După 15 martie…

prieteniaromanimaghiara

… sau după 10 martie și nebunia de la Târgu Mureș, am așteptat ziua de sâmbătă. Eram tare curios de cursul evenimentelor. Însă, căpățânele înfierbântate din cele două tabere au fost cuminți de data aceasta. Ziua Maghiarimii și furtul Ardealului au trecut oarecum fără incidente.

Extremiștii, de o parte și de alta, încearcă mereu să învrăjbească spiritele. 1 decembrie, 15 martie și mai nou 10 martie, au devenit zile cu alertă de grad zero prin România. Ba se fură Ardealul, ba se pornește în vânătoare de maghiari, mereu se găsește câte un motiv de scandal.

De data aceasta, ziua de 15 a trecut fără incidente. Maghiarii au sărbătorit în deplină ordine, iar românii…păi ei și-au văzut de ale lor. Televiziunile și jurnaliștii, aceștia mereu caută senzaționalul, șocantul. Mă bucur că de data aceasta au rămas fără material, deși încercări palide de manipulare au existat.

Politicienii, indiferent de etnie, rasă sau religie sunt doar niște parveniți. Declarațiile lor sunt pe interese, așa că nu putem să îi luăm ca punct de reper. Azi sunt cea, mâine hais.

7 comentarii

  1. Ma bucura faptul ca am mai evoluat si nu mai plecam urechea atat de usor la orice manipulare ce serveste intereselor unor grupuri de cretini care altceva nu au ce face decat vrajba, probabil manipulati la randul lor de alti papusari. Eu zic sa ne vedem de treaba … cei care sunt vinovati de zanzanie sa traga … legal, ca avem o lege care condamna clar orice miscari antisociale de genul unor mitinguri neautorizate.

    Poate ca ne’ar fi mai usor daca nu am fi singura tara din Europa care permite infintarea de partide politice bazate pe citerii etnice.

  2. Nu suntem singura tara. Spania, Franta, Italia chiar si Germania are partide infiintate pe criterii etnice. Dar alea sunt partide, nu uniuni.

  3. Singurele tari unde mai exista partide „etnice” in Europa sunt în Bulgaria, unde Mişcarea pentru Drepturi si Libertate (un partid turc) are 36 de locuri în Parlament, si in Finlanda, unde Partidul Poporului Suedez al Finlandei are 9 locuri în Parlament. In ce priveste Finlanda, reprezentantii suedezi vin dintr’o zona multietnica dominata de suedezi … in rest … noi, Bulgarii … si cam atat. In restul europei exista Uniuni etnice care nu au caracter politic, politicienii din alte etnii facand parte din partidele politice nationale. Deci … UDMR este din start o anomalie … o Uniune cu caracter politic … dar cine sa isi bata capul sa spuna adevarul? 🙂

  4. Stii ce e mai dureros? UDMR nici nu se considera partid, nici macar in statutul lor. Presa din Romania a facut din uniune un cvasi-partid.

  5. Dacă-mi permiți, nu presa a făcut din UDMR un cvasi-partid, ci participarea la viața politică, la guvernare, ca actor politic și nu ca uniune culturală. Râsul lumii, la Satu Mare au ajuns să se porcăie UDMR cu partidul lui Laszlo Tokes. Își dau la glezne, că doar se apropie campania electorală 😉

  6. Poi ei de ce sa nu isi dea? Partidele romanesti nu fac acelasi lucru??? Indiferent de partid, am o scarba pentru ei…Bleahhhh

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*