Reluăm cursul normal pe acest blog. Abia am așteptat să aduc la lumină acest interviu ”muzical” :). Nora Deneș este, la ora actuală, una dintre certitudinile de pe piața muzicală locală. Are la activ câteva videoclipuri și colaborări, care au demonstrat de ce este în stare. Am reușit să îi răpesc câteva minute, iar ceea ce veți vedea mai jos este un mega-giga-ultra interviu ”muzical”.
Nora, un intro despre tine:
Născută și crescută în Baia Mare, într-o familie de profesori de muzică la Liceul de Arte. Studiez vioara și pianul de la 4 anișori. Apoi, la 7 încep ușor și studiul compoziției grație unei profesoare doctor în compoziție. La 6 ani demonstrez și abilităti vocale. Termin liceul cu brio, facultatea la fel în Cluj la secția Interpretare muzicală – Vioara, având bursă de merit în fiecare an. Compun muzică de film, orchestrez, compun, scriu texte. Am studiat de plăcere și chitara, trompeta și am aprofundat studii de canto clasic la Școala populară de artă din Baia Mare, sub atenta grijă a d-nei Clara Sacaleanu. Actualmente sunt profesoară de vioară la liceu și am un băiețel de 4 ani jumate.
Cu ce se ocupă Nora Deneș Symphonical?
Nora Deneș Symphonical propune o abordare pop-simfonică a muzicii de pe piață – coveruri și compoziții proprii, orchestrate de mine pentru voce, claviaturi, cvartet de coarde și beatbox, pe scurt, pentru sextet cu coarde.
Ce proiecte aveți acum în derulare?
Momentan avem evenimente unde prezentăm preponderent coveruri prelucrate pentru formula de sextet și pregătim un clip la o piesă proprie pentru Crăciun! Încercăm mereu să fim surprinzători, să aducem ceva nou în peisajul muzical, atât prin abordare, cât și în interpretare. Practic prin orchestrații, înlocuim tipicul formației clasice de pop-rock cu formația clasic-camerală la care se adaugă vocea și claviaturile, secția ritmică reprezentată prin beatbox, o chestiune nouă pe piața românească.
Ți-a fost greu să aduni tinerii din formație?
Surprinzător, după expunerea pe care am avut-o datorită clipurilor cu Alexandra Ungureanu, unde eu am făcut orchestrațiile și am scris partiturile pentru orchestră, pe lângă faptul că am și interpretat alături de orchestră atât în studio cât și în clipuri, tinerii au avut un feedback pozitiv la propunerea mea de a continua ideea pop-simfonica, dar într-o formulă mai restrânsă. E clar că o orchestră simfonică este foarte greu de deplasat la cântări, așa că formula de cvartet cu beatbox e și mai ușor de instruit și de mișcat. Practic toată nebunia a început cu un concert pop-simfonic conceput exclusiv de mine, în care eu am propus piesele Cameratei Euroart, eu le-am orchestrat, dirijat si cântat partitura vocală. Concertul a avut loc în Baia Mare, în sala Rotary a Liceului de Arte, pe 25 martie 2014. Și ca să mă întorc la oile noastre, formula este compusă din două eleve băimărence de la Liceul de Arte, beatbox din Zalău, actualmente student la Academia de Muzică din Cluj, încă doi studenți la aceeași Academie, vioara 1 din Târgu-Mureș și violoncelistul din Suceava. Eu sunt liderul haitei, cu partiturile sub braț, cu vocea și claviaturile sub mână 🙂
Când și cum s-a întâmplat colaborarea cu Alexandra Ungureanu?
Îți spuneam adineaori de acel concert din martie, întâmplat la Baia Mare. Ei, bunul meu prieten, Sebastian Secan, P.R.-manager și producător al videoclipurilor scoase pe piață în formula Alexandra Ungureanu și Nora Denes Symphonical, ne-a pus practic în legătură, pe mine și Alexandra. Ea mi-a ascultat ideile muzicale, genul de compoziție pe care îl scriu și mi-a dat undă verde la colaborare. Sebastian s-a ocupat de tot ce înseamnă expunere și promovare a proiectului, denumit de mine „Music in pROgress”. El a fost și producător al celor două videoclipuri lansate anul acesta în mediul internetului, coverurile la Deja-Vu și Hey brother. Sebastian a avut și ideea să o aducem pe Alexandra la Baia Mare în concertul din 25 martie 2014, lucru care s-a și întâmplat, iar concertul a avut un mare succes! 🙂
Este Baia Mare un oraș propice pentru a face muzică?
Depinde ce fel de muzică. Băimărenii sunt pretențioși, se plictisesc repede, vor mereu fețe noi pe piață, dar muzica să sune la fel de bine. Ideea este că Baia Mare este un oraș de „coveriști”. Am fost membră în mai toate trupele locale și deci știu cu ce se mănâncă piața de aici. Din păcate este încă un oraș mic pentru proiecte mari și avangardiste! De obicei proiectele mai speciale nu sunt văzute cu ochi prietenoși, pentru că nu sună familiar și deci lumea identifică mai greu ce se petrece. Un proiect de jazz, de exemplu, este greu de digerat de publicul băimărean, chiar dacă e un „wow” pe moment, pe termen lung e…”neah” 🙂 Așa că trebuie să treacă niște zeci de ani ca să se accepte și altfel de abordări muzicale. Dar piața este deschisă pentru un proiect ca Nora Deneș Symphonical, fiind singura formație de genul acesta de pe piața românească, din ce știm noi până acum. Se știa de Amadeus, care a fost un produs comercial și de succes, dar care nu a avut solist vocal. Cu un vocalist, publicul identifică melodiile mai ușor și rezonează mai repede la ce ai de transmis. Important este că lucrăm cu drag, punem mult suflet și resurse în ceea ce facem, colegii îmi acceptă nebuniile muzicale și cel mai important, ne facem arta auzită păstrând totodată filonul comercial. Adică îmbinăm utilul cu plăcutul 🙂
Cum pot lua oamenii legătura cu voi?
Există pe facebook un cont Nora Deneș Symphonical unde așteptăm cu drag să ne abordați atât pentru evenimente, cât și pentru propuneri muzicale.
La ce ne putem aștepta pe viitor?
Pe viitor dorim să participăm la cât mai multe evenimente, pentru cei care iși doresc muzică ușoară și nu numai, abordată altfel decât tipicul formațiilor pop-rock. Dorim să scoatem pe piață cât mai multe videoclipuri (depinde de cât muncim) atât la piese proprii cât și la coveruri care merg la radio și sunt pe val. Ne mai dorim cât mai multe colaborări cu artiști consacrați autohtoni, dar cine știe poate și de afară.
Numește o vedetă internațională cu care ți-ai dori să colaborezi și de ce!
Dacă ar fi să colaborez cu cineva de afară, l-aș alege pe David Guetta! El este îmbinătorul perfect de artă și comercial. Este o față cunoscută, are multă expunere, lucrează cu nume mari, este talentat și muncește constant! Este un vis frumos, dar nu imposibil de realizat! 🙂
Lasă un răspuns