Se poate și așa

craica Atunci când a fost dat ordinul pentru construcția gardului în jurul unor blocuri locuite majoritar de etnici rromi, toată presa a sărit ca arsă. Astfel, am fost numiți băimăreni rasiști, care au un primar nazist și aș putea continua la nesfârșit cu epitetele. Apoi, anul trecut orașul a mutat rromii de pe domeniul public, ocupat abuziv, în niște locații mai mult decât decente. Atunci au intervenit ONG-urile, presa centrală, politcienii, chiar și unii ambasadori.

Oamenii care ne-au acuzat, au fost  invitați pe rând să vadă condițiile pentru care s-a făcut așa mare vâlvă. Puțini sunt cei care chiar au venit la fața locului să vadă cu ochii lor progresele. Cei care au vizitat locațiile respective au fost încântați de ceea ce au văzut. Țiganii din Baia Mare încep să se integreze încet, dar sigur.

Dacă pentru generațiile mai în vârstă este prea târziu, măcar copiii lor să poată beneficia de o șansă în societate. Prin urmare, aceștia au acces la cursuri gratuite desfășurate în cadrul Centrului Rromanii din Baia Mare. Aici, ei sunt obligați să respecte anumite reguli ce țin de igiena personală. De asemenea, copiii rromi trebuie să frecventeze cursurile after-school, iar, mai apoi, să beneficieze de timpul pentru a se juca pe calculatoare.

Toate astea au fost implementate în decurs de 2 ani. Mai sunt multe de făcut pentru țiganii din Baia Mare, însă suntem singurul oraș din România care a făcut ceva pentru această etnie. Cei care ne critică și ne acuză sunt invitați în Baia Mare să vorbească cu țiganii și să vadă cu ochii lor ceea ce s-a realizat.

Săptămâna aceasta o echipă de filmare de la Al-Jazeera a sosit pe plaiurile mioritice. Omul care se ocupă de reportaj a fost plăcut surprins de ceea ce a găsit la fața locului. Presa a prezentat cazul dintr-p perspectivă mult mai sumbră. Deci, curaj oameni buni. Veniți, vedeți și experimentați situația. Apoi cu părerea,da ?

Sursa foto aici

6 comentarii

  1. Am ajuns rau daca avem nevoie de incurajarea Al-Jazzera.
    E foarte greu sa lucrezi cu tiganii. Felul lor de a fi e exact opusul integrarii. Eu personal apreciez, cu mentiunea ca in acest proces e nevoie de fermitate si pedepse aspre.

  2. Tiganul nu se schimba nici in 100 de ani. Sunt foarte elocvente exmplele vizibile in mass-media, cu tigani ajunsi celebri (si nu ma refer la manelisti) si care tot „tigani” au ramas ca mentalitate, exprimare, gandire …
    Iar daca muti focusul pe cei de rand …
    Ciudat ca presa in loc sa aprecieze eforturile voastre au cosniderat oportun sa va acuze … Tipic totusi 🙂

  3. Da. Nu ai voie sa implementezi un proiect viabil, pentru ca atunci ONG-urile create pentru tigani ce rost mai au??? 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*