Tu crezi în Baia Mare Capitală Culturală Europeană?

baia-mare-capitala-culturala-europeana

Da, tu. Băimărean fiind, tu crezi că orașul nostru are vreo șansă la acest titlul onorabil? Crezi că putem „lupta” de la egal la egal cu Timișoara, Cluj etc? Avem noi ce să punem pe masă încât să răsturnăm șansele? Tu vezi orașul Baia Mare acolo, sus?

Eu, da. Și nu, nu vorbesc din pur patriotism local. Orașul are ce pune pe masă. Avem o Colonie a Pictorilor, avem un Centru Vechi, avem o Piață a Cetății. Însă, avem prea puțini oameni care să creadă că am putea câștiga. Iar asta este o problemă.

Poate nu vom câștiga competiția, dar vom schimba fața acestui oraș. Un oraș distrus de industrializarea excesivă din perioada comunistă. Un oraș care timp de 20 de ani a stagnat. S-a strâns praful, incultura, mizeria etc. Dacă vrem să realizăm ceva, trebuie să începem să credem și noi în Baia Mare Capitală Culturală Europeană.

Vorbiți cât mai mult despre această oportunitate. Distribuiți imagini cu orașul, cu #wesupportbaiamare2021, orice, doar să ne facem și noi simțită prezența. Trebuie să muncim cu toții pentru a atinge acel obiectiv. Pentru că titlul acesta nu este al politicului, nu este al administrației locale, este al nostru, al BĂIMĂRENILOR!

foto

8 comentarii

 1. Ca să fii capitală culturală, trebuie mai întâi să ai o populație cu un nivel de educație măcar peste medie, dacă nu peste ceea ce oferă competitorii, ceea ce în cazul Băii Mari, cu toată dragostea și înțelegerea, nu prea este cazul.
  Ca să fii capitală culturală, trebuie ca ASTĂZI să oferi un model, să prezinți exemple de inițiative, idei, proiecte unice, originale și exclusive, locale, care să fie interesante, atractive și utile pentru comunități locale din Europa, care să fie interesate să se inspire din ideile, inițiativele și proiectele tale actuale. Ce exemplu unic, original și durabil oferă azi Baia Mare Europei? Ce ar vrea alte orașe ale Europei să învețe de la băimăreni? Așa se pune problema și așa se va judeca atunci când se va adjudeca acest titlu.
  Așadar, nu cu istoria, cu colonia pictorilor și clădirile vechi se câștigă titlul, ci cu ceea ce este VIU, PUTERNIC, ACTUAL, INSPIRAȚIONAL și este realizat de oamenii din comunitate ASTĂZI.
  Ce are unic, azi, Baia Mare, la nivel european? Hai să facem o listă: Craica este un fenomen unic, Turnul Combinatului este unic dar nu are nimic cultural, corupția, incompetența și incultura politicienilor sunt la cel mai înalt nivel, procentul de localnici emigranți este poate un record european și am putea adăuga aici viteza cu care se distrug pădurile și satele/locuințele tradiționale, ca un atribut demn de remarcat.

 2. Mie-mi place foarte mult paragraful numarul 3 din postarea ta, dar din pacate tin sa-i dau in mare parte dreptate lui Doru. Cu toate ca e un fatalist. 🙂

 3. Daca si Sibiu a putut, nu vad de ce nu putem si noi, cu toate motivele pro si contra pana in anul 2021 eu zic ca s-ar putea sa fim mult mai apreciati si de comunitatile Europene.

 4. In momentul de fata exista initiative, idei, proiecte unice, exclusive, pe plan local, doar ca nu sunt mediatizate. Presa se ocupa mai mult de informatii precum: cu cine a mancat nu stiu ce parlamentar, cu ce s-a imbracat nu stiu ce vedeta sau unde a mers in vacanta te miri ce „persoana publica”. Exista in momentul actual o gramada de organizatii care se ocupa cu realizarea unor proiecte unice si minunate, unele vin in folosul comunitatii, dar cum ne-a invatat mass-media doar cu rele, de ce sa prezentam la stiri si ideile care vin in folosul baimarenilor? Sunt de acord cu Robert, mai intai trebuie sa credem noi in Baia Mare si apoi sa si facem ceva in privinta asta, nu doar sa lasam commenturi la postari, fie ele pro sau contra 🙂 eu sunt optimista!

 5. @doru: Presupun că habar nu ai ce ai scris în toate rândurile alea, mai mult decât chestii penibile și nici măcar 1% adevărate. Baia Mare este un oraș exemplar care merită să reprezinte Europa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*