Fără fotbal în Baia Mare!

Știri din Maramureș 31 august 2016
Știri din Maramureș 30 august 2016

Anul 1994. 22 de jucători pe teren, două echipe și cel puțin 15.000 de oameni în tribune. Era ultimul meci de prima ligă pe care l-am văzut în orașul Baia Mare. Juca FC Baia Mare cu Steaua București. Au câștigat soldații, cu un gol marcat de Panduru din corner undeva prin minutul 83. Dacă bine țin minte, asta ne-a condamnat la retrogradare.

Anul 2000, Fălticeni. Tot 22 de jucători și FC întâlnea Foresta în barajul de promovare. Era returul, în tur ne-am impus noi cu 1-0. Gol marcat de Ciocan de la vreo 28-30 de metri. S-a terminat 2-1 pentru Foresta, noi am promovat. Doar pentru 3 zile. După aceea ne-am vândut locul lui FCM Bacău.

Anul 2004. Meci în liga a treia. 22 de jucători și vreo 30 de spectatori…bine, să fie 50. Jucam cu….nu știu să vă spun cu cine, dar jucam. Eram trei băieți în galerie, Simi, eu și încă un băiat cu ochelari. Atât. Bine, la unele meciuri poate eram chiar și mai mulți. Rar, dar eram.

Anul 2010 luna mai. Meci la Șimleul Silvaniei. Ultimul meci văzut de mine cu echipa FC Baia Mare. Eram 12-13 băieți pe stadion. Meciul s-a terminat 3-3, dar am câștigat la masa verde. Rezultatul acesta l-am aflat pe microbuz. L-am sărbători cum trebuie cu bere, bineînțeles.gruppo nord

În august 2010 FC Baia Mare dispare. Deocamdată, se pare că, pentru totdeauna. De atunci s-a mai încercat revigorarea fotbalului local, cu echipe gen FC Maramureș Universitar sau FCM Baia Mare. Nici una nu avea legătură cu echipa dispărută. Nu tu culori, nu tu palmares, nimic. Atât doar că jucau fotbal.

Azi, în anul de grație 2016 orașul Baia Mare, nu are NICI o echipă de fotbal. ZERO. De ce? Ar fi multe de zis, dar nu cred că este momentul și nici locul. Sunt alții care știu mult mai multe și totuși aleg să tacă. De frică sau din indiferență? Treaba lor.

Pe mine și pe alții, maxim 100 de persoane, ne doare că nu mai avem fotbal în oraș. Eu personal nu am mai fost pe stadion din 2010. Și nici nu voi mai merge până când nu va reveni adevărata FC cu palmares și culori. Asta este strict alegere mea. Însă, unii băieți au fost și au luptat, au încurajat echipele de după FC. Din păcate acum și ei au rămas fără echipă.

Se pare că băimăreanul de rând nu iubește fotbalul. Nu, nu îl iubește. În 2010 februarie s-a organizat un marș pentru salvarea echipei FC Baia Mare. Nu știu dacă au fost 150 de persoane la acel protest. Eu eram în Londra, am protestat acolo(am mers la servici în tricoul alb cu Salvați FC Baia Mare). Nici nu știți cât de mândru am fost că oamenii de acolo m-au întrebat despre echipa mea.

Eu de șase ani de zile sufăr. O parte din mine a dispărut cu totul atunci când a dispărut și FC. Poate echipa va renaște din nou peste ani, însă pântă atunci am sentimentul că deviza orașului meu este: fără fotbal în Baia Mare!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *