Azi se fură Ardealul

romania-ungariaDe 23 de ani, de când ne numim stat democratic, deși nu ne prezentăm ca atare, minoritățile din România au drepturi depline. Astfel, chiar și comunitatea maghiară are dreptul să își sărbătorească zilele naționale, care sunt mai multe. În data de 15 martie este sărbătorit debutul revoluției maghiare de la  1848.

Știu că subiectul este delicat. Mulți români consideră o sfidare a statului sărbătorirea acestui eveniment sau a oricărui altul, care are legătură cu comunitatea maghiară.  Orice manifestare este considerată act revizionist și iredentist, fiecare declarație în preajma unei sărbători este considerat un atac la integritatea statului. Deși, în ultima vreme statul vecin a confirmat, chiar și prin oficialități, că ideea anexării Transilvaniei este pur și simplu absurdă. Sunt de aceeași părere și probabil 99% dintre cetățenii români de etnie maghiară.

Pentru mulți e dificil de crezut, însă la astfel de evenimente nimeni nu vorbește despre alipirea Transilvaniei la Ungaria, nimeni nu vorbește de rău națiunea română. Ziua este una specială, pentru că atunci națiunea maghiară s-a răzvrătit împotriva austriecilor. S-au dat lupte sângeroase pe tot teritoriul imperiului, iar într-un final revoluția a fost înfrântă.

Deci stați liniștiți, nu încercăm să vă furăm Ardealul, nu încercăm să dezmembrăm țara, nu atentăm la integritatea teritorială și nu jignim pe nimeni. Ambele națiuni au suferit una din cauza celeilalte. Unii mai mult, alții mai puțin. Ar trebui să dăm uitării trecutul și să privim spre viitor. Dacă țări ca Germania și Franța au reușit, nu văd de ce nu am reuși și noi.

Presa va acorda destulă atenție subiectului, va pune accent pe șovinism și iredentism. Recent a fost o manifestare pentru autonomie la Târgu-Mureș. Abia s-a vorbit despre acest manifest, pașnic de altfel. Motivul e simplu, nu trebuia trecut nici un buget prin parlament.

40 de comentarii

 1. Mai întâi, doresc maghiarilor înțelepciune, prosperitate și fericire.
  Cât despre trecut, eu nu sunt de părere că ar trebui uitat, ci asumat de români și maghiari deopotrivă. Ar fi frumos dacă din greșelile trecutului am trage învățăminte, astfel încât să nu le repetăm.
  Încă o dată, urări de bine maghiarilor!

 2. Bine zis, si eu fac parte din tinutul Ardelenesc, si inteleg destul de bine situatia.

  Apropo’s e faina tema pe care ai pus-o.. 🙂

 3. Dar cum romanii au sange albastru si sunt perfecti, se simt deranjati.
  Daca nu erau ungurii in Ro, eram mai rau decat acum.

 4. Ambele natiuni au contribuit la evolutia/devolutia Ardealului. SIngurii care au un merit in ceea ce priveste aceasta zona sunt sasii, care au fost vanduti de Nicu pe bani grei la nemti. Din pacate.

 5. Un articol scurt si esential, bravo, mai frumos nu se putea formula eterna peoblema a sarbatorii de 15 martie. Sunt sigur ca mai exista Ardeleni lucizi, ce nu se lasa influentati de politica sudisto-miticara ce ne priveste, mai ales, pe noi Ardelenii! AUTONOMIE pentru ARDEAL !!!!!!!!!!

 6. Totul se fură în ţara asta! Şi ne ia dracul pe toţi cu tot cu cip-ul cardului de sănătate! 😀

  Evident, cele de mai sus sunt un pamflet.

 7. Nu știu ce simt alții, dar eu n-am ținut niciodată cont de etnia celor din jurul meu. Dacă ești de omenie, te vreau ca prieten chiar dacă ești ungur sau, de ce nu, chiar rrom, iar dacă ești ipocrit,mincinos și plin de ură, te voi evita, chiar dacă ești român.

