Familia Weizer, industriașii evrei din perioada interbelică

Cei mai importanți industriași evrei din #BaiaMare și împrejurimi înainte de deportare au fost Weizer Artúr și Oszkár, proprietarii uzinei Phoenix.

💶 Asigurau un loc de muncă pentru aprox. 3500 de persoane.

😞 Din păcate în 1944 întreaga familie a fost deportată în Auschwitz.

Domnul Oszkár Weizer a murit aproape homeless în București. Ce nu au reușit naziștii, au desăvârșit comuniștii.

Familia Wieser, grafiat mai târziu Wiezer a fost o familie evreiască originară din Brno, Cehia. Amândoi frații erau ingineri chimiști și au fost fondatorii Uzinelor Phoenix. Era o uzină model, unde era un privilegiu să lucrezi. Pe lângă activitatea de industriași, frații Wiezer au avut o activitate filantoropică și de sponsori a activităților culturale și sportive din oraș.

Lor li se datorează Clubul Phoenix (fostul Club al Tineretului), primul patinoar și club de patinaj din oraș (actualul Chios de pe Câmpul Tineretului), prima echipă de fotbal și primul teren standard de fotbal din oraș (terenul Phoenix-Clubul Campionilor), primele locuințe sociale din oras, locuințe de serviciu pentru conducerea și pentru muncitorii de la Phoenix (strada Horea și strada Oltului), au sponzorizat primele cluburi de turism montan și au construit cabane de lemn la Izvoare,etc.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*