Lipsă de respect

Recunosc că inspirația pentru acest articol am primit-o de la Cristina. Însă, are foarte mare dreptate în ceea ce spune. Bunul simț sau cei șapte de ani acasă ai unor concitadini lipsesc cu desăvârșire.

Niciodată nu am înțeles ce este atât de greu în a folosi coșul de gunoi, amplasat pe stradă. În Baia Mare, nu ducem lipsă de ele, însă mulți dintre noi încă nu am descoperit rostul lor. Continuăm să împodobim străzile și zonele verzi cu mizerie.

De ce atunci când vizităm țari din Occident ne mirăm de curățenia de acolo și, într-un mod ciudat, acolo chiar o respectăm. Însă, atunci când ne întoarcem acasă, comportamentul barbar pune iar stăpânire pe noi. Rămâne un mister.

Aș vrea să văd cum Polița Locală își face treaba prin oraș. Să ofere cu drag amenzi pentru cei care aruncă pe jos mucul de țigară, guma de mestecat(în Irlanda amenda e de 150 de E) etc. Singura metodă de a combate nesimțirea crasă e doar amenda. Se pare că prin educație nu putem învinge.

Eu am atras de multe ori atenția celor pe care i-am văzut aruncând mizeria pe jos, deși coșul de gunoi se afla la 3-4 metri de ei. Reacția lor spune multe despre caracterul și educația acestora. Cred în mai bine și curățenie, însă la noi e nevoie de măsuri mai dure pentru punerea în practică.

Foto

26 de comentarii

  1. Probabil că amenzile ar rezolva în parte problema, eu aş propune şi o oră, două de făcut curăţenie prin parc, la urma urmei, respectivul ar strânge o parte din mizeria făcută de el însuşi.
    Partea faină este că i-am văzut de multe ori taman pe stimabilii poliţişti aruncând mucurile de ţigare pe trotuar 🙂 Pe ei cine-i amendează? 😉

  2. Acum multi ani oprisem pe marginea soselei pentru o scurta pauza.Eu tocmai terminasem o prajiturica de mancat si am aruncat ambalajul pe o gramada mare de gunoaie aflata chiar acolo, in parcare. Fara nici o vorba s-a dat Copilu’ jos, a luat hartia si mi-a adus-o inapoi uitandu-se urat si critic la mine. De atunci n-am mai aruncat nici o aluna pe jos,mi-a fost rusine.

  3. Asa i-am facut si eu lui tata :)) A aruncat o punga pe jos, m-am oprit, am ridicat-o si i-am aratat cum se face. De atunci, a devenit mai atent. Cred ca de exemple avem nevoie, fie ele mici sau mari.

  4. Eu cred ca degeaba se dau si amenzi.. eu am rude care lucreaza in politia locala, chiar imi povesteau ca dau amenzi pentru asa ceva insa degeaba… acelasi lucru il fac mereu si asta se numeste nesimtire…

  5. Când îi vezi pe cei din jur acţionând într-un fel,
    la fel vei proceda şi tu. Aşa-i şi în cazul poliţiştilor.
    E vorba de disciplină şi bună creştere. Un român era uimit că în Japonia, la o intersecţie, toată lumea aştepta să se facă verde la semafor ca să traverseze, cu toate că nu trecea nicio maşină. Bineînţeles, el a trecut pe roşu. Nimeni nu i-a spus nimic, dar japonezii l-au privit cu dispreţ.

  6. Atunci când vezi cât este curat este într-un oraș ți-e jenă să mai arunci pe jos. Dar este atât de curat pentru că serviciul de curățenie își face treaba.

    Ai dreptate, trebuie amenzi usturătoare. Dar trebuie și un serviciu care să asigure curățenia. Și nu, măturăresele ălea cu o mătură din nuiele nu fac curățenie, ălea decât agită praful.

  7. Eu nu le atrag atentia nesimtitilor, strang dupa ei ostentativ si sper sa se simta prost in sinea lor si data viitoare sa se gandeasca de doua ori inainte sa arunce pe jos. Speranta moare ultima…:)

  8. La noi doar cu parul se face educație, de vorbă bună prea puţini ştiu…din păcate!

  9. E vorba de educatie pana la urma, care unora le lipseste cu desavarsire. Ah, da, si spirit civic inexistent. Dar in orasele mai mici e ok, curatenia se intretine mai greu in marile aglomeratii urbane, cu mix de populatii, cu multi turisti.
    In Bruxelles, in cartierul Schuman, langa Comisia Europeana, crezi ca domnea curatenia sau erau gunoaie cam ca la noi? Ce zici, sa te vad!?

