrasi de ilustratiile pline de culori vii si de obiectele simple
  • Sunt ascultatori atenti; de aceea sunt atrasi de cartile cu texte simple si rime bune
  • Cartile fara cuvinte (prea multe) ii stimuleaza atat vizual cat si mental, incurajandu-i sa isi creeze propriile povestiri
  • Sunt incantati de carticelele din carton si din materiale textile, care au in plus marele avantaj de a fi (aproape) de nedistrus.

Copii prescolari si de gradinita

  • Se simt atrasi de cartile care prezinta obiecte ori experiente cu care s-au familiarizat deja.
  • Iubesc textele mai complexe, cu un ritm antrenant si repetitii de cuvinte
  • Au suficiente abilitati de coordonare pentru a folosi carti si jocuri interactive (care au parti ce se misca etc.)

Copiii in primii ani de scoala

  • Unii invata sa citeasca inainte de clasa intai, majoritatea in acest interval, iar unii mai tarziu
  • Pentru a le citi celor mici (sau a citi cu ei), este recomandat sa alegem carti cu titluri atractive si centrate pe dezvoltarea personajelor
  • Pentru cei care citesc singuri, alegei o carte cu o poveste directa, care foloseste cuvinte familiare, folosite zi de zi.
  • Dupa clasa a treia, cei mici pot sa inteleaga povestiri mai complexe – totusi vocabularul trebuie pastrat simplu, cu doar cateva cuvinte noi
  • Pentru aceasta perioada sunt tiparite si carti de non-fictiune care prezinta variate subiecte (pentru a satisface curiozitatea celor mici legat de subiecte complexe)

Copii mai mari

  • Este bine sa tinem cont de trasaturile fiecarui copil, de personalitatea si preferintele sale cand alegem o carte
  • Selectia trebuie facuta mereu gandindu-ne la cel mic; alegeti carti cu informatii sau povestiri, nuvele, romane pe o anumita tematica.

https://cdn3.gomag.ro/domains/cartemma/files/banner/saracia-rasismul-foametea-conflicte---FB--3590.jpg

Uneori, varsta recomandata este trecuta pe coperta (ori pentru ce clase se potriveste). Totusi, puteti alege si carti pentru copii mai mari – daca nu e potrivita acum ca micutul sa o citeasca, i-o puteti voi citi sau o puteti pastra pentru mai incolo.

Ilustratiile joaca un rol major – aceasta functie estetica ofera o experienta placuta, ce va fi deseori atractiva pentru cei mici.

Unele carti sunt deja privite ca si clasice – ar trebui sa fie parte obligatorie din lectura oricarui copil. Altii copii prefera cartile contemporane – asadar, testati, testati, testati.

Asadar, cartile cu un design frumos, bine scrise, nu trebuie sa fie intotdeauna scumpe. Ele pot insoti calatoria de dezvoltare a copiilor nostri, la orice varsta. Cartile sunt investitii nelimitate in mintea si spiritul celor mici, iar selectarea lor merita toata atentia noastra.

Pentru a gasi cele mai noi promotii la carti pentru copii, vizitati chiar acum libraria online Cartemma.ro!

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*