Atunci când se apropie primăvară, tot orașul de pe Săsar fierbe de nerăbdare. Unii se bucură că vor scăpa de plata încălzirii, însă cei mai mulți se pregătesc de ”mici-adă”. Până târziu, în toamnă, toate zonele verzi din jurul orașului sunt luate cu asalt de către cetățenii însetați de bere și mici.
Ar fi totul în regulă, dacă majoritatea ar avea un comportament „uman”, atunci când atacă natura. Baia Mare nu duce lipsă de spații amenajate pentru grătar. Primăria a amenajat pe lângă oraș niște măsuțe cu bănci din lemn, amplasând totodată și mai multe coșuri de gunoi.
Atunci când vedem mizeria în care se scaldă zona verde, suntem cu toții dezgustați. Ne spunem mereu că noi nu facem așa ceva, însă mizeria crește văzând cu ochii. Autoritățile locale, ori nu fac față, ori nu își dau interesul în această perioadă pentru a întreține zonele respective.
Grătarul în spațiu deschis e un obicei carpato-danubiano-pontic. Țările occidentale, statut la care aspirăm cu toții, au interzis de mult focurile prin păduri sau prin zonele verzi. Lumea, dacă are curte, poate liniștită să își pregătească acasă de-ale gurii. Mi-aș dori să ne aliniem și noi acestor țări, însă nu cred că asta se va întâmpla în curând.
Nu vreau să mă înțelegeți greșit, ador să petrec ore în aer liber și de fiecare dată, când îmi permite timpul, aleg să fac acest lucru. Dar, nesimțirea unora mă întristează. Acei oameni, care lasă în urmă tone de mizerii, nu au frica nimănui și sunt din ce în ce mai mulți. Suntem prea puțini cei care strângem după noi.
Sper ca anul acesta amenzile să își facă simțită prezența. Dacă vom sancționa dur acele persoane, care nu au nici un respect pentru natură și semenii lor, este posibil să schimbăm ceva. Însă, dacă nu se va reuși asta, consider că grătarul în locurile special amenajate ar trebui interzis. Poate așa vom învăta ceva și despre bunul-simț.
Sursa foto.
Daca e burta plina, ce mai conteaza?
Pentru ei nu, dar pentru natura conteaza foarte mult. 🙂
Se poate merge la grătar și în mod civilizat, mai ales că autoritățile au început să amenajeze locuri speciale în acest sens.
Nu cred că e un efort foarte mare să ai o pungă în care colectezi gunoiul de la grătar pe care o arunci la ghena de gunoi.
Pentru unii e foarte greu.
Şi se mai miră unii de ce e aşa poluată planeta…
Asta este marea problema a romanilor.. nu stiu sa isi pastreze tara curata.. pacat…
Păi, parcă avem şi noi o lege privitoare la „ieşirile la iarbă verde”… da’ acum rămâne de văzut câţi o respectă.
Ca şi tine sunt destul de sceptic în privinţa civilizării unora dintre locuitorii spaţiului carpato-danubiano-pontic, dar nu-i aşa, speranţa moare ultima… poate o-m trăi-o şi p-asta.
Eu nu ma mir 🙂
Mare pacat 🙁
Poate.
Cazuri se întâlnesc peste tot. Trist.
Cine se mia mira?
Traim incojurati de cocalari si de tarani ( nu tarani care muncesc pamantul pe camp) si asta ne ocupa tot timpul !
Mda, la unii bunul-simţ trebuie impus cu amende aspre, dacă nu l-au învăţat de mici
Macar de s-ar da amenzi, dar nici alea.
Da tot 🙂
Asa e.
Eu,uneori.
Dar dacă ar merge prin Austria, Germania ori Elveţia, nu ar arunca pe jos… Cred că am putea face şi noi mai mult în privinţa asta. Şi pe mine mă deranjează când merg în locuri incredibil de frumoase şi dau de gunoaie, este trist.
Eu am stat in UK 8 luni de zile, si daca iti spun ca si acolo ne comportam la fel,ma crezi? 🙁