Huawei P20 vs Huawei P20 Lite: Performante si dotari de invidiat (P)

huawei p20 lite

Seria P20 de la Huawei este inca destul de proaspata, iar modelele lansate in acest debut de an de producatorul chinez au lasat o prima impresie foarte placuta. Daca modelul high-end, P20 Pro nu poate intra in discutie pentru o eventuala comparatie detaliata, Huawei a reusit cumva sa apropie destul de mult modelul standard (Huawei P20) si versiunea „lite” (Huawei P20 Lite). Acesta din urma a fost lansat putin mai devreme decat partenerii sai de gama si si-a dezvaluit splendidul design din sticla, inainte de evenimentul de prezentare de la Paris al seriei P20. Totusi, care sunt diferentele dintre versiunea standard si posibilul best-buy, Huawei P20 Lite? Le trecem imediat in revista.

Dimensiuni si greutate

Modelul P20 Lite este mult mai usor decat versiunea standard a gamei, dar si mai subtire. Versiunea de baza a seriei cantareste 165 de grame si are o grosime de 7.7 milimetri, in timp ce versiunea lite, cantareste 145 de grame si are o grosime de doar 7.4 milimetri. Huawei P20 Lite este telefonul ceva mai inalt (149.1 milimetri, fata de 148, 6 milimetri), dar si mai ingust (70.8 milimetri, fata de 71.2 milimetri). Ambele terminale sunt disponibile atat in versiune single SIM (nano SIM) cat si dual SIM (nano SIM, dual standby).

Ecran si constructie

Huawei a ales sa mizeze pe mult discutatele „decupaje”, imprumutate de la Apple. Nu arata rau, dar e clar ca nu reprezinta tocmai un punct de originalitate in design-ul telefoanelor din seria P20. La acest capitol, duelul de la distanta Huawei P20 vs Huawei P20 Lite pare sa fie sensibil egal, un detaliu concludent pentru cat de bine s-a pregatit producatorul chinez cu gama din acest an.

Avem acelasi tip de ecran, bazat pe tehnologie IPS LCD, dar o diagonala mai mare pe modelul „lite”. Raportul ecran-corp este mai bun pe Huawei P20 Lite, la fel si densitatea pixelilor. Rezolutia este aceeasi, in timp ce P20 pluseaza usor prin raportul 18.7:9.

huawei p20 lite

Avem de-a face cu o constructie de calitate pe ambele dispozitive, ambele avand un statut „premium” cand vine vorba de design. Totusi, tinand cont de faptul ca P20 Lite se bazeaza aproape in totalitate pe sticla, recomandam achizitionarea unei huse Huawei P20 Lite, care sa-i asigure protectie pe termen lung.

Exista multe optiuni la care va puteti gandi, dar este important sa alegeti o husa care sa protejeze spatele telefonului si implicit camera duala de pe spate, care iese destul de usor in evidenta si se poate zgaria chiar si in buzunar. Gasiti astfel de accesorii potrivite pe catmobile.

Sistem de operare

Huawei P20 Lite foloseste Android 8.0 Oreo customizat cu Emotion UI 8.0, in timp ce Huawei P20 vine cu o versiune ceva mai noua de Oreo, Android v8.1, customizat cu interfata in-house, Emotion UI 8.1

Procesor

Huawei P20 vs Huawei P20 Lite este castigat la acest capitol de versiunea standard a gamei. Si asta pentru ca modelul standard foloseste puternicul chipset octa-core Kirin 970 de 2.4 Ghz. Aceasta platforma, cuplata cu 4 GB RAM si 128 GB stocare de date, depaseste nivelul de performanta al platformei Kirin 659 de 2.36 Ghz, cuplata cu 4 GB RAM si 32/64/128 GB stocare de date.

Dotari foto

Acesta este un capitol pe care P20, versiunea standard a gamei de la Huawei il transeaza usor. Device-ul ofera o camera duala fantastica, care desi nu are trei senzori ca pe modelul de top Huawei P20 Pro, te va asigura de o performanta stabila, de invidiat. Camera sa duala de pe spate se bazeaza pe senzori de 12 si 20 megapixeli (diafragma f/1.8, respectiv f/1.6) care pot captura imagini impresionante, chiar si fara acel zoom optic 3x dedicat de pe modelul Pro. Versiunea lite chiar e mai „lite” la acest capitol, iar camera duala oferita de P20 Lite este formata dintr-o combinatie de senzori de 16 si 2 megapixeli. Pe modelul standard avem inclusiv procesare a imaginii prin inteligenta artificiala (care a debutat pe modelul P10 de anul trecut), dar si alte cateva optiuni atractive. Frontal, modelul Huawei P20 Lite nu sta deloc rau, cu a sa camera de 16 megapixeli (f/2.0 apertura), insa cei 24 megapixeli ai camerei selfie de pe modelul P20 indreapta trofeul si la acest capitol spre modelul standard al gamei. De precizat totusi ca mid-range-ul P20 Lite poate filma la rezolutie Full HD si cu camera sa selfie, in timp ce versiunea de baza se opreste la nivel HD.

Autonomie si alte optiuni

Huawei P20 vs Huawei P20 Lite se indreapta catre final, dar nu puteam sari peste un segment tinta pentru Huawei: cel al pasionatilor de telefoane cu autonomie buna. Chinezii au dat destul de rar gres la acest capitol pe seriile precedente si ceva ne spune ca nici anul acesta nu vor exista probleme majore. Huawei P20 se bazeaza pe o baterie cu capacitate mai mare (3.400 de mAh fata de 3.000 mAh) si are si o verisune mai noua de Oreo (v8.1), ceea ce ne face sa credem ca va beneficia si de o autonomie mai buna. Ambele telefoane beneficiaza de port USB Type C, insa modelul standard are la bord o versiune mai noua. In ceea ce priveste celelalte optiuni, de mentionat ca ambele beneficiaza de fast charging si senzori de amprenta, insa modelul Huawei P20 Lite are mufa de 3.5 milimetri pentru casti audio, in timp ce versiunea de baza este lipsita de aceasta optiune.

Concluzie

Daca ai un buget limitat si nu vrei sa platesti multi bani pentru un telefon, versiunea Huawei P20 Lite iti este la indemana si ofera un nivel optim de performanta, raportat la pretul de achizitie (1600-1700 lei). Daca ai un interes deosebit pentru lux, constructie de foarte buna calitate si performante de nivel high-end, Huawei P20 nu trebuie sa lipseasca de pe lista ta. Te costa dublu (aproximativ 3000 de lei), insa ofera aproape acelasi nivel ca modelul P20 Pro, fara sa platesti bani in plus pentru acel teribil 3x optical zoom.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*