 8. In acelasi timp in care tu le urezi fericire si urari de bine, ai idee cam ce iti uraza ei?

  Bineinteles, apreciez atitudinea ta si de multe ori incerc sa adopt si eu o atitudine similara pentru ca asa e corect si moral insa daca te gandesti ca maghiarii vor „pace” cu noi … te inseli amarnic. Asta e valabil cel putin pentru urmatorii 20 de ani.

  Si asta ti-o spune o persoana care trece de cel putin 5 ori pe an pe la ei. 🙂

 9. nu’mi plac ungurii.. in general ca popor mi se pare unul cretin chiar daca e cu multe peste noi.
  nu le suport nici limba. nu imi plac si consider ca nu trebuie suportati.

 10. Nu stiu ce raspuns astepti sa iti dau. Treci si tu prin vama pe la ei de cateva ori, mergi si interactioneaza cu ei, vezi cu ochii tai cam care e situatia si trage o concluzie dupa ce intri in contact cu … 100 de persoane sa spunem. 🙂

 11. LE: Ooops, abia acum am citit pagina „despre baimarean”. Trebuie neaparat sa fii roman (cred) sa ai parte de „tratament preferential” din partea ungurilor 🙂

 12. Am intrat in cotact cu destui si niciodata, nici unul nu mi-a zis ceva rau despre Romania sau romani. Cred ca ai avut tu niste experiente neplacute 🙂

 13. Nevasta mea e romanca si nu a avut parte de nici un tratament preferential 🙂 Repet, ai avut tu ceva experienta neplacuta. Fiecare natiune isi are uscaciunile 😛

 14. În afara unui incident vamal, chiar nu am avut istorii. Și pot să spun că a fost o vreme când mergeam săptămânal în Ungaria, în condițiile în care nu le cunosc limba. În schimb știi ce am observat? Când e rost de bani, li se rupe puloverul de naționalisme. Chiar am tras o beție zdravănă (în limba germană) cu proprietarul unei pensiuni, sub harta Ungariei Mari. Spre dimineață mi-a mărturisit că dacă imaginea mă deranjează, dă harta jos de pe perete. Nu l-am lăsat, de teamă că-l bate nevastă-sa, arăta ca un husar care face sport de 3 ori pe săptămână:) .

 15. Și totuși…văd că și-n Friss Ujsag tot cu verdele sus este…În fine, greșeala e-n firea omului.

 16. :)) acuma sa nu intelegi gresit.. si eu sunt din ardeal si am prieteni unguri care de multe ori sunt peste romani…
  dar cand sunt mai multi de acelasi fel pur si simplu mi se par insuportabili.

 17. Am mai spus-o de multe ori, prostia cu „vrem Ardealul” este numai in capul tampitilor de unguri sefi, care au prins o functie mai calduroasa, mai ales in fruntea partidului lor.
  In rest ungurii care sunt langa tine (nu ma refer numai la cunostinte) la munca sau in alta parte, sunt cu bun simt.
  Ca au ei un obicei urat si cand se intalnesc 2 unguri vb ungureste in tr-un grup in care sunt romani care nu cunosc limba, este doar o pb de bun simt. Asta nu inseamna ca pun la cale sa fure Ardealul fara sa stim noi, cei care nu stim ungureste 🙂

 18. Aşa cum a spus Cristina, nu etnia contează. Şi eu sunt tot din Transilvania, am acolo câţiva prieteni, chiar prieteni, şi mulţi vecini de origine maghiară, întotdeauna ne-am înţeles şi ajutat. Mereu am vrut să învăţ limba, mai ales că bunicii meu o vorbeau. Dar nu se ştie niciodată… 🙂 Oameni de calitate sunt peste tot, la fel cum oameni de nimic sunt peste tot, indiferent de etnie.

 19. De acord. E mult prea exagerat sa acuzi de propaganda romaneasca in Romania 😉

  Oricum, asta e situatia tarii in care traim, insa mi-ar fi placut sa vad aceasta atitudine a ungurilor in USA sau poate Franta. 😉

 20. Propaganda romaneasca? Nu consider ca fata a facut asa ceva. A purtat bentita pentru ca asa i s-a parut normal. La fel cum si ungurii pot sa poarte bentita, daca vor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*