Baimarean despre regionalizare

     

Regionalizare. Cuvantul care sperie o tara intreaga. Majoritatea tarii traieste dupa dictonul „ne fura astia tara”.
     Putini adepti ai regionalizarii, printre care ma numar si eu, sustin acest proces, care cu siguranta este drumul spre o mentalitate occidentala si spre o dezvoltare durabila.
     Baimarenilor le e frica ca vor ajunge vioara a treia sau chiar a patra in regiunea pe care ne-au pregatit-o oamenii de la „centru”. Nu e neaparat adevarat, putem fi un jucator important in orice regiune ne-ar forta oamenii care redeseneaza tara asta.
Suntem o tara tanara, in care de la inceput au existat diferente intre cele patru regiuni istorice. Ardelenii, printre care si baimarenii, mereu au desconsiderat restul tarii, traim dupa bine cunoscutul dicton : “Ardelul tine tara asta pe lina de plutire”. Uneori, din prea mult patriotism tind sa le dau dreptate, desi multe judete din asa-zisele zone mai sarace s-au dezvoltat remarcabil in ultima vreme si, au atras mai multi investitori decat a facut-o Baia Mare in ultimii ani.
    Daca vom renunta la acest sistem invechit si total nefunctional, cel al judetelor, cu o regiune bine organizata, vom putea creste absorbtia banilor europeni, iar noi ca oras avem doar de castigat. Impartirea banilor nu se va mai face de la „centru” si asta nu poate decat sa ne bucure. Ardealul poate deveni mica Elvetie, iar Baia Mare sa fie Basel.
P.S.: Catalin Chereches este un adept inversunat al regionalizarii si circula vorba prin oras ca si-ar dori sa fie presedintele unei regiuni din Nord-Vestul tarii. Adevarat sau fals ???

4 comentarii

  1. Nu-s putini sa stii. Oamenii vag educati politic stiu ca progresul e imposibil fara o regionalizare coerenta. Vrem infrastructura? Pai sa punem intai 2-3 judete care-si permit sa o faca sub acelasi acoperis si vorbim dupa de „marile autostrazi ale tarii”.

  2. Da, asa e. Doar ca trebuie creata si o imagine pozitiva regionalizarii. Altfel omul fara cultura politica, va intelege mereu ca se incearca dezbinarea tarii…De aici trebuie inceput..Sa inteleaga toti beneficiile..

  3. Da asa era vorba prin oras cum ca ar vrea sa candideze la un astfel de post .
    Si cat despre regionalizare sa zicem ca si eu as fi de acord , dar cu una bine facuta , nu ca si cele prezentate de PDL respectiv USL , de exemplu cea din poza care ai pus-o tu aici la articol , tie ti se pare corect sa fim intr-o regiune cu Tirgu Mures ?? Si bineinteles ca o sa fie capitala acolo . Mie personal nu prea mi se pare . Intradevar , recunosc , poate nu meritam sa fim noi capitala de regiune , poate nici nu vom fi , intr-o oarecare masura sunt convins de treaba asta , dar nici sa fim tocmai cu Muresul …
    Se poate gandi altfel aceasta regionalizare .

  4. Astea sunt doar niste variante..Pentru noi cea mai buna varianta e cu BN si CJ. Asta e clar…Nu avem ce cauta cu altii…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*