În premieră, pe acest site o să puteți savura un interviu. Iar, ca să fie mai special, fiind și primul interviu, interlocutoarea mea a fost o campioană europeană, Rebeca Barta. La un sport mai puțin cunoscut și mai mult neconvențional, Unifight. Dar destul bla-bla, să înceapă interviul propriu-zis.
Rebeca, te rog frumos să te prezinți în câteva cuvinte pentru cei care ne citesc:
Numele meu este Brata Rebeca Lavinia, m-am născut în Baia Mare în data de 21.06.1988 şi am intrat în lumea sportului la vârsta de 10 ani. In 2007 am absolvit Colegiul Naţional Mihai Eminescu, an în care am fost şi admisă la Şcoala de Agenţi de Poliţie Vasile Lascăr Câmpina unde am studiat timp de doi ani. În aceeaşi perioada am urmat şi cursurile Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul Universităţii Bogdan Vodă.
Poți să ne spui mai multe despre această disciplină sportivă, UNiFIGHT?
UNIFIGHT (Universal Fight) este un sistem sportiv complex care îmbină deopotrivă tehnici militare și stiluri de luptă tradiționale. Un concurs de Unifight este împărţit în doua etape. Prima constă în parcurgerea unei piste de aproximativ 60 de metri, în care sportivul trebuie să depășească anumite obstacole și probe de tir, iar a doua în lupta corp la corp în ring. În confruntarea din ring se pot folosi orice fel de tehnici: judo, jiu jitzu brazilian, kickboxing, box, karate, sambo sau lupte greco-romane. Există mai multe forme de competiție, Unifight Full, Unifight Light și Winterfight. La varianta light sunt permise in ring numai procedee din judo si lupte, motiv pentru care am şi acceptat să particip la o asemenea competiţie.
Cum ai ajuns să practici un sport de contact?
Fiind mai emotivă când eram micuţă, parinţii mei s-au gândit că practicarea unui sport m-ar învăţa să mă obişnuiesc cu acele emoţii şi intr-o zi să fie doar nişte emoţii constructive. În acea perioadă fratele meu deja practica JUDO de caţiva ani, începuse sa aibă rezultate şi toate astea petrecăndu-se în jurul meu pot să spun ca înainte să intru eu în lumea sportului a intrat sportul în lumea mea. Aşa am ajuns să practic un sport de contact, cum am spus mai sus, la vârsta de 10 ani intrând pentru prima dată in sala de Judo, sală în care de altfel fac antrenamente şi acum. La început mi-a fost foarte greu, au fost foarte multe momentele în care am vrut să renunţ. Au început să apară accidentările, înainte de competiţii trebuia sa fac slăbire pentru a-mi face categoria şi mai erau şi acele momente în care, copil fiind, aş fi preferat să stau să mă joc cu ceilalalţi copii în faţa blocului şi nicidecum să merg la antrenament. Să nu mai vorbesc despre faptul că majoritatea persoanelor din jurul meu imi spuneau ca judo nu e pentru fete şi ar fi mai bine să renunţ. Dar în momentul în care au început să apară rezultate şi să văd evoluţie, toate astea nu au mai contat.
Există o sală unde te pregătești? Un loc unde pot deprinde și tinerii acest sport?
Dacă sunt doritori să practice acest sport sau orice alt sport de contact, îi aşteptăm la Academia de Arte Marţiale de pe str. Cosmonauţilor (în incinta clădirii Center). Aşa am ajuns anul trecut prin septembrie la Fight Club Gladiators Baia Mare unde sunt antrenată de Babocsi Andrei şi Lişman Serghei pe stilul muay tai.
Poți să ne înșiri câteva dintre performanțele tale în această disciplină?
Anul acesta în aprilie am participat la Campionatul Naţional de Unifight al M.A.I. unde am obţinut medalia de aur atât la stilul Light, cât si la Full. Având aceste rezultate, Marius Cata-Chitiga, preşedintele F.R.Unifight mi-a propus să merg la Campionatul European. Din păcate problema e că la noi în România acest sport este cunoscut în mare parte numai de către angajaţii din M.A.I. Şi astfel în majoritatea oraşelor nu avem baze de pregătire; ma refer la pista cu obstacole. În ring stă altfel treaba. Ideea e că nefiind un sport cunoscut, cel puţin în România, toţi sportivii care au obţinut rezultate sunt veniţi dintr-un sport de contact în care au făcut performanţă,şi bineînţeles majoritatea fiind din M.A.I. Unifight-ul se îmbină perfect cu meseriile din acest minister. În perioada 23.06. – 28.06.2014 am fost plecată în Rusia la Campionatul European unde am câştigat două medalii de aur, la Light şi la Full. Mi-a fost foarte greu la pista cu obstacole dar diferenţa s-a făcut în ring unde mi-am dominat adversarele atât la Light cât şi la Full.
Cum se împacă meseria de polițistă cu cea de sportivă?
Datorită antrenorului meu de judo, Pop Vasile, care m-a ajutat şi m-a susţinut mereu, am continuat să fac pregătire pentru competiţii şi la Câmpina, perioadă în care am obţinut foarte multe medalii la nivel naţional şi internaţional. Aşa am rămas în lumea asta frumoasă a sportului. E greu să faci performanţă când ai şi un loc de muncă, faci multe sacrificii. Dar părerea mea este că merită.
Ai vreun sponsor care să te ajute atunci când participi la evenimentele internaționale?
Cum am spus mai sus, nefiind un sport cunoscut e foarte greu să găseşti un sponsor. Tocmai de aceea vreau sa mulţumesc CT Dental care m-a ajutat cu o parte din bani pentru această competiţie. În luna noiembrie urmează să particip la Campionatul Mondial şi sper ca de data aceasta să nu mai întâmpin problema asta; să mă pot concentra doar pe pregătire. Sunt şi eu încă la început în acest sport dar probabil odată cu rezultatele vor veni şi sponsorii.
De ce ai încuraja tinerii să practice acest sport de contact?
Aş încuraja tinerii să practice acest sport pentru că este unul foarte complex, îmbină multe stiluri de luptă şi tocmai acesta e farmecul. Şi ca orice sport de contact iţi oferă din punct de vedere fizic o dezvoltare foarte armonioasa.
Finalmente, te rog să îmi spui ce ai simțit atunci când s-a intonat imnul României? Nu multora le e dat sa îl asculte de pe primul loc la un CE.
Toate problemele le uiţi în momentul în care te afli pe podium. Daca eşti şi campion şi îţi cântă imnul, deja devine ceva de vis. Te incearcă multe sentimente, eşti mândru de tine, simţi că eşti cineva, că ai realizat ceva mareţ şi că au meritat toate sacrificiile.
Rebeca, mulțumesc frumos pentru timpul acordat și succes la CM!
Bravo ei! Felicitari pentru reusita! Multa bafta in continuare!