Făptuitor ori ba ?

Libera exprimare      Nu credeam că se  poate întâmpla așa ceva într-o democrație. Am uitat însă că România asta ne poate surprinde mereu. Ieri am primit o citație să mă prezint la sediul Poliției băimărene în calitate de făptuitor a unei infracțiuni.

      Vara trecută vă povesteam aici despre un manifest pe care l-au scris niște reprezentanți ai minorității maghiare din Baia Mare. Timp de o lună, presa română nici nu ridicase ochii asupra acestei scrieri, ca apoi din senin să izbucnească scandalul. Români și maghiari, deopotrivă au condamnat anumite paragrafe din acel manifest și bine au făcut. Însă, sunt acolo anumite puncte care, din punctul de vedere  al unui minoritar, sunt esențiale în protejarea culturii sale. De altfel, cei care au vrut au putut semna această petiție și online. Am semnat și eu, drept urmare, ieri am primit o citație de la parchet.

      CNCD(Consiliul Național de Combatere a Discriminării) s-a autosesizat într-un final. Așa se face că a început să îi interogheze pe cei care au scris acest manifest. Dintr-un anumit punct de vedere, mi se pare normal ceea ce fac, oamenii au depășit anumite limite în acele declarații. Totuși, eu vă întreb pe voi, ca și semnatar, ce contribuție am eu la instigarea interetnică? Nevasta mea e româncă până în măduva oaselor. De asemenea, am mătuși și unchi români, iar la serviciu și în viata de zi cu zi, sunt înconjurat de prieteni români.

      Nu i-am jignit și nu m-au jignit niciodată pentru simplul fapt că aparțineam altei etnii. Totul decurge normal între noi, oamenii. Dar, statul se trezește că noi, 300 de suflete semnatare al unui manifest, care suntem de acord doar cu anumite părți, nu cu întreg documentul, instigăm la ură interetnică.

      Am mai spus și dacă trebuie repet de n ori: în orașul meu nu există ură interetnică. Dacă oamenii legii vor lua măsuri împotriva semnatarilor, sunt pregătit să mă apăr. Nu regret că am semnat, departe de mine gândul de a aproba întreg documentul, însă nu sunt un instigator la acte de ură interetnică.

24 de comentarii

  1. Asta zic şi eu – odată ce ai semnat, eşti părtaş cu drepturi depline, chiar dacă tu nu aprobi tot ce scrie în petiţie, ci doar o parte.
    Dar chestia e că într-o democraţie omul are dreptul la liberă exprimare atâta timp cât nu încalcă legile ţării şi Constituţia, iar eu nu cred că petiţia asta încalcă vreo lege pentru că nu îndeamnă la violenţe sau altceva de genul ăsta.
    Iar dacă maghiarii ar pune în practică petiţia şi s-ar izola de restul societăţii, şi-ar da seama repede că este o decizie proastă în condiţiile în care lumea de azi e definită de globalizare şi multiculturalism, iar cei care se izolează se condamnă singuri.

  2. Îmi pare rău pentru tine, dar în fața legii ești…făptuitor. Prin semnarea respectivei petiții ai achiesat la întreg conținutul ei, ți l-ai asumat integral, chiar dacă în sufletul tău nu ai fost de acord cu tot ce scria acolo. După părerea mea, dacă un semn de punctuație nu ar fi fost pe placul tău, nu trebuia să semnezi. Știi cum se spune, cine nu belește ochii… Nu cunosc tot conținutul respectivului manifest, dar mi se pare cel puțin ciudat ca cineva în situația ta, căsătorit cu o româncă, să semneze un document care îndemna la izolare etnică.

  3. Tocmai, daca nu instiga la violenta sau alte faradelegi, e doar exprimarea unei opinii, iar libertatea exprimarii e garantata prin Constitutie.
    Nici nu credeam ca se verifica petitile astea online. Pe viitor am sa vad ce mai semnez si ce nu semnez 🙂

  4. :)) Documentul respectiv este o prostie in proportie de 99%, insa 1% este ceva care se preteaza la orice minoritate. De aceea am semnat.

