10 Mai

10mai10 Mai, o zi cu o simbolistică uriașă pentru bucata aceasta de pământ. La câte am avut noi de pătimit, o singură zi din tot calendarul ne-a surâs aproape mereu. În data de 10 Mai, istoria și-a arătat mereu partea plăcută, iar noi, încercăm acum să ne batem joc de ea.

Carol I al României a ajuns pe tronul Covrigului ( Țara Românească și Moldova) la data de 10 Mai 1866. După o scurtă perioadă de vasalitate, independența țării românești a fost câștigată în data de 10 Mai 1877. După nici 4 ani de zile, în anul de grație 1881, la data de 10 Mai, România este proclamată regat, iar Carol I este încoronat rege al României.

Vedeți voi, din 1866 până în 1947, data de 10 Mai a fost sărbătorită ca Ziua Națională a României. Toate acestea pe bună dreptate. Nu cred că mai există multe țări care se pot lăuda cu o zi încărcată de atâtea semnificații. După prăbușirea de facto al regimului comunist, la 1990 tovarășul Ion Ilievici, a proclamat data de 1 Decembrie ca zi națională.

Nu contest semnificația acelei zile, însă cred că dacă sărbătorim Unirea Ardealului cu restul țării, tot așa ar trebui sărbătorite și Unirea Bucovinei sau Basarabiei. De ce să se simtă ceilalți români de rang inferior? Parlamentul României ar fi trebuit de mult să revizuiască Ziua Națională a țării, însă deocamdată le este teamă.

Țara asta are nevoie de momente de glorie din istorie, iar data de 10 Mai este cu siguranță una dintre cele mai semnificative, din acest punct de vedere. Mai mulți istorici și-au declarat susținerea, pe lângă oficializarea acestei zile ca zi națională. Astfel, cetățenii ar trebui informați despre semnificația acestei zile, ca să depășim odată pentru totdeauna lecțiile național-comuniste.

Sursa foto.

8 comentarii

  1. Scoala comunista m-a invatat ca monarhia e ceva rau, perimat, ca nu trebuie poporul sa intretina o familie regala parazitara.Abia mai tarziu, cand am invata sa gandesc cu mintea mea am descoperit ca monarhia inseamna stabilitate si respect, ca e oricum mai ieftin de intretinut un rege decat o cancelarie prezidentiala si o cohorta de „alesi ai neamului” si ma uit cu o oarecare invidie la tarile cu monarhii constitutionale din Europa. POate ca vom mai trai si noi ziua cand vom mai avea un rege educat si crescut sa fie domnitor nu un presedinte de care sa ne fie rusine…

  2. pai iliescu a dorit sa-i sarbatorim in fiecare an lovitura de stat in urma caruia a fost uns in fruntea tarii

  3. Mi-aş dori să ne întoarcem la monarhie. Sistemul ăsta prezidenţial este de o mie de ori mai parazitar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*