Edil promite – episodul I

Știri din Maramureș 19 iulie 2018
Ce se mai știe de SMID Fărcașa?!

Bună ziua dragi prieteni. Azi se împlinesc 2 ani de când domnul primar ales Cătălin Cherecheș a depus jurământul din pușcărie și a pus Baia Mare pe harta bășcăliei mondiale.

În semn de apreciere față de idioții care l-au votat voi începe un serial luuuuuuuuuuuuuuuuuung pentru a marca ultimii 3 ani de când Cherecheș păstorește orașul.

De ce 3? Pentru că 2 nu sunt de-ajuns și 4 ar fi prea mulți!

Menționez că am ales să folosesc ca unică sursă de informare cotidianul Graiul Maramureșului, cel mai longeviv și bun ziar de informare corectă și cinstită din urbe. Nu consider că are sens să privim mai departe pentru a fi corect și complet informați cu privire la realizările domnului primar!

Așadar, începem azi cu episodul 1: Iulie 2015

-> 8 iulie 2015 – Consiliul Judetean este de acord cu preluarea Castelului Pocol în domeniul public al municipiului Baia Mare. Primarul promite cu această ocazie o academie de artă:

“Dorim reabilitarea imobilului, fiind o clădire istorică, intens degradată. Dorim să readucem în viaţa oraşului şi a comunităţii un imobil care poate genera o stare de spirit absolut remarcabilă în sfera culturală a judeţului. Vom realiza o Academie de Artă: sală de expoziţie la subsol, dată în administrare Muzeului de Artă. Vrem să ridicăm ştacheta Şcolii de Pictură de la Baia Mare. În luna septembrie trebuie să fim pregătiţi pentru finanţarea acestui imobil”.”

In realitate, transferul efectiv a fost pus in aplicare abia un an mai tarziu, in 8 iulie 2016 si am aflat cu acea ocazie ca “cel mai probabil proiectul care vizeaza reabilitarea lui va fi depus spre finantare in octombrie 2016. Stie cineva daca a fost depus, sau iar l-a impiedicat nenorocitul de Cotos?

-> 11 iulie 2015 – a avut loc ecologizarea lacului Firiza, la inițiativa, desigur, domnului primar ales Cătălin Cherecheș.

-> 13 iulie – Cherecheș semnează contractul de modernizare a Grădiniței 9 (N. Iorga)

-> 15 iulie 2015 – se semnează contractul de reparații capitale și modernizare a Grădiniței 30 (str. Iza)

Tot in 15 iulie 2015 – Guvernul aprobă transferul în patrimoniul public local a cinci baze sportive. (În caz că ați uitat, generalul Izmană Oprea, cel cu fotoșopul nașpa, era Prim Ministru interimar al României în perioada asta și, cică, s-a ținut de cuvânt!) Primarul Cherecheș nu ratează șansa de a promite promisiuni bombastice din nou:

– Modernizarea Ștrandului
– Modernizarea Căminului și Sălii de Gimnastică
– Modernizarea Sălii Polivalente “Lascăr Pană”
– Modernizarea terenului de atletism

“Cred că este obligaţia noastră să ne asumăm toate aceste investiţii pe care le vom începe din acest an prin proiectare, prin studii şi ulterior prin finanţare şi execuţie pentru un viitor ştrand, dar şi pentru o bază sportivă integrată pe bulevardul Unirii, bază sportivă care în primă fază va cuprinde Sala Polivalentă “Lascăr Pană”, pe care am luat-o în proprietate, respectiv terenul de atle¬tism. Vreau să vă spun că lucrurile care nu s-au putut face în patru ani, cu toate rugăminţile, cu toate insistenţele la nivel guvernamental, s-au reuşit într-un timp foarte scurt, în perioada în care prim-ministrul Victor Ponta a fost plecat în Turcia. Mulţumesc domnului ministru Oprea că în calitatea sa de prim-ministru interimar a impulsionat în mod legal rezolvarea în mod favorabil a acestei hotărâri de Guvern şi transferul acestor baze sportive mult aşteptate de către băimăreni. Este o chestiune de respect faţă de sportul băimărean”.”

Ramanem în 15 iulie 2015, cand primarul își exprimă intenția de a înființa o societate a administrației publice locale care să facă salubrizare menajeră și stradală, deszăpezire, precum și întreținerea infrastructurii și a zonelor verzi.