  5. Eu am înțeles, dar gestul tău mi se pare greșit, tocmai date fiind aceste proporții. Pentru 1% drept, ai semnat și 99% strâmb :)))

  6. Nu neg si nici nu regret gestul. Toti avem dreptul la opinie. Insa sa nu uitam ca si la revolutia din 89 multi nu au fost de acord cu anumite puncte de la TM si totusi au aderat cauzei.Oricum, cred ca sunt dovada vie ca poate exista intelegere intre etnii.

  7. Esti dusmanul poporului si trebuie sa fi ars de viu la stalpul imfamiei … cred ca trebuia sa te si aresteze pentru 59 de zile pentru ca reprezinti un enorm pericol social 🙂 si asta ti-o spune un roman casatorit cu o „nationalitate conlocuitoare”.
    Al dreaqu CNCD-ul asta cum se sesizeaza el doar atunci cand ii convine … as mai scrie dar nu vrea sa ma cheme si pe mine pe la polutie sa dau declaratii 🙂

  8. Eu una am ajuns la concluzia că problemele interetnice pornesc de la cei care ne conduc și de la anumiți lideri de opinie. Dacă vine unu și spune ‘Noi maghiarii vrem ca în regiunile unde suntem majoritari, în instituțiile publice să se vorbească limba maghiară’, noi românii ne enervăm pe toți maghiarii, când de fapt e doar punctul de vedere al unui grup restrâns de indivizi care doresc să se afirme.De asta ar trebui trași la răspundere acei oameni de la care a pornit disputa, nu cei care vorbesc despre asta.
    Oricum, mie nu mi-ai dat nici un moment senzația că ai stârni lumea la ură interetnică, așa că te susțin.

  9. Hmmm…am găsit ”Strigătul…” tradus. Cum a trecut aproape un an de la apariție, nu mai are rost să-l comentez, cu atât mai mult cu cât nu vreau să mă enervez și, eventual, să jignesc. Nu mă pot însă abține de la a-ți recomanda o lectură. Nu o fac cu rea intenție, nici cu malițiozitate. Iată cum se văd aceste lucruri la care face referire ”Strigătul…” cu ochii unui ne-maghiar:
    http://www.tititudorancea.ro/z/ion_luca_caragiale_meteahna.htm

  10. Citit si pot sa spun ca e interesant. Dar nemaghiar e si nevasta, care mi-a spus punctul ei de vedere. Insa sa nu uitam si de nemaghiarii care doreau sa ne stranga pe un stadion si sa ne impuste cu mitraliera.

  11. Greșit! Dacă ar fi fost vorba de instigare la violență, prietenul nostru ar fi fost invitat la Parchet. Instigarea fiind la discriminare, este invitat la CNCDR. Când exprimi o opinie, folosești verbul la indicativ prezent; atunci când instigi, folosești imperativul, și e cazul respectivului manifest…

  12. Eu te invit in Baia Mare la o cafea si iti traduc personal manifestul, ca sa nu citesti cine stie ce traduceri gresite.

  13. Hihihi…Uite, nu m-am gândit că ar putea fi o traducere tendențioasă…
    Lasă-i naibii pe ăia cu mitralierele, nici ei nu credeau ce spuneau. (Emiteau și ei niște opinii 🙂 ) Eu ți-am trimis un punct de vedere pe care îl consider obiectiv și scris, în stilul inconfundabil, cu drag de oameni.
    Mulțumesc de invitație, chiar s-ar putea să am ceva treabă la Baia Mare și aș fi bucuros să ne cunoaștem. Chipintaci.

  14. Data viitoare fii mai atent ce semnezi… din punctul meu de vedere este de ajuns o singura idee, cat de mica, cu care sa nu fiu de acord si nu semnez….

  15. De facut a-i facut-o . Si te inteleg de ce a-i semnat. Mult NOROC la parchet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*