De ce le e frică ?

regionalizare2013De ce ți-e frică, de obicei, nu scapi. Acest lucru e valabil și în cazul nostru, oamenii, care așteptăm finalul procesului de regionalizare. Discuții începute acum mult timp, scandal peste scandal, idei peste idei și încă nimic concret.

Îl citesc pe Sabin Gherman și chiar dacă nu sunt de acord cu tot ceea ce aberează el, în privința regionalizării îi dau dreptate. Din punct de vedere economic, Bucureștiului îi e teamă să nu piardă controlul asupra unor zone de interes crucial. Fie vorba de Ardeal, Banat sau Moldova, toate excelează în anumite domenii, iar cu o descentralizare ca la carte, centrul pierde bani și influență.

Deocamdată, nimeni nu a întrebat populația ce își dorește cu adevărat. Probabil, multora nu le surâde ideea și toată această tevatură nu își are rostul. De obicei, când se discută despre o altfel de reorganizare decât cea acceptată de centru, guvernanții învrăjbesc spiritele. Mereu se vorbește de conspirațiile Ungariei și Rusiei pentru dezbinarea țării… e trist faptul că mulți oameni chiar dau ascultare acestor aberații.

Oamenii din Mediaș au ieșit pe străzi în momentul în care Bucureștiul a decis că sediul unor companii din domeniul gazului nu își au rostul acolo. Nu cred că au impresionat pe cineva, însă cred că a fost primul protest mai amplu adresat ultracentralizării economiei.

Încerc să găsesc explicații pentru frica celor de la putere…pe lângă foamea de bani și putere, nu există alte justificări. Acestora le este frică că, odată rămași fără cotizațiile regiunilor, vor fi nevoiți să își schimbe garderoba. Mi-e greu să cred că acest proces va fi dus la bun sfârșit.

Sursa foto.

9 comentarii

  1. Încă o găselniţă a ăstora (la politrucii noştri mă refer), de a deturna atenţia de la chestiuni mult mai arzătoare… Cu sau fără regionalizare tot batem pasul pe loc, ba mai dăm şi câţiva înapoi din când în când, dacă nu facem ceva la modul practic (economic), să nu mai plece lumea unde vede cu ochii pentru a-şi asigura traiul, să producă aici să câstige aici decent…

  2. Fratilor! Cind terminati cu vaicarerile? De ce nu veniti cu ceva concret care sa ne ajute sa scapam de jugul sudist? Ca din sudoarea noastra sa ne ramana mai multi bani pentru bunastarea tuturor Ardelenilor! Deci,Hai nnu va mai plingeti ca niste babe, puneti-va mintea la contributie,nu asteptti sa va puna sudistii in fata faptului implinit,cu o regionalizare a sclaviei in continuare,atunci e prea tirziu sa mai faci ceva! Trezirea,fapte,haideti cu un plan de regionalizare pe Masurs Ardelenilor!!! Doamne ajuta! Eu sint un ardelean adevarat! Am inceput deja planul meu cu Domnul Gherman. Voi?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*