    Dar da, Centurion are dreptate, o amenda ar rezolva multe. Sau ore in folosul comunitatii.

  10. Eu zic ca era mizerie 🙂 Acum sa vedem ce spui tu. Eu stiu ca in Londra, umblau aia de la intretinere ca nebunii pe strazi si strangeau mizeria.

  11. Eu sunt pentru măsuri dure din partea poliției.
    Ați fost vreodată la Grădina Botanică Jibou? Dacă nu, vă recomand s-o faceți. Eu am fost anul trecut. Să vezi ispravă! În sectorul cu acvarii e plin de anunțuri care îndeamnă la păstrarea liniștii -peștii sunt foarte sensibili la zgomot, unii pot chiar muri din cauza stresului cauzat de zgomot. Două familii cu o droaie de copii, tocmai acolo își găsiseră să dea sonorul la maxim. Vorbeau foarte tare, copii zbierau…Le-am atras atenția, iar răspunsul a fost stupefiant: suntem și noi în excursie, ce vreți? Iar comentariile, pe un ton mai jos, au fost aiuritoare: ăsta s-a legat de noi fiindcă e un șovin. (Nu că n-aș fi, am și eu momentele mele 😉 ) Foarte calm, cum nu prea îmi stă în fire, le-am explicat că nu am nimic cu apartenența lor etnică, ci cu deficitul lor educațional și că dacă nu se potolesc îi ajut să plătească o amendă. Le-am recomandat, pentru urlete, pădurea ce se vedea la câteva sute de metri. Nenorocitul de mine, aveam să aflu că acolo e țarul căprioarelor, iar interpelații îmi sunt conjudețeni! Așadar, amenzi cât cuprinde sau curățenie pe o rază de 50 de metri în jurul locului faptei. Dacă e vorba de poluare sonoră, amenzi, tată, de să-i usture. Că mie mi s-a acrit de mârlanii care opresc sub geamul biroului meu și pun manele de mai am un pic și fac icter! Aaaa, chestia asta cu amenzile…poliției locale îi e mai ușor să amendeze numai parcările neregulamentare, că doar semințele și manelele le-or fi plăcând și lor. Mai am o ispravă, dar o păstrez pentru altă dată.

  12. 🙂 Am fost de cateva ori la Jibou, insa eu nu am prins nesimtiti ca aceia prezentati de tine. Sa fie amendati pe masura nesimtirii.

  13. Din păcate acest fenomen este datorat în exclusivitate lipsei celor 7 ani de acasă… Nu știu dacă amenzile ar prinde la acești oameni, dar dacă i-ai pune să măture și să strângă în urma lor, poate așa s-ar vedea ceva efecte.

  14. Cum crezi ca au reusit occidentalii s adevina civilizati ? Amenzile usturatoare PUSE IN APLICARE, fara discriminare.
    Totusi trebuie sa lucram mult la discriminarea asta, cand este vb de pus in aplicare. Imi reamintesc si acum cazul unui gunoi care credea ca este mai presus de lege daca este viceprimar si nu are voie sa poarte bratari.

  15. Alea DOAR agita praful. Putin respect pentru limba romana, va rog. Si, oricum, argumentul nu sta in picioare. Civilizatia si bunul simt presupune sa te straduiesti sa nu faci mizerie, nu sa ridici din umeri si sa arunci responsabilitatea pe serviciile de salubritate. Am mai intalnit genul asta de atitudine in replici de genul „Macar le dai de lucru celor de la salubritate, sa nu ia bani degeaba”…

  16. Eu cred că e vorba de comportamentul fiecăruia, de bun-simţ. Exact cum spui, de respect. În primul rând pentru tine.
    Cineva mi-a spus că a întrebat un român de ce aruncă mizeria pe stradă în România şi când este în altă ţară nu o face. Răspunsul a fost: păi în altă ţară aş ieşi în evidenţă, aici toată lumea face asta. Sigur, nu toată lumea face asta nici în România. Dar mult mai mulţi fac asta pentru că li se permite.

    Sunt puţini copii care dau lecţii de genul ăsta părinţilor. În general, le imită comportamentul.

    Şi amenzi, dar poate s-ar lecui dacă o zi, două, trei ar fi obligaţi să adune gunoaie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*