Ne plângem că nu vin turiștii în Maramureș. După, dacă vin, ne plângem că nu prea cheltuie bani. Dacă vin străini, iar nu este bine, nu prea le avem cu limbile străine. Dacă nu vin, evident, e de rău. Mă tem că pe undeva suntem un pic complexați, nu vi se pare?
Proprietarii de pensiuni din județul cel mai cel, adică Maramureș, se plâng că anul acesta vremea nefavorabilă a speriat turiștii. Da, cum să nu…vremea. Nu condițiile mizere din multe pensiuni, nu infrastructura sub orice critică, nu satul maramureșean declarat dispărut, nu…a fost VREMEA.
De vină nu sunt cei care și-au construit pensiuni din beton și aramă, aruncând la o parte tradiția și specificul zonei. Nu, de vină este VREMEA! V-ați gândit, voi, proprietari de pensiuni, că acel turist mai vrea să facă și altceva decât să se plimbe cu căruța trasă de cai??? Nu, bineînțeles că nu. Pălincă, mămăligă și căruță. Armele letale ale turismului moroșan.
Mulți nu au nici cea mai vagă idee despre turism, dar se plâng, se vaită etc. Oare când ne vom trezi? Vor rămâne în picioare 2-3 case tradiționale, iar apoi nu vor mai fi deloc turiști. Ce vor face, atunci, proprietarii de pensiuni…?
Mai pot admira din carutele trase de cai si microhidrocentralele de pe raurile din judet. Nu cred ca este vale in judetul asta unde sa nu vezi ziduri de beton, excavatoare sau tevi uriase care urmeaza sa ia toata apa raurilor si sa o transforme in ‘energie verde’.
Si da, majoritatea pensiunilor sunt oribile. Nu au nimic rustic in ele.
Dar muntii nostri totusi sunt plini de turisti straini.
Paradoxal, da. Daca nu ar fi natura, care sa ne scoata din rahat, nu stiu daca ar mai veni turisti pe aici. Pur si simplu nu mai este nimic de vazut. Din pacate.
Eu nu mi-am mai facut vacantele in Romania din 2010, insa ai mei au fost anul asta in zona Moldovei si s-au ingrozit de ce-au gasit la Lacul Rosu: peturi, peturi, peturi si munti de gunoaie. Nu stiu cum e in Maramures, dar mi-e teama ca asta cu gunoiul e o problema universala la noi.
De ex., acum doua saptamani am fost la iarba verde langa Timisoara si pe Timis veneau mii de peturi. Groaznic. Pe mine ma scoate din minti problema asta a gunoiului. Mi se pare ca ne indica si pe noi drept niste mizerabili.
Iar de pensiuni, ce sa zic? Daca nu-s portocalii sau roz si daca nu ti se strepezesc dintii la vederea lor parca nu-s bune. 🙁
Si totusi, vremea e de vina. Da…
Noi, ca natie, nu suntem niciodata de vina pentru nimic. Vremea, timpul, vecinii etc. Dar noi, nu!
Un mod de rezolvare:
Cineva sa faca in Romania, la nivel national un canal tv specific turismului rural care sa se adreseze nu turistilor, ci, acelor propietari de cazari (casa, hoteluri, cabane, etc) si primarilor. Reportaje de o jumatate de ora sau o ora, in care sa li se explice pe limba lor (nu academic, etc) cum se face, ce ar trebui, ce nu se face, ce cauta turistul, etc. Difuzate duminica dupa amiaza cind au oamenii vreme sa se uite. Reportaje in care sa li se arate, cum si ce se face intr-o cazare, intr-o localitate din Elvetia, Italia. De unde sa poata sa se informeze atit ei oamenii simpli, cit si primarii localitatilor. De unde sa stie badea Vasile ca nu-i frumos sa-ti sufli nasul fara batista…Totul trebuie luat de la inceput. Nu toti primarii au fost afara ca sa stie ce ar trebui. Ei cred ca daca mai construiesc inca o biserica, linga celelalte 4, D-zeu ii v-a iubi mai mult. Interzis accesul cu animale, pe drumurile publice. In localitatile cu pondere turistica, construite mici chioscuri artizanale, chiar in statia de autobus sau de tren, unde turistul odata coborit din autobus, tren, sa poata fi informat gratis, precis, in romana, engleza, informatiile necesare din acea zona: cazare, trasee turistice, istorice, etc. Parerea mea