Aici Edil isi etaleaza cunostintele de economist:

“În 1995, în mod surprinzător, aceste servicii publice au fost externalizate, cu prejudicii majore pentru autoritatea locală şi pentru oraş. Zeci de milioane de euro au fost pierdute de municipiul Baia Mare pe parcursul a 20 de ani, zeci de milioane de euro care puteau fi economisite şi folosite de către municipiul Baia Mare în alte scopuri. După acumularea mea de experienţă ca şi primar al municipiului, după calculele pe care le-am făcut ca şi economist, am considerat că este necesar să propun Consiliului Local o astfel de formulă prin care, prin constituirea unui serviciu public sau a unei societăţi comerciale care să aparţină exclusiv municipiului Baia Mare, să prestăm serviciile de deszăpezire, salubrizare stradală şi salubrizare menajeră, întreţinere de zone verzi şi reparaţii curente la drumuri. Cred că va fi un model pentru întreaga administraţie publică din România. Cred că va fi o ches¬tiune care, bine implementată aici, în Baia Mare, va crea obligativitate pentru autorităţile locale din toată România şi cred că este lucrul care poate să asigure transparenţă într-un mod absolut, poate să asigure eficienţă economică, poate să genereze inclusiv o eliminare, la nivel naţional, a multora dintre cauzele corupţiei din România”.

-> 19 iulie 2015 – Edilul inaugurează fântâna arteziană din sensul giratoriu de la Semilună și ne promite reabilitarea podului de cale ferată din apropiere.

,,Este important în zonele de centru de cartier să îmbunătăţim aspectul zonelor verzi, aspectul zonelor pietonale pentru a putea să oferim băimărenilor un oraş frumos şi curat. Îmi aduc aminte, ca şi băimărean, cum era această zonă de intrare în oraş, care era şi o zonă reprezentativă pentru băimareni, acum câţiva ani. Era un sens giratoriu abandonat, unde era un stâlp de metal ruginit. Astăzi, avem flori, avem o amenajare frumoasă, o fântână arteziană şi am oferit acestei zone puţină lumină. În viitor, urmează să reabilităm podul de cale ferată în această zonă. Chiar dacă nu aparţine de Administraţia Publică Locală, vom găsi soluţia legală pentru a reabilita pasajul şi a elimina disconfortul estetic din zonele Motorului, Decebal şi Gării”

-> 22 iulie 2015 – aflăm că la inițiativa primarului antrenorul echipei de handbal a Barcelonei, Xavier Pascual Fuertes a venit să antreneze 3 zile în Baia Mare.

Primarul Cătălin Cherecheş şi-a exprimat convingerea că „această primă vizită a tehnicianului spaniol este un prim pas într-o colaborare mai amplă, cu scopul de a obţine informaţii organizatorice, dar şi tehnice şi tactice de la reprezentantul unuia dintre cele mai mari şi mai bine organizate cluburi din lume”.

-> În 22 iulie 2015 ni se dezvaluie faptul că autoritatea băimăreană susține realizarea unui centru de tranzit pentru tinerii abandonați. (proiectul, finalizat în septembrie 2016 a fost construit cu sprijinul Kaufland, pe un teren pus la dispoziție de primărie).

-> Finalul lunii iulie vine cu o acțiune masivă de demolare a unor construcții ilegale pe Pirită (29 iulie). urmand să extindă acțiunea și pe Craica, în zona Gării sau cartierul Ferneziu. În 31 iulie primarul comandă o razie pe Craica, în urma căreia nu a demolat nimic, dar a împărțit somații.

„Prima incursiune a fost în zona Pirită, un loc vulnerabil, unde mereu avem probleme din punct de vedere al infracţionalităţii, dar şi din partea celor care deţin animale, cai şi căruţe, cu care circulă, încălcând legislaţia, pe străzile din Baia Mare. Trebuie să arătăm foarte clar că în municipiul Baia Mare trebuie să se respecte legea, indiferent dacă eşti majoritar sau minoritar, există o singură lege pentru toţi. Nu poate oricine, oriunde, să îşi construiască ce vrea. Nu poate să vină oricine în Baia Mare şi să îşi amplaseze cortul, coliba sau şopronul unde doreşte, în centru sau în zonele de periferie. Sunt nişte reguli care trebuie respectate, atât în Viena, Paris, Londra, cât şi în Baia Mare şi alte oraşe ale lumii”.

Ca fapt divers, primarul promisese încă din campania pentru alegerile din 2012 că va rezolva problema romilor și a pungilor de sărăcie în 6 luni de la preluarea mandatului, iar în caz contrar nu va mai candida. Nu a rezolvat, dar măcar a candidat!

Cam asta e activitatea domnului primar ales Cătălin Cherecheș din iulie 2015, așa cum e ea oglindită în Graiul Maramureșului.

Continuăm mâine cu august 2015!

Recitat de UnQ Jenu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *