Edil promite – episodul V

cherecheș și mazăre

Episodul V. Noiembrie 2015 – Sport și Cultură pe pâine!

Luna debutează cu promisiunea unui stadion nou, „cu tot ceea ce înseamnă infrastructură pentru antrenament, cu tot ce înseamnă dotări, decât să investim într-un stadion care nu poate să fie decât cârpit” – decât doresc să apreciez dubla utilizare a cuvântului decât.
Primarul mai promite și că o decizie pentru locul în care va fi amplasat noul stadion, dar și standardele la care va fi construit trebuia luată până la finele anului 2015.

Focul pus de Ponta la Colectiv îl ambiționează pe tânărul Cherecheș, care demarează o serie de controale, convoacă niște ședințe, vorbește niște vorbe mari și închide câteva localuri (Mystique, Imbiss, Porto). Baia Mare este din nou un exemplu de urmat!
„Am dorit să facem aceşti paşi pentru că, trecând peste toată această tragedie întâmplată la Bucureşti, datoria noastră este să acţionăm şi să dăm un exemplu.”

9 noiembrie – Edil verifică stadiul lucrărilor de reabilitare a străzilor Oborului și Electrolizei, urmând ca la finalul lunii acestea să fie finalizate.

11 noiembrie – aflăm că în Baia Mare nu se majorează impozitele și taxele locale pentru 2016

20 noiembrie – este inaugurat Câmpul Tineretului.

“Următorul pas pe care îl vom face va fi în zona statuii Ostaşului Român. Aici avem câteva lucruri pe care le vom amenaja. În primul rând, drumul care trece astăzi prin faţa bisericii ortodoxe va fi puţin deviat, creând în zona bisericii o mică piaţetă. Vom avea o alee care va merge direct spre Monumentul Ostaşului Român fără să avem alte tipuri de blocaje. Mi-aş dori ca pe această alee să punem şi statuia reginei Maria, este o dorinţă pe care vreau să o duc la îndeplinire, amenajând şi zona staţiei de autobuz. Lângă Statuia Ostaşului, pentru că este un loc simbolic în care în 1990 s-au adunat greco-catolicii, neavând biserică, să facem un monument simbolic pentru episcopii martiri aparţinând Bisericii. În zona dinspre ştrand vom avea o zonă amenajată pe o parte cu parcări, dar şi zone verzi şi un loc unde va fi o oglindă de apă, o mică fântână arteziană. Stadionul va fi modernizat cu demolarea, respectiv reconstruirea tribunei dinspre cimitir şi modernizarea tribunei principale cu loje, pentru presă, pregătire fizică. Terenul II de fotbal va fi mutat în zona Liceului „Aurel Vlaicu”, unde vom construi două terenuri de acest tip, unde va fi şi zonă de atletism, bazin pentru înot, mutând Liceul Sportiv în acea zonă. Termenul limită este 2017 pentru această investiţie, terenul de fotbal fiind realizat anul viitor acolo”.

23 noiembrie – se anunță înființarea Clubului Sportiv Municipal Minaur, care va prelua și o parte dintre bazele sportive (Sala Polivalentă „Lascăr Pană” și terenul de atletism) 🙂

“Consider că acest club, HCM, este plafonat astăzi şi nu poate niciodată să ajungă şi nici măcar să viseze să cîştige Liga Campionilor. În această formulă şi manieră de organizare şi în această lipsă de coerenţă şi de profesionalism nu se poate obţine performanţă. Aşadar, consider că doar într-o astfel de formulă, de club de drept public, sub un control strict al Consiliului Local şi al Curţii de Conturi şi al comunităţii putem să dinamizăm şi să resetăm activitatea handbalistică ca şi emblemă a oraşului nostru”, a declarat primarul Cătălin Cherecheş.

23 noiembrie – Cherecheș anunță într-o conferință de presă că ștrandul municipal, terenul de atletism și stadionul municipal vor intra în reabilitare începând din primăvara anului 2016.

“Nu va fi doar un simplu ştrand în aer liber, ci va fi un ştrand care va avea şi o componentă în aer liber, dar şi o componentă care va însemna funcţionare în perioada de toamnă-iarnă. Mai mult decît atît, vom avea o zonă în care vom amenaja şi partea de tratament, chiar cu caracter balnear, respectiv partea de sport, fitness şi zonă de mişcare aerobă”, a precizat edilul băimărean. De asemenea, în proiectul ştrandului sînt prevăzute şi 600 de locuri de parcare.
“Vrem ca toată această zonă – teren de rugby, teren de atletism şi terenul liber să fie considerate şi integrate într-un proiect care să însemne un parc sportiv. Vor mai exista acolo şi zone pentru skatepark, zone de agrement, zone unde o să montăm şi aparate de fitness în aer liber. Nu vor fi doar cele două terenuri modernizate, ci vor fi şi astfel de facilităţi pentru toţi băimărenii care doresc să vină în această zonă”, a declarat Cătălin Cherecheş cu privire la amenajarea terenului de atletism.
În fine, cea de-a treia bază care va intra în reabilitare, stadionul “Viorel Mateianu”, primarul Cătălin Cherecheş a spus: “În următoarele săptămîni se va finaliza şi documentaţia şi cei de la Compania Naţională de Investiţii vor prelua stadionul. Probabil din primăvară, după ce se va finaliza campionatul, vor intra la demolarea tribunei care este nefuncţională şi la reabilitări şi construcţii, astfel încît să putem, la începutul campionatului viitor, să mergem în paralel, şi construcţie pe de-o parte, dar şi funcţionarea stadionului pe de altă parte”, a încheiat primarul municipiului.

25 noiembrie – administrația publică organizează o întâlnire publică la care participă reprezentați ai societății civile, mediului de afaceri, instituțiilor din domeniu și alte persoane interesate 🙂 Se discută despre Strategia de dezvoltare culturală a municipiului Baia Mare pentru următorii 15 ani.

Câteva puncte cheie:
– Baia Mare își propune să fie o destinație preferată de city-break
– dezvoltarea consumului cultural, o prioritate pentru Baia Mare
– Centru European de Industrii Creative pe platforma Cuprom
– restaurarea Casei Pokol și Casei Iancu
– restaurarea și dotarea cinematografului Minerul, care ar putea fi transformat într-o sală capabilă să găzduiască între 200 și 500 de spectatori 🙂
– reabilitarea cinematografului Dacia și a Casei de Cultură.
Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare: „Parcul pentru Industrii Creative Cuprom este o chestiune pe care eu mi-o doresc foarte mult, pentru a revitaliza, refuncţionaliza prin cultură, prin industrii creative o zonă a oraşului care a făcut ca oraşul să existe. Mai avem încă o chestiune importantă noi ca şi comunitate, ca şi oraş: poziţionarea pe care o avem. O poziţionare absolut strategică şi trebuie să ne jucăm rolul şi din perspectivă culturală, de punct de intersecţie într-o zonă transfrontalieră şi trebuie să fim o punte de legătură între Ungaria, Ucraina şi România, mai ales într-o perioadă în care inclusiv, dintr-o perspectivă geostrategică şi politică, lucrurile sunt destul de efervescente. Consider că Baia Mare, inclusiv prin această poziţionare pe care o are din perspectivă geografică, poate juca un rol emblematic de Capitală Europeană a Culturii”.

Nu mai zic nimic. Mâine, decembrie!

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*