Cinste lor, cinste eroilor

Deși mă trag dintr-o zonă, care nu de mult era în totalitate dependentă de minerit, nu pot să nu mă gândesc la mineriada din 13-15 iunie 1990. Eram prea mic ca să pot să îmi amintesc detaliile, dar, vreau să cred că menționând aici eroii de atunci, mă fac și eu util.

Majoritatea știți ce s-a întâmplat atunci în frumoasa capitală. Studenții au realizat destul de repede că noua conducere a țării, este de fapt vechea conducere. Și au ieșit pentru a protesta împotriva lor. Dar, metehnele învățate de cei de la putere, au ieșit repede la suprafață.

S-au temut groaznic, atunci când au observat că oamenii se strâng din ce în ce mai mulți și apelează la forță. Astfel, au chemat minerii pentru a calma spiritele. Pentru o sticlă de vodcă și un pachet de țigări, oamenii din subteran au terorizat un întreg oraș.

Singurii care au încercat să se opună târnăcoapelor au fost majoritatea studenți sau tineri. Sătui de o clasă politică coruptă și neo-comunistă, de fapt, aceiași care ne conduc și azi. Vinovat a fost găsit liderul minerilor, iar pentru asta a stat la pușcărie vreo 8 ani de zile.

Cei care au condus ostilitățile, au fost șefi de stat, miniștrii, primari etc. Ei sunt bine mersi chiar și azi, luând în derâdere ce s-a întâmplat atunci. Însă, noi nu trebuie să uităm. Să îi cinstim pe acei, care atunci au avut curajul să lupte pentru libertate și o țară liberă de comuniști.

Sursa foto.

20 de comentarii

  1. Este trist ca dupa 22 de ani oameni sunt inca manipulati si cred in povesti de adormit o natiune intreaga. Am trait pe viu acele evenimente … am fost in mijlocul lor … chiar daca nu implicat activ … inca de atunci am avut ochii sa vad cum libertatea se cladeste pe minciunile celor avizi de putere, noi toti fiind numai niste instrumente ce sa fim folositi pentru a isi construi propria tara. Noi dovezi ale acelor zile ies la iveala:

    http://valeajiului.blogspot.ro/2013/06/nu-romanii.html

    Ganditi putin in afara cutiei! 😉

  2. Corect. Nu doar minerii, insa multi dintre cei care au folosit fota au fost mineri. Asta o spun eu, pui de ortac. Din strabuni pana la tata.

  3. Avem o tara libera de comunisti, dar plina ochi de corupti si incompetenti. In afara de pierderi de vieti omenesti, ce-am realizat?

  4. ca tot veni vorba, foarte trist ce s-a intamplat cu minele din baia mare. tiganii au furat tot, au furat atat de mult ca la un momendat de urneau minele pe ei. trist 🙁

  5. Intr-un fel chiar si minerii au fost victime.Niste victime ale manipularii care acum sunt stigmatizati in timp ce instigatorii lor n-au avut de suferit. Nu de salbatici au dat navala in Bucuresti ci pentru ca cineva, foarte abil, le-a spus ca ei pot salva democratia si pot reinstaura ordinea. De excesele de zel nu mai vorbim, s-au platit scump…
    Pe mine mineriada m-a surprins in Gara de Nord, fi-mui avea vreo trei ani,statea pe olita si s-a intretinut cordial cu un grup de mineri care facusera cerc in jurul lui si nu se mai dadeau dusi tot amuzandu-se de intrebarile lui(„voi de ce sunteti imbracati in negru, ca sa nu va certe mama voastra cand va murdariti?”)si nu pareau deloc agresivi si pusi pe rele. Multi au venit dusi de val.DAr cei care s-au opus nedreptatilor chiar merita tot respectul.Azi putini mai ies in strada sa-si apere un drept, o idee.

  6. Las’ că au plantat şi nişte panseluţe….
    Acu’ serios vorbind, îmi aduc aminte, aveam 20 de ani atunci, probabil doar „comandanţii de cohorte” ştiau cam despre ce era vorba, restul o masă de manevra, uşor de manipulat, mai cu seamnă în acele vremuri când încă lumea era animată de euforia „noii democraţii” şi vedea viitorul în roz bombon. Ce este trist că taman instigatorii n-au păţit nimic şi totul va fi dat uitării / istoriei… din care puţini sunt aceia care vor să înveţe ceva (mai ales din greşelile acesteia).

  7. sa nu-i uitam pe minerii spilcuiti de la ochiu si timpanu, sa-i lasam pe nespalatii cu neuronu ciung, nevinovati, oarecum, in prostia si imbecilitatea lor si pe care-i intalnesti all over

  8. Nu de mult era o ştire că a fost prins şi condamnat un soldat nazist care lucrase în lagăre. După zeci de ani de atunci, justiţia încă îi ajunge şi îi condamnă pe nazişti.
    La noi autorităţile închid ochii în faţa nemernicilor (în frunte cu Iliescu – preşedinte de ONOARE al partidului aflat la conducere) care au săvârşit bestialităţile din iunie 1990. Ruşine1

  9. Ce vremuri frumoase, nu pot sa spun ca a fost frumos pe atunci dar amintirile sunt foarte placute. Bine ca au trecut si bun venit #facebook in noua generatie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*