Cum am putea optimiza transportul în comun?

Ceea ce voi scrie aici se referă strict la orașul în care locuiesc, Baia Mare. Deși am locuit 3 ani în Cluj și un an în Londra, nu mă voi trezi să ofer sfaturi despre ce ar trebui făcut pe acolo. După cum bine știți, mai nou, oamenii preferă mașina proprie în detrimentul transportului public.

Din păcate, asta ne costă. Sănătate, timp, nervi și mulți bani într-un final. Ce face administrația orașului Baia Mare pentru a încuraja cetățenii să folosească busul? În afara de achiziții de autovehicule noi, mai nimic. S-au mai renovat una-două stații, dar asta nu cred că ar fi ceva WOW.

Traseele au rămas cam aceleași. Iar asta într-un oraș în continuă extindere, nu ajută călătorul. Nu poți ajunge la un capăt al orașului decât la o anumită oră și doar cu o anume linie de autobus. Este absurd. Aici trebuie muncit mai mult. Trebuie optimizat orarul și traseele.

Nu înțeleg de ce nu se încearcă introducerea unui CARD de călătorii. Am mai vorbit despre asta. Acesta ar fi valabil nelimitat, deoarece l-ai încărca la automate. Sunt aparate care verifică valabilitatea unei călătorii, ca să venim de hac celor ce călătoresc „GRATIS”.

După ce ai pune la punct detaliile de mai sus, ai putea începe o campanie de promovare a transportului în comun. Media și zonele publicitare din stații ar trebui să te îmbie să folosești mijloacele de transport în comun.

Ca să faci treaba aceasta nu îți trebuie ani de zile, trebuie doar să vrei. Dorești un oraș mai aerisit din toate punctele de vedere? Atunci încurajează mersul pe bicicletă, pe jos și folosirea mijloacelor de transport în comun! Este atât de simplu. Avem de unde să „copiem”.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*