Vrei să te muți în Baia Mare în 2018? Iată situația din teritoriu.

Știri din Maramureș 5 februarie 2018
Știri din Maramureș 2 februarie 2018

Am văzut zilelele acestea de ce ar trebui să ne mutăm în Cluj sau Brașov. Acum ar fi cazul să vedem ce are de oferit orașul de pe Săsar. Da, sunt oameni care se gândesc să se mute în orașul Coloniei Pictorilor. Să îi dăm drumul, nu?

Oamenii

Fiind un oraș crescut artificial în anii comunismului te vei lovi din plin de acest lucru în contacul cu oamenii care locuiesc în Baia Mare. Un oraș care a crescut forțat îndeosebi cu cetățeni din Maramureșul istoric, sau cum zicem noi: de peste Deal, și cu foarte mulți sălăjeni. Oameni harnici, muncitori într-o proporție destul de mare. Însă, mulți dintre ei cu vicii. În oraș vei da peste români, maghiari și țigani. Celelalte minorități sunt nesemnificative și asimilate ori de români ori de maghiari. Studenții, că avem și din ăștia, sunt în mare parte aceea categoria de tineri care nu au prins un loc în Cluj sau care fac o facultate ca să fie făcută. Numărul studenților este într-o continuă scădere în oraș.

Cartiere, chirii și prețuri

Cel mai mare cartier din Baia Mare este cartierul Vasile Alecsandri sau Hatvan, cum îi zic băimărenii. Din păcate este și unul dintre cele mai rău famate. În special în zona străzii Păltinișului. Aici persistă de ani de zile zona Craica, un focar de infecție plin de țigani și boschetari. În această zonă apartamentele și chiriile sunt mai ieftine ca în alte cartiere din oraș. Cartierul Săsar este un loc plin de verdeață, aproape de instiuțiile de învpțământ superior și cu prețuri ceva mai piperate la chirii. Dar cel mai scump rămâne totuși în zona 0 a orașului, în Centrul Nou. Acesta cuprinde o parte din bulevardul Unirii, bulevardul București și străduțele aferente. De evitat ar mai fi strada Luminișului, aceeași problemă nerezolvată cu pungile de sărăcie.

Prețurile

Ați rămâne surpinși dar aveți nevoie de suficienți bani ca să duceți o viață decentă în Baia Mare. Pentru o familie de trei persoane este nevoie de cel puțin 3000 de lei ca să duceți o viață liniștită și cu toate taxele la zi. Dacă doriți ieșiri în oraș mai adăugați bani. Dacă mai aveți si alte cheltuieli, idem. Bani, bani și iar bani. O masă în oraș cu două feluri de mâncare și băuturi te costă undeva între 80-120 de lei, depinde de locație.

Locuri de muncă

Din păcate aici nu prea am ce scrie. Orașul suferă la acest capitol. Lucrezi în IT, ai un salar cât de cât decent, nu lucrezi în IT în general suferi și tragi de bani. PR, copywritter și la alte minuni să nu prea visați. Sunt locuri puține și deja ocupate. Avem și niște fabrici, dar acolo nici condițiile și nici salariile nu sunt extrem de actractive. Italsofa, Aramis, TRW. Doar câteva din locurile de muncă unde lucrează mii de băimăreni pe salarii destul de mici.

Infrastructură și trafic rutier

Ne lăudăm și noi cu câteva linii de autobuz și două linii de troleibuz. Dar, majoritatea nu sunt sincronizate între ele. Așadar un mare minus pentru cei care fac sau vor face naveta. Traficul este infernal dimineața înainte de a începe școală,  la amiază și după ora 16. În rest se mai stă la câte un semafor, dar nu exagerat de mult timp.

Administrație locală

Răsfirat. Acesta este cuvântul care ne vine în minte când ne gândim la administrație locală. Taxele le plătim în Centrul Vechi, autorizațiile le scoatem în Centrul Nou, permisul și pașaportul tot prin Centrul Nou, iar buletinul în Centrul Vechi. Un du-te vino continuu. Mai avem parte uneori și de angajați plictisiți. Putem să ne pierdem ore bune plimbându-ne dintr-un loc în altul.

Sănătate

Personal nu vreau să am de-a face cu spitalele de stat din oraș. Și la fel fac mulți băimăreni. Majoritatea apelează la clinici private sau se duc direct în Cluj sau în alte orașe cu spitale și medici renumiți.

Educație

Creșe renovate, dar locuri insuficiente. Grădinițe renovate, dar locuri insuficiente. Școli în regulă, dar locuri insuficiente. Prin centru. În rest, școlile suferă. Nu au nici elevi, dar nu beneficiează nici de prea multă atenție din partea autorității locale.

Cultură

Avem un teatru. Și atât. Nu avem operă pe plan local. La anumite festivaluri mai vin să îne încânte cei de la operele din Cluj, Timișoara, Oradea etc. Nu avem un festival de renume mondial sau măcar de renume național. Avem mici serbări câmpenești care au un singur scop: să crească afacerile celor cu scene de împrumut!

Going out

Dacă nu ar fi Centrul Vechi și terasele de acolo ar fi cam nasol. Mai există locuri în oraș unde se poate ieși la o pizza, bere sau cafea, dar nu se compară niciunul cu anvergura celor din zona veche a orașului. Avem și un mall, iar oamenii din oraș își petrec destul de mult timp pe acolo. Să nu uităm că orașul se află într-o depresiune, iar iubitorii de natură au unde să evadeze indiferent de anotimp. Păduri, lacuri și alte zone de agrement sunt suficiente în apropiere.

Turism

Suntem un oraș tranzit pentru turiștii care se duc să viziteze Maramureșul istoric. Însă, dacă vă faceți timp puteți vizita Muzeul de Mineralogie, Muzeul Satului, Muzeul de Artă sau Muzeul de Arheologie. După două vizite le vei știi pe de rost :).

Cel mai important lucru l-am păstrat pentru final. Dacă vă decideți să vă mutați în Baia Mare în 2018 o să o faceți într-un oraș de învingători.

Comentarii

  1. By Iulian Nicolau

  2. By Doru

  3. By Tudor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *