Declinul fotbalului din Maramureș – Peștele de la cap se împute

Anul de grație 2010. Cristian Balaj, unul dintre cei mai cunoscuți arbitri români din ultimele 3 decenii, este ales cu surle și trâmbițe în funcția de președinte al Asociației Județene de Fotbal Maramureș. Mi-ar fi plăcut să povestim puțin despre numărul de echipe înscrise în ligile 4 și 5 în anul respectiv. Din păcate, arhiva de pe site-ul asociației județene mi-a permis să văd situația doar începând cu sezonul 2012/2013.

Așadar, în 2012, erau 54 de echipe înscrise în competițiile județene. În liga 4 evoluau 29 de formații, iar în eșalonul al V-lea se întreceau 25 de echipe în cele două serii. Știi câte echipe sunt înscrise în sezonul 2018/2019? 36. Făcând un simplu calcul, ne putem da seama că au dispărut din peisaj nu mai puțin de 18 formații. Le amintim aici, printre altele, pe CSO Borșa, Rozalina Rozavlea, Gloria Renel Baia Mare sau Minerul Cavnic.

În prezent, fotbalul județean a ajuns în situația penibilă de a avea serii cu câte 8 sau 9 echipe. Dacă dăm timpul înapoi cu 6 ani, vedem că avem 16 echipe înscrise în seria Sud din liga 4.

Doar în județul Bistrița-Năsăud sunt mai puține echipe decât în fotbalul maramureșean

Declinul fotbalului din Maramureș se simte și în comparația cu vecinii din Satu Mare, Sălaj, Bistrița-Năsăud și Suceava. Nu știu cum stă treaba în fotbalul județean din Cluj, însă logica îmi spune că nu are rost să forțăm o asemenea comparație. Ok, vrei neapărat să știi? Sunt 81 de echipe în total.

Satu Mare – 55 de echipe. 37 înscrise în cele 3 serii din liga 4, 18 în cele 2 serii din liga 5.
Sălaj – 46 de echipe. 14 trupe în liga 4, 32 în 2 serii din liga 5.
Suceava – 38 de echipe. 16 formații în liga 4, 22 în cele două serii din liga 5.
Bistrița-Năsăud – 23 de echipe. 15 echipe împărțite în două serii din liga 4 și 8 formații în liga a V-a.

Cine e de vină?

Cu toții am putea fi tentați să dăm vina pe autoritățile locale sau pe nr. de tineri plecați la muncă în străinătate. Sunt ferm convins că autoritățile locale din Satu Mare sau Sălaj nu sunt mai competente decât cele din Maramureș. De asemenea, sunt sigur că nr. tinerilor plecați din județele vecine e similar cu cel din județul nostru.

Unicul vinovat e Cristian Balaj, președintele Asociației Județene de Fotbal din Maramureș. Situația e mai gravă decât o vedem noi, cei din exterior.

Singurii care conștientizează cu adevărat declinul fotbalului județean sunt cei care încearcă să găsească sumele necesare supraviețuirii de-a lungul unui sezon. Singurii care simt că situația e putredă sunt cei ale căror meciuri sunt amânate din cauza numărului insuficient de arbitri din lotul județean. Singurii care ne-ar putea oferi și alte răspunsuri referitoare la declinul fotbalului județean sunt cei care s-au retras.

De ce avem atât de puține echipe înscrise în competițiile județene? De ce nu se înghesuie tinerii la cursurile de arbitraj? Poate binevoiește să ne răspundă domnul Cristian Balaj, președintele ales fără prea multe întrebări și fără să fie nevoit să prezinte programe de revitalizare a fotbalului județean